4,4 milliárd forint nyereséget termelt tavaly Csányi Sándor OTP-vezér legnagyobb agrárérdekeltsége, a KITE Mezőgazdasági Zrt. Ez 200 millióval több az előző évinél, és a cég forgalma is bő 10 milliárddal, 301 milliárd forintra nőtt egy esztendő alatt. Az árbevétel 45 százalékát az input anyagok (vetőmag, műtrágya, növényvédő szer, kertészeti inputok) értékesítése adja. A műszaki input és beruházás jellegű termékek (alkatrész, gép, öntözés, környezetápolási termékek) az árbevétel 21 százalékát, a terményértékesítés 32 százalékot, míg az egyéb termékek értékesítése a fennmaradó 2 százalékot teszi ki.

A 24.hu számolt be róla, hogy Csányi Sándor a 4,4 milliárd forintos nyereségnél jóval több pénzt vehet ki a mezőgazdasági integrátorból, ugyanis a közgyűlés (lényegében Csányi három cége) úgy döntött, hogy az eredménytartalékból „részvényenként 84 830 forint, azaz összesen 12 579 440 700 forint osztalék kerül kifizetésre”. Ez a 12 milliárd csaknem háromszor több a tavaly megtermelt nyereségnél. A portál szerint van honnan kivenni, mert az eredménytartalékban a múlt év végéig több, mint 42 milliárd forintot halmoztak fel.

Növelte a bevételét a KITE Zrt. 2019-ben - Fotó: Magro.hu - CSZS

Pörög a tápanyagutánpótlás is

A nádudvari központú cégnek egyébként folyamatosan bővül a műtrágya üzletága is. A fő profilnak a nitrogén- és NPK-műtrágyák forgalmazását tekintik. A beszámolóban azt írják, hogy a cég a műtrágya-forgalmazás területén az elmúlt években bizonyos szegmensekben piacvezető helyet ért el. Az értékesítés 2019-ben meghaladta a 380 ezer tonnát, közel 35,4 milliárd forintot tett ki.

Az árbevétel 45 százalékát az input anyagok (vetőmag, műtrágya, növényvédő szer, kertészeti inputok) értékesítése adja. A műszaki input és beruházás jellegű termékek (alkatrész, gép, öntözés, környezetápolási termékek) az árbevétel 21 százalékát, a terményértékesítés 32 százalékot, míg az egyéb termékek értékesítése a fennmaradó 2 százalékot teszi ki.

Az árbevétel nagysága a 2018. gazdasági évhez képest jelentősen növekedett: míg 2018-ban 290,7 milliárd forint volt ez az érték, addig 2019-ben meghaladta a 301 milliárd forintot, ami 3,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Így teljesítettek a KITE-részterületek 2019-ben

Az agronómiai üzletágak árbevétele több mint 136 Mrd Ft volt, ez a 2018-as árbevételhez képest több mint 4,9 Mrd Ft-os növekedést jelentett. A növekedés a növényvédő szer kereskedelmi üzletág (4,5 Mrd Ft) és a műtrágya kereskedelmi üzletág (3,7 Mrd Ft) árbevételében realizálódott. A műszaki üzletágak 2018. évi árbevétele 59,6 Mrd Ft volt, míg a 2019. évben ez az érték meghaladta a 62 Mrd Ft-ot, ami 3,2 Mrd Ft-os növekedést jelentett az előző évhez képest. A növekedés abból adódott, hogy a műszaki üzletágak árbevétele külön-külön is növekedett az öntözési üzletág kivételével. Az alkatrész kereskedelmi üzletág több mint 1,4 Mrd Ft-tal haladta meg a 2018-ban elért teljesítményét. A gépkereskedelmi üzletág közel 1,9 Mrd Ft-os növekedést ért el 2019-ben, míg a környezetápolási üzletág esetében 117 M Ft-os növekedésről számoltak be. A terménykereskedelmi üzletág 2019. évi árbevétele 97,2 Mrd Ft volt. Ez 1,3 Mrd Ft-tal több, mint az előző évi eredmény, melynek oka elsősorban a volumennövekedés volt.

Összességében elmondható, hogy a KITE Zrt. 2019. éve eredményes volt, a cég számottevő mértékű árbevétel-növekedésre tett szert - közölték a Szabó Levente vezérigazgató által aláírt beszámolóban.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás