A lágybúza betakarítási mennyisége Franciaországban ebben a szezonban várhatóan nem haladja meg a 26,7 millió tonnát. A párizsi mezőgazdasági minisztérium adatai szerint ez csaknem 40 év legalacsonyabb szintje lenne. Az Argus Media agrárpiaci szakértője az elmúlt 46 év legkisebb terméséről beszél.

Az osztályok statisztikai hivatala, az Agreste 26,7 millió tonnára becsüli a lágybúza betakarításának mennyiségét, ez 25%-os csökkenést jelent az előző szezonhoz képest. És 24%-kal alacsonyabb az előző 5 év átlagánál.

A drámaian alacsony búzatermésnek az oka kétszeres: történelmi alacsony hektáronkénti terméshozam és a korábbi évekhez képest jóval kisebb terület. (Fotó: Pixabay)

Az alacsony búzatermés oka

Ennek a drámaian alacsony búzatermésnek az oka kétszeres: történelmi alacsony hektáronkénti terméshozam és a korábbi évekhez képest jóval kisebb terület. Az Agreste most 6,24 tonnára teszi a lágybúza átlagos termését hektáronként, 15,5%-kal kevesebbre, mint 2023-ban, és lényegesen alacsonyabbra a korábbi becsléseinél. De ez a hozam még mindig valamivel magasabb, mint a legutóbbi katasztrofális 2016-os évben – mondja az ügynökség.

A heves esőzések megakadályozták a vetést

A lágybúza területe azonban Franciaországban ezen a nyáron történelmi mélyponton, 4,2 millió hektáron van. Tavaly ősszel országszerte sok gazdálkodó nem tudott búzát vagy más gabonát vetni a hetekig tartó kiadós esőzések miatt. Akiknek sikerült is egy kis vetőmagot bevinniük, gyakran megsemmisült a munkájuk, mert elöntötte az áradás a földeket. „Összességében ez az elmúlt 40 év legalacsonyabb lágybúza-termeléséhez vezet” – mondja az Agreste.

Árpatermelés

A franciaországi árpatermést 10,4 millió tonnára becsülik, 15,4%-kal kevesebbre, mint az előző szezonban, és 12,2%-kal kevesebbre az 5 éves átlagnál. Az őszi árpánál 26%-os a csökkenés a tavaly őszi időjárási problémák miatt, de ezt a tavaszi árpa nagyobb termelése kompenzálja. Összességében az őszi árpa esetében 5,76 tonnára, a tavaszi vetemény esetében 5,6 tonnára becsülik a hektáronkénti termést.

Aggodalomra ad okot, hogy a termés rosszabb lehet, mint 2016-ban

A mezőgazdasági minisztérium alacsony becsléseit megerősítették a betakarítási tapasztalatok, amelyeket a gazdálkodók Franciaország-szerte jelentenek. Az Argus Media piaci szakértői által augusztus első hetében végzett felmérés alapján 25,17 millió tonnára csökkentette a lágybúza termelésére vonatkozó becslését. „A hozam nagyon alacsony, de még mindig magasabb, mint a katasztrofális 2016-os szezonban. A terület azonban 10,5%-kal kisebb, 4243 millió hektár. 900 000 hektárt veszítettünk 2016-hoz képest, és a termés valószínűleg sokkal rosszabb lesz, mint abban az évben volt” – mondta Gautier Le Molgat, az Argus Media France igazgatója az agri-mutuel.com mezőgazdasági magazinnak.

Eközben Németországban

A Destatis szövetségi statisztikai hivatal is közzétette legfrissebb adatait. Itt a teljes gabonatermelés várhatóan eléri a 36,4 millió tonnát, ami mindössze 4%-kal marad el az előző szezontól.

Búza

A búzatermést előzetesen 18,9 millió tonnára becsülik, ami 11%-kal, azaz 2,3 millió tonnával lesz kevesebb, mint 2023-ban. A német gazdák idén 2,5 millió hektáron termesztenek búzát.

Árpa

Az árpa jobban teljesít, 11,3 millió tonnára becsülik a termést, ez 265 000 tonnával több, mint az előző szezonban. Az árpát 1,7 millió hektáron termesztik. Az adatok az egyes államok korlátozott adatain alapulnak, és a Destatis augusztus végén további frissítést remél.

Az éghajlatváltozást okolják az alacsonyabb búzatermelésért

A Bauernverband, a német mezőgazdasági termelők szakszervezete az ország alacsonyabb búzatermeléséért, a súlyos időjárási problémákért a klímaváltozást okolja. „Az időjárás óriási kihívások elé állítja mezőgazdaságunkat és gazdálkodóinkat. A tavaly őszi nagy mennyiségű csapadék sok növény vetésének késését okozta. Idén tavasszal Németország számos részén komoly árvízzel kellett megküzdeni. A változó időjárási helyzet a zivatarok jellemzőivel aggaszt bennünket” – mondja Joachim Rukwied elnök.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Az elmúlt napok után fontos tudni, milyen idő várható a héten - mutatjuk

2024.09.16.

Hétfőn estig nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet. Délutántól délkelet, kelet felől már elkezd szakadozni, helyenként csökkenni a felhőzet, és arrafelé egyre kevesebb helyen valószínű csapadék.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás