Közel 40 ezer látogatót vonzott és nagy sikerrel zárult a KÁN Egyetemi Napok. A szeptember 27-től szeptember 29-ig tartó rendezvényt immár 16. alkalommal szervezte meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Magyar Mezőgazdaság Kft. A szakmai események mellett a közönségprogramok is nagy hangsúlyt kaptak, amelyek a nem mindig kedvező időjárás ellenére is rengeteg családot vonzottak a kiállítás három napján.

A KÁN Egyetemi Napok hagyományosan a 0. nappal kezdődött, melyen megrendezték a VII. Halászati Kerekasztal, a II. KÁN Precíziós Állattartási Konferencia, a 35. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, a Lótenyésztési Konferencia és a III. Növénytermesztési konferencia eseményeket.

Közel 40 ezer látogatót vonzott és nagy sikerrel zárult a KÁN Egyetemi Napok
Közel 40 ezer látogatót vonzott és nagy sikerrel zárult a KÁN Egyetemi Napok

A kiállítás megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a hazai állattenyésztők versenyképességét szolgáló, közelmúltban megjelent és a jövőben várható támogatásokat ismertette. Beszédében arra biztatott minden állattartót, hogy vegyék igénybe a Stratégiai Terv által nyújtott pályázati lehetőségeket.

Dr. Gyuricza Csaba, a házigazda MATE rektora köszöntőjében arról beszélt, hogy a KÁN Egyetemi Napokon bemutatkozik a tudomány, bemutatkoznak a legkorszerűbb ismeretek, hiszen csúcstechnológiai ágazattá vált a mezőgazdaság, ahol megjelent a digitalizáció, a robotika, az automatizálás, az űrtechnológia, természetesen mindez a hagyományos ismeretekre épülve.

A kiállítás idén is élvezte a Magyar Állattenyésztők Szövetségének támogatását. Együttműködésükkel színvonalas tenyészállat-bírálatok valósultak meg, valamint bemutatóikkal is gazdagították a programot, melyek nem csak a szakmát, hanem a közönséget is vonzották. Az idei évben a húsmarha, tejelő és kettős hasznosítású szarvasmarha-, ló-, valamint juh- és kecsketenyészállatok mellett a sertéságazat is képviseltette magát. Sok egyed volt látható a gazdasági baromfiudvarban is.

A KÁN Egyetemi Napok keretén belül került sor a IV. Állattenyésztők Napja megtartására is. A szakmai konferencia központi témája ezúttal 20 év az EU-ban: a magyar állattenyésztés mérlege volt. 

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége Tenyésztőszervezeti Nagydíját ebben az évben rendhagyó módon egy új szakmai program megvalósításáért a Holstein-Fríz Tenyésztők Egyesülete és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közösen kapta. 

Az I. MATE üszőfelkészítő és -felvezető verseny igazi kuriózumnak számít, hiszen 20 lelkes egyetemista készítette fel az állatokat, amelyeket két tenyészet bocsátott a rendezvény rendelkezésére. A verseny célja az volt, hogy a hallgatók éles helyzetben ismerjék meg a tenyészállat-felkészítés szépségét, amiből akár életre szóló elköteleződés is lehet.

Az Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenyének gyakorlati fordulója a közönség számára is izgalmasnak bizonyult. A bronzvilla nyertese a Debreceni Egyetem csapata lett. Az ezüstvillát a MATE Kaposvári Campus csapata érdemelte ki. Az aranyvilla pedig a tavalyi év után ismét Gödöllőre került, a MATE Szent István Campus csapata nyerte meg. A felvezető verseny abszolút győztese Hege Sára és Bori nevű üszője volt.

A MATE és a Magyar Mezőgazdaság Kft. a Magyar Állattenyésztők Szövetsége szakmai partnerségével 2024. szeptember 27–29. között rendezte meg a KÁN Egyetemi Napokat a Kaposvári Campus és a Pannon Lovasakadémia területén
Caption

 

A kiállítás egyik legnépszerűbb helyszíne idén is a MATE Udvar volt, ahol az egyetem intézetei interaktív játékokkal várták az érdeklődőket, köztük a Szakiskolai Nap keretében mintegy ezer diákot. Ebben az évben is versenyeztek az intézetek standjai, a legimpozánsabb címet ezúttal az Élettani- és Takarmányozástani Intézet érdemelte ki, míg a leginnovatívabb stand a Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet lett.

A KÁN Egyetemi Napok otthont adott a verhetetlen csodakanca életéről szóló vándorkiállításnak, melynek címe: Az utolérhetetlen Kincsem. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum által életre hívott sorozat ízelítőt adott a lótenyésztési és -versenyzési örökségünkből.

A közönségprogramok nélkülözhetetlen elemei az KÁN Egyetemi Napoknak, ezekre több ezer család látogatott ki. Idén is megnyílt a Helyi Ízek Utcája, ahol helyi és környékbeli őstermelők, kézművesek kínálták portékáikat. Nagy sikere volt az Élményligetnek, ahol különféle hagyományőrző bemutatókkal és játékokkal várták a látogatókat. A gyerekek idén is a Mesetérkép segítségével fedezhették fel a kiállítást, illetve a programsorozat elmaradhatatlan eleme volt a kisállat-simogató és a Gazdaudvar.

A hagyományokhoz híven ebben az évben is nagy hangsúlyt kapott a gasztronómia. Ezúttal a KÁN programsorát a 48. MA-HAL Országos Halfőző Verseny is gazdagította, melynek célja az egészséges étkezés népszerűsítése és a hazai halfogyasztás növelése. A MA-HAL főzőversenyen az Egyéb halétel kategóriában a Ráckevei Soroksági Dunaági Horgász Szövetség, a Bajai halászlé kategóriában Gyurkity István, a Tiszai halászlé kategóriában a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége nyert. A közönségdíjat a Tapolcai Pisztráng Kft. vitte el.

A vadgasztronómiát és a vadhúsfogyasztást pedig az immár 14. alkalommal megrendezett vadgasztronómiai főzőverseny népszerűsítette. A vadászat iránt érdeklődők a Somogy Vármegyei Vadásznapra is ellátogathattak, hiszen idén a kiállítás Élményligetében rendezték az éves vadászati összejövetelt.

Az elmúlt évek nagy sikerű, külön belépőjeggyel látogatható koncertjeit követően ebben az esztendőben is nagyszabású zenei koncerttel készültek a szervezők: Rúzsa Magdi adott teltházas koncertet a Fedeles Lovardában.

Rúzsa Magdi adott teltházas koncertet a Fedeles Lovardában
Rúzsa Magdi adott teltházas koncertet a Fedeles Lovardában

 

További híreink

Közel 40 ezren voltak a KÁN Egyetemi napokon

2024.09.30.

Közel 40 ezer látogatót vonzott és nagy sikerrel zárult a KÁN Egyetemi Napok

5 permetezési hiba, amivel a pénzét szórja, nem a növényvédő szert

2024.09.30.

Bár az időjárási körülmények jelentősen befolyásolják az elsodródást, más tényezők is optimalizálhatók a pontosabb és hatékonyabb permetezés érdekében. Íme öt lényeges lépés:

Partner

Hatékony védelem a mezei nyulak károkozása ellen

2024.09.30.

A 2023-as szezonban kiugróan sok alkalommal és nagy területen okoztak kárt a mezei nyulak, különösen a tavaszi időszakban, a napraforgó kelését követően. A jelenség természetesen az alföldi gazdákat érintette jobban, de a jelenség országos. A Cont-Eco villanypásztor- és kerítésrendszerei azonban hatékony védelmet nyújtanak, ráadásul azok területre, gazdaságra szabhatók.

Sokat alakított az augusztusi időjárás a Tokaji borvidék szőlőin

2024.09.30.

A szokatlanul meleg és helyenként igen száraz augusztus hónapban is érzékelhető maradt a koraiság a szőlő fenológiájában.

A héten megérkeznek a talajmenti fagyok

2024.09.30.

Hétfőn a felhős részeken is szakadozik a felhőzet, délután - helyenként jobban szétterülő - gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, csapadék nem várható. Elsősorban a Tiszántúlon élénk marad az északi szél, sőt néhol időnként erős széllökés sem kizárt, ugyanakkor az ország többi részén többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. Emellett az Észak-Dunántúlon már délire fordul az áramlás. A csúcshőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő.

Európai ezüstérmes Magyarország az új e-autók számának 8 hónapos bővülésében

2024.09.30.

Az újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos személygépkocsik száma több mint másfélszeresére nőtt Magyarországon az idén januártól augusztusig tartó időszakban a megelőző év azonos időszakához képest.

Partnerhírek
Partner

Hatékony védelem a mezei nyulak károkozása ellen

2024.09.30.

A 2023-as szezonban kiugróan sok alkalommal és nagy területen okoztak kárt a mezei nyulak, különösen a tavaszi időszakban, a napraforgó kelését követően. A jelenség természetesen az alföldi gazdákat érintette jobban, de a jelenség országos. A Cont-Eco villanypásztor- és kerítésrendszerei azonban hatékony védelmet nyújtanak, ráadásul azok területre, gazdaságra szabhatók.

Partner

Traktor program a SOLIS-tól ÁTK, kertészeti és erdészeti pályázatokba illeszthetően

2024.09.29.

A Solis Magyarország teljes területére kiterjedő szervízhálózatot üzemeltet, az Önök kényelme érdekében, mindegy merre jár a gépével a segítség a közelében van, számíthat rájuk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 79 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás