Vetőmagüzemi beruházást és ezzel összefüggésben 460 millió forintos tőkeemelést jelentett be kedden Szegeden a Gabonakutatóban Nagy István agrárminiszter. A Csongrád megyei Kiszomboron megvalósuló fejlesztés kapcsán időkapszulát is elhelyeztek Újszegeden, a GK kertjében. A versenyképes nemesítéshez nélkülözhetetlen a GK pénzügyi megerősítése, ez a forrása a 300 millió forintos kiszombori vetőmagüzemi fejlesztésnek.

A sajtóeseményen házigazdaként Wágner József, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a vetőmagüzemi beruházás mérföldkő a vállalat életében. A fejlesztés megerősíti hazánkat abban, hogy ott maradhasson a világ 5 legnagyobb vetőmag-exportáló országa között. Elmondta, hogy számos országban ott vannak már hibridjeikkel és úgy számolt, hogy a korszerűbb vetőmagüzemnek köszönhetően a Gabonakutató 3-4 év alatt megduplázhatja exportárbevételét - számolt be az eseményről a Délmagyar.

300 milliós vetőmagüzemi beruházás valósulhat meg a tőkeemelés következtében a Csongrád megyei Kiszomboron - képünk illusztráció

460 milliós tőkeemelés

Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy a vetőmag a magyar mezőgazdaság csúcsterméke. Benne van minden, ami a Kárpát-medencére jellemző. A tudás, a tapasztalat, az előrelátás és a hagyomány. Kimelte, hogy minden magyar kutató büszke lehet arra, hogy ilyen komoly szereplői vagyunk a nemzetközi vetőmagpiacnak. Számos világszerte elismert fajtánk van, ám az elvárás és a verseny is folyamatosan nő. Vagy fejlesztünk, vagy lemaradunk – mondta a miniszter. Az a tudás és precizitás, ami a GK-t jellemzi, megérdemli a fejlesztést. Főleg úgy, hogy Szegeden a kutatás, a vetőmagtermelés, a kereskedelem és marketing is egy cégen belül található. A versenyképes nemesítéshez elengedhetetlen a GK pénzügyi megerősítése, ezért a Gabonakutató 460 millió forintos tőkeemelést kap. Ez a forrása a 300 millió forintos kiszombori vetőmagüzemi beruházásnak – közölte Nagy István.

Exportra termelnek

A vetőmagpiacra az a jellemző, hogy mindig több az export, mint a belföldi felhasználás. Gyorsabban és jobb minőségű vetőmaggal tud majd erre a piacra is lépni a GK, mivel bővül a vetőmagüzem és a raktárkapacitás is nő. Ezáltal nagyobb vásárlói réteget tud majd kiszolgálni. A fejlesztésnek köszönhetően 10 év alatt akár ötszörösére is nőhet a cég exportja.

A pillangósok jó lehetőséget nyújtanak

A főigazgató beszélt a réspiacról, ahova a pillangós növényekkel lehetne betörni, és a cirokról, ami alternatív megoldást kínálhat. Magyarország célja, hogy a vetőmagpiacon Közép- és Kelet-Európában, azon belül is a V4-es országokban erősítse meg a pozícióját. Persze messzebbre is tekintünk, Távol-Keletre, vagy éppen Afrikába, Nigériában például két magyar fajtát is elismertek, ami nagyon jó lehetőségeket kínál egy 180 milliós piacon.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás