A búzaárak tartják a tonnánként 220 euró körüli árszintet a párizsi tőzsdén. Az lenne az optimális, ha Magyarországon is ennyit fizetnének érte, de a szállítási költségeket levonva is az látható, hogy a kelet-európai gabona csak mélyen ezen áron alul értékesíthető. A tőzsdei alkuszokat egyelőre a belvíz sem hatja meg, pedig a kár jelentősége az Európai Unió nagy részén már komoly terméskieséssel fenyeget. Az új év elején még nem volt nagy mozgás a terménypiacon, tavaly óta bő 80 euróval csökkent a búza tonnánkénti ára.

A Mezőhír írta meg, hogy a búza tonnánkénti ára az év elején nem akart elmozdulni a 220 eurós árszintről, a kukorica pedig 198 euró körül ingadozott. A repceárak 440 eurós szintig tudtak kapaszkodni, ekkor megtorpantak.

A búzaárak tartják a tonnánként 220 euró körüli árszintet a párizsi tőzsdén, az lenne az optimális, ha Magyarországon is ennyit fizetnének érte

Idén ez lesz a helyzet

A piaci alkuszok már az idei, 2024-es termést latolgatják. Európa nagy részén szélsőségesen csapadékos volt az ősz vége, tél eleje, a belvizek elnyelik a már eleve kisebb területre vetett búza egy részét is. A tőzsdét ez egyelőre nem hatja meg, de az új termés értékét már 230 euró fölé helyezi. Másrészt az enyhe és nedves időjárás eddig kimondottan kedvezett a Fekete-tengert övező termelésnek - írták.

A jelenlegi kínálat is bőséges, az európai búza pedig nem képes felvenni a versenyt az ukrán és orosz ajánlatokkal szemben. Ide kapcsolódik, hogy az elmúlt év végén egy egyiptomi tendert azért töröltek, mert a vevők sokallták a 262 dolláros ukrán és a 265 dolláros orosz ajánlatot (FOB). Eközben a románok és franciák részéről 270 dollár feletti ajánlatok érkeztek, szintén a berakodás helyszínére értve.

A fekete-tengeri búzához mérten drágának számító európai áru eladását az is nehezíti a nemzetközi piacon, hogy az euró hathavi csúcson volt a dollárral szemben. Ha pedig nem megy az export, akkor a szükségesnél sokkal több áru nyomja a belpiacot és a helyi árakat.

Orosz-európai búzaviszony

A világkereskedelembe kerülő minden negyedik búzaszem már Oroszországból származik, míg Európa csak minden tizediket adja. Egyes elemzők szerint az orosz kivitel december végére már átléphette a 26 millió tonna búzát és a 4 millió tonna árpát, de még kukoricából is eladtak legalább 2 millió tonnát. Mindegyik messze a tavaly ilyenkor mért számok felett van.

Nehéz helyzetben a magyar búza 

A magyarországi árak jelenleg rendkívül nyomottak, még a szállítási költségeket levonva is nagyjából 20-25 százalékkal a nyugati alatt vannak. Miközben itthon a 60 ezer forintot átlépő búzaárak után vágyakoznak a termelők, Ukrajnában 45 ezer forintnak megfelelő hrivnyát fizetnek a takarmány minőségű áruért a termelőknek. Ilyen feltételek mellett az ukrán gabona bárhová versenyképes áron el tud jutni. A Magyarország számára evidens értékesítési útvonalak dél felé most ezekkel a szállítmányokkal terheltek. Ismét elő kell venni a tarsolyból a német és osztrák partnerlistákat - írta a cikk.

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás