Rövid híreink: áfacsökkentést szeretne mindenki, milliárdok növényvédő szerekre, közel másfél milliárd forint támogatás jut a méhészeknek, már rendelhető az Alakor/bio sör, és készüljön fel, jön a fagy!

sertés

 A „sertés áfa” csökkentése óta szinte minden agrár- és élelmiszeripari szektor felszólalt az áfa csökkentés érdekében a saját területén. A zöldség-gyümölcs ágazatra lenne a legnagyobb hatással az áfa csökkentés, ahol a becslések szerint itt egyes időszakokban akár 60% lehet a feketekereskedelem aránya. A FruitVeb elnöke, Mártonffy Béla szerint ezen a területen az ágazat kifehérítése és a versenyképesség javítása is elérhető lenne az alacsonyabb áfával, illetve munkahelyteremtő beruházások is újra beindulhatnának. A Baromfi Termék Tanács a forgalmazás és az ágazati szereplők adóbevallásának adminisztratív szigorításában lát javulást, ha jelentős áfacsökkenésre nem is számíthatnak a szektor szereplői. A Gabonaszövetség főtitkára, Pótsa Zsófia pedig a keveréktakarmányok fordított áfa fizetés hatálya alá tartozásában látja a megoldást.

 A magyar gazdák évente összesen 100 milliárd forintot költenek növényvédő szerekre, mely a termelési költségük 8-15 százaléka – a szántóföldi növénytermelők évente, hektáronként 19.000 Ft-ot, a gyümölcstermelők 100.000 Ft-ot költenek.

 Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a héten elmondta, hogy alapvető agrárpolitikai cél, hogy fokozatosan nőjön a méhészet versenyképessége és hatékonysága. Ennek érdekében 1,4 milliárd Ft-hoz jutnak hozzá a magyar méhészek, és az ökológiai célterületek kijelölése is kötelező lesz a természetes méhlegelők növekedése érdekében.

fagykár

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint országosan eddig búzából 346.000, durumbúzából 6.500, rozsból 25.000, tritikáléból 86.000, őszi árpából 168.000, míg repcéből 211.000 hektárnyit vetettek el, összesen több mint 600.000 hektáron. A közeledő fagy azonban tízmilliós károkat is okozhat a gazdáknak, egy biztosító felmérése szerint. A legveszélyeztetettebb megyék Borsod, Szabolcs, Hajdú Bihar és Pest megye.

 A nyáron adtunk hírt arról, hogy elkészült az első magyar bio sör, az ősi alakor búzából. Akkor többen kérdezték tőlünk, hogy hol kapható. A részletekről blogcikkünkben írtunk.

„Hihetetlen gyorsan hatalmas piacokra lehet eljutni az internet segítségével, ami egy Magyarország-méretű GDP-jű ország számára valóban óriási lehetőség”- nyilatkozta Valner Szabolcs, a Digital Factory Zrt. ügyvezető partnere. A Magro.hu mezőgazdasági piactér pedig azért született meg, hogy a mezőgazdaság szereplői is kihasználhassák az internet nyújtotta lehetőségeket, kedvezőbb árat érjenek el, vagy még több üzleti partnert ismerjenek meg – akár a nemzetközi kereskedést is bekapcsolva.

 A Magro.hu-n az ajánlatok egy hét alatt közel 15.000 tonnányi gabonával bővültek. Kukoricát nagy mennyiségben (2000 t) keresnek megvételre 44.000 Ft/t áron, de 41.500 Ft-ért is lehet kapni egy-egy tonna tengerit. 3000 tonnányi takarmány búza tonnájáért 46.500 Ft-ot adna valaki, sima búzáért pedig 52.000 Ft-ot.

lilahagyma

Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megye töltötte fel a legtöbb zöldség-gyümölcs ajánlatot a héten piacterünkre, mely csak ezalatt az idő alatt több mint ezer mázsányi zöldség és gyümölcs adás-vételi lehetőséggel bővült. Még mindig nagy mennyiségű alma kapható, de már vajretek és lilahagyma ajánlattal is lehet találkozni, emellett számos fokhagyma, dió, káposzta, borsó és zeller ajánlat is keresi a megfelelő vásárlót vagy eladót.

Sertés koca, választási malac, tenyész nyúl, vágóbika, nőstény kecske, juh, ló (csikó és kanca), mangalica, szarvasmarha... csak néhány azok közül az eladásra szánt állatok közül, amelyeket a Magro-n keresztül lehet megvásárolni.

Folyamatosan bővül a megvásárolható bála mennyisége is, múlt hét óta több mint 15.000 darabbal nagyobb a kínálat, kis és nagybálák, szalma-, rétiszéna-, rozs- és árpabálák. A napraforgó elárasztotta a piacteret, több mint 2000 tonna eladási és vételi ajánlattal növekedett a kínálat.

 Használja Ön is az online kereskedelem adta lehetőségeket, ahol gyorsan, kedvezőbb áron, országosan köthet üzleteket. A sikeres kereskedéshez gyűjtöttünk össze néhány tippet, de a hatékony üzleteléshez is nyújtunk segítséget.

Forrás: Agrárhírek, napigazdasag.hu, Veddamagyart.info, Biztosítási Szemle, Piac&Profit, Magro.hu, MagroBlog

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás