A kukorica a megtermelt mennyiség tekintetében a legversenyképesebb termény Magyarországon - mondta Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnöke a MATE Környezettudományi Intézet, Öntözésfejlesztési és Meliorációs Tanszéke által szervezett kukorica és napraforgó tanácskozáson éa szántóföldi bemutatón. A Szarvason tartott szakmai rendezvényen az is elhangzott, hogy a gazdaságnak egyre inkább együtt kell működni a tudománnyal, a képzéssel, az oktatással, hiszen a fejlődő világ olyan kihívásokat produkál, amely csak ezt a metodikát teszi lehetővé. 

Az élelmiszer- és agrártudományok speciális területet képviselnek, az élelmiszer stratégiai termék. A felelősség és a feladat is óriási. Véleményem szerint a létrejött MATE garancia a komplexitásra és a feladatok súlyozására – idézte riportjában Dr. Kulcsár Lászlót a Magyar Mezőgazdaság.

Kukorica és napraforgó témájú tanácskozás volt Békés megyében - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőhegyes

Stratégiai termék

A MATE KÖTI ÖMT tanszékvezetője, Dr. Futó Zoltán egyetemi docens előadásában kiemelte, hogy világviszonylatban 1 milliárd tonna kukorica terem, a mennyiség egyenletesen növekszik, a vetésterület hamarosan eléri a 200 millió hektárt. Békés megye nem ahhoz szokott hozzá, mint amit idén tapasztaltunk időjárás terén. Azonban egyre gyakrabban nézünk majd hasonló kihívás elé. A kukorica stratégiai termék, megtermelt mennyiség tekintetében a legversenyképesebb gabonaféle - közölte. Magyarország az utóbbi években hozzászokott a jóhoz: 7-8 tonnás termésátlagokat voltunk képesek elérni, igaz, az idei év ezt majd árnyalja, megkockáztatom, hogy a 6,38-at sem éri el 2021-ben – osztotta meg a tapasztalatait a szakember.

A napraforgó és az olajosok jelentősége

Dr. Pepó Péter egyetemi tanár, az MTA doktora a napraforgóval kapcsolatban arról beszélt, hogy Oroszország és Ukrajna összesen 13 millió hektáron termeszti ezt a növényt, ez a felét teszi ki világ napraforgótermesztő területeinek. Közölte, hogy az olajat adó növényi termékek között megelőzi az olajpálma, a szója és a repce is, hazánkban viszont a napraforgó a fő ezen a téren.

A gyakorlati bemutató kukoricafajtái

Az elméleti előadások után a Tessedik Campus iskolaföldjén tartottak szántóföldi bemutatót. A Nitrogénművek Zrt. fejlesztőmérnöke, Dr. Varga Csaba azt mondta, hogy a cég és az egyetem közös kísérleti parcelláin többek között azt vizsgálják, hogyan tudnak területre optimalizált szaktanácsot adni. Turóczki Emese, a Gabonakutató Nonprofit Kft. területi képviselője számos kukoricafajtát bemutatott. A GK Lehelről például elmondta, hogy 490-es éréscsoportba tartozó, kimondottan silókukorica, amely rendkívüli magasságú, nagy zöldtömeget képviselő növény. A MATE és a KWS Magyarország Kft. együttműködése most kezdődött. Egyelőre 3 kukoricafajtát vizsgálnak - árulta el Kugyelka Mihály területi képviselő. A legkorábbi fajtájuk a Rikardo, kompakt, zömök csövei vannak, melyek öntözetlen körülmények között sem kisebbek. Az Euralis Kft. és a Caussade Semences Group Kft. egyesülésével létrejött Lidea Seeds szakemberei, Engelhart Szabolcs és Mayerhoffer Péter arról beszéltek, hogy a cégegyesüléseknek köszönhetően most már kukorica portfólióban is teljes termékkínálattal állnak a termelők szolgálatában. Veszter László, a Pioneer területi agronómusa beszélt a cég egykori hosszú tenyészidejű ikonikus hibridjeiről, mint a Volga. Továbbá a mezőny méltó tagja lehet például a P412-es, mely rendkívül magas, jó vízleadású, erős szárú. A Terragro Kft. kísérleti parcelláin talajoltó készítményeket és lombtrágyákat tesztelnek. A cég szakembere, Fehérné Boros Irén a részletes bejárás során kiemelte, számukra elsődleges cél a talajok megőrzése.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás