A betakarítás utáni technológiák megfelelő kezelést igényelnek. Az élelmiszer-veszteségek ugyanis továbbra is komoly gondot okoznak a gazdálkodóknak, a nagykereskedőknek, a kereskedőknek, az élelmiszer-feldolgozóknak, a szállítóknak és a fogyasztóknak. Mindenki szerepet játszik abban, hogy megakadályozza az élelmiszervesztést, vagy szenvedjen tőle. 

Valójában ez nem új jelenség, és számos kezdeményezés indult e veszteségek csökkentésére annak érdekében, hogy:

  • Növelje az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer mennyiségét további terület használata nélkül
  • Növelje az élelmezésbiztonságot
  • Takarítson meg ártalmatlanítási költségeket
  • Tegye jövedelmezőbbé a gazdálkodást, és ezáltal tegye vonzóbbá a fiatalok számára
  • Segítsen több munkahely létrehozásában különböző szinteken (technikusok, kereskedelem, feldolgozás).
Az egyének segítségére számos technológiai lehetőség és menedzsment eszköz áll rendelkezésre: az élelmiszer-értékláncok minden szereplője hozzá tud járulni az élelmiszer-veszteség csökkentéséhez. (Fotó: Pixabay)

A múltban tett erőfeszítések ellenére a probléma továbbra is aktuális. Az élelmiszer-veszteség egyes okai, mint például a jó utak hiánya vagy a klímaváltozás, túlmutatnak az egyéni felelősségeken. Az egyének segítségére azonban számos technológiai lehetőség és menedzsment eszköz áll rendelkezésre: az élelmiszer-értékláncok minden szereplője hozzá tud járulni az élelmiszer-veszteség csökkentéséhez.

Szállítási eszközök: méretezés és tisztaság

Minden bizonnyal a gazdáknak kell a legjobban tudniuk, hogyan kell betakarítani a termést. Problémát jelenthet a legmegfelelőbb szállítótartály a szántóföldtől a tanyakapuig. 

A romlandó élelmiszerek számára célszerű kis méretű dobozokat választani (például: 10 kg-nál nem nagyobb paradicsomtároló edények). Még akkor is, ha a gazdálkodók egy földterület teljes termését osztályozás nélkül adják el, a kis egységekben történő szállítás megvédi az értékes terméket a károktól a tanya kapujáig és azon túl. 

Az érzékeny bőrű növényeket, mint a burgonya vagy a manióka, óvatosan kell betakarítani és szállítani (a szállítószalagokat ideális esetben valami puha anyaggal, például gumival kell lefedni). A bőr bármely részleges károsodása potenciálisan gombás támadások behatolási pontja, vagy felgyorsíthatja a rothadási folyamatokat. Mindkettő a fő oka az élelmiszer-veszteségnek a gazdaságok szintjén. 

Függetlenül attól, hogy a gazdálkodók műanyag-, karton- vagy fadobozokra támaszkodnak, használat előtt fontos ezeket megtisztítani, különösen a fadobozokat. Ezenkívül kimondottan előnyös, ha kartondobozok eseténminden alkalommal valamilyen betétet használnak. Egyes területeken a kereskedők dobozokat biztosítanak a gazdáknak; ebben az esetben a tisztítás még fontosabb a gazdák termékeinek védelme érdekében.

Támadhatnak a gombák

Az aflatoxin, a mikotoxin és más gombás támadások számos országban széles körben elterjedt fenyegetést jelentenek, különösen meleg és párás éghajlati viszonyok között. A felügyeleti eszközöknek és a technikai lehetőségeknek kéz a kézben kell működniük, hogy sikeresen megbirkózzanak ezzel a fenyegetéssel! 

Ami a menedzsmentet illeti, fontos, hogy az értéklánc minden szereplője tegyen lépéseket a termék gombás fertőzésekkel szembeni védelme érdekében. Amint a termék bármely ponton érintett, nagy a kockázata, hogy a gombák a következő szakaszokba kerülnek. Általánosságban elmondható, hogy a termék nedvességtartalmának a lehető leggyorsabb csökkentése jelenti a különbséget. 

Előkészítés: válogatás ≠ osztályozás

Függetlenül attól, hogy a gazdálkodók képesek-e eladni az osztályozott termékeket, a hozam nem tárolható részeinek kiválogatása egy másik történet. Első pillantásra kifizetődőnek tűnik, ha egy kis héjas burgonyát vagy néhány enyhén kinyomott paradicsomot tartanak az eladásra szánt dobozban, de ez tévedés. Minél korábban kiválogatják a hozam nem raktározható részeit, annál jobb a forgalomba hozott áru minősége. 

Ez biztosítja a gazdálkodók hírnevét a kiváló minőségű termékek szállítóiként. Az exportpiacokat megcélzó gazdálkodóknak egyébként is szigorú növény-egészségügyi előírásoknak kell megfelelniük. A kiválogatott termés nem tárolható, de felhasználható új termékek alapanyagául (pl. szárított paradicsom, lekvár, gyümölcslé). Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a családok többletjövedelemhez jussanak.

Tárolási higiénia

A tárolóhelyiségeknek tisztáknak kell lenniük. Ez egyaránt vonatkozik a rövid és hosszú távú tárolásra. Különösen hosszabb tárolás után, vagy ha szennyeződést észleltek, fertőtlenítésre lehet szükség. 

A tárolt termékek nem érintkezhetnek a raktár talajával, egyrészt a megfelelő szellőzés biztosítása, másrészt a rágcsálók távoltartása érdekében. Az óngalléros rudak használata egyszerű eszköz a rágcsálók visszatartására, és így elkerülhető a ürülékkel, például széklettel, vizelettel és nyállal történő szennyeződés. 

Ezen túlmenően a madarak, denevérek és macskák elleni megelőző intézkedéseket is alkalmazni kell. Általánosan érvényes elv a termékek adagokban történő tárolása, például a burgonya raktározott dobozokba tölthető (max. 800 kg súly), ahelyett, hogy egy nagy burgonyahegy lenne egy teremben. A levegő sokkal jobban tud keringeni a dobozok között, és ez elősegíti az egyenletesen szabályozott klímát a raktárakban. A szabályozott klímaviszonyok fenntartása érdekében tartsuk zárva az ajtókat. E tekintetben elengedhetetlen a tárolóhelyiség hőmérsékletének és páratartalmának rendszeres ellenőrzése, valamint a termék hőmérsékletének és nedvességtartalmának mintavételezése.

A támadás mértéke határozza meg a szükséges intézkedést

Ezenkívül rendelkezésre állnak mérőműszerek a kártevők jelenlétének ellenőrzésére. Kártevők azonosítása esetén intézkedésre van szükség. A támadás mértéke határozza meg a szükséges intézkedést, amely a termék érintett részeinek eltávolításától (ez az adagonkénti tárolás egyik előnye) a vegyi vagy szerves kezelési szerek alkalmazásáig változhat. Ügyeljen arra, hogy a tárolórendszerekben a kártevők a vegyi növényvédő szerekkel szemben is ellenállóvá válhatnak!

Összefoglalva, a raktárhelyiségek és a tárolt termékek rendszeres monitorozása elengedhetetlen a támadások korai szakaszban történő azonosításához, hogy a megfelelő időben és megfelelő anyagok felhasználásával meg lehessen tenni a megfelelő intézkedéseket; erről szól a menedzsment!

(Forrás: dlg.org)   

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás