A hatékonyság igénye a növénytermesztésben megköveteli, hogy egyre többet tudjunk a talajainkról és a fejlődő növényeink aktuális állapotáról is, hogy ha szükséges, be tudjunk avatkozni. Ehhez az AlphaPlant egy kiváló terméket kínál, és egy olyan új szolgáltatást vezetett be a magyar piacra, ami forradalmasíthatja a tápanyag-gazdálkodást. Mindezekről Tánczos István üzletág igazgatóval beszélgettünk.

Mi jellemzi a hazai talajokat?

A magyarországi talajok nagyon heterogének, de nem csak országos, hanem nagyon gyakran táblaszinten is. Ahány országrész, annyiféle talajjal találkozunk. Somogy megyében homoktalajokkal, Zala és Vas megyében kavicsos vagy épp agyagos, Fejér megye egy részén mezőségi, a Duna-Tisza közén megint homok-, de szikes talajokkal is találkozunk. Nem tudunk úgy gazdákkal beszélni, hogy ne panaszkodnának a talajviszonyaikra. Érdemes tehát a talajparaméterek, a szerkezetesség, a humusztartalom javításán elgondolkodni.

Tánczos István az AlphaPlant üzletág igazgatója

Ennek az első lépése a talajvizsgálat.

Így van, amire az AKG miatt is szükség van. Szerencsére egyre több helyen találkozom azzal, hogy nem csak az alap, hanem a bővített talajvizsgálatot is elkészíttetik a gazdák. Árban elenyésző a különbség, viszont utóbbi a mikroelem-ellátottságra is választ ad.

Mi a teendő, ha kedvezőtlen eredményt kapunk?

Erre megoldás a HuminForce (dudarit) nevű talajkondicionálónk, egy 50%-ban huminsavat tartalmazó anyag, amit kifejezetten talajjavításra ajánlunk. Egy pelletizált termékről van szó, aminek műtrágya helyettesítő szerepe is van.

Mondana egy példát, hogy mikor indokolt a használata?

Tapasztalatom szerint, a talajok egy jelentős része nagyon jól ellátott foszforral és káliummal, ennek ellenére, a kukorica lilul, ami foszforhiányra utal. Ez amiatt lehet, mert savanyú a talaj pH-ja, amikor a foszfor már teljesen immobilizálódik, de magyarázható alumínium-ionoknak a jelenlétével, ami szintén gátolja a foszforfeltáródást. Ezekre az esetekre nagyon ajánlott a HuminForce, mert felvehetővé teszi a növény számára a foszfort és a káliumot. Ha a talajban lévő készleteket „megmozdítjuk”, akkor a műtrágyaköltségeket jelentősen mérsékelni tudjuk. A készítmény a pH-t semleges irányba mozdítja el, javítja a talajszerkezetességet, valamint a víz- és tápanyaggazdálkodást, de a szikes talajokat is javítja, tehát egy általános talajszerkezet javító hatása van.

A HuminForce talajkondicionáló magas (50%) humusztartalmának köszönhetően, nagyban segíti a tápanyagok felvételét, raktározását, és a talaj regenerálódását

Miben számít egyedinek?

Az elképesztően magas, 50%-os huminsav tartalma miatt. Itthon és külföldön is vannak hasonlóak, de alacsonyabb koncentrációban. Egyébként Magyarországon bányásszák és exportra is értékesítjük, elsősorban Olaszországba. Ott a talajok nagyon rossz állapotban vannak, nem véletlenül terjedt el a kertészetekben a hidropónia, vagyis a talaj nélküli növénytermesztés. Gyakorlatilag talajt építünk.

Ha jól tudjuk, nemrég egy egészen különleges szolgáltatást is bevezettek a magyar piacra.

Igen, ez a növényi nedv analízis. Jelenleg egyetlen labor van a világon, Hollandiában, ahol ilyennel foglalkoznak. Az AKG miatt sokan végeztetnek levélanalízist, ami 2-3 hét alatt készül el, és azt tárja fel, hogy a növényben aktuálisan milyen hiánytünetek mutatkoznak. Már ez is egy nagyon jó mankó ahhoz, hogy be tudjunk avatkozni.

Ezzel szemben a növényi nedv analízis sokkal gyorsabb folyamat: egy tábla mintavételezése körülbelül 5 percig tart, nagyon könnyű az adminisztrációja, a mintát futár viszi ki Hollandiába, és három napon belül pdf-formátumban küldik az eredményt.

Hogyan kell ezt elképzelni?

Ez olyan, mint a növényi vérvétel. Nem azt mutatja meg, hogy jelenleg milyen hiánytünet van a növényben, hanem azt, hogy mintegy 3 hét múlva milyenek lesznek.

A levél nedv analízisből azt is láthatjuk, hogy milyen transzformációs folyamatok mentek végbe a vegetáció során

A tápelemeket 3 csoportba sorolja: gyenge, kielégítő és túlzott ellátottságú. Még azt is ki tudjuk számolni, hogy mennyi tápanyagra van szükség ahhoz hektáronként, hogy a gyenge tápanyagszintből a kielégítőbe jussunk.

A fiatal és az idős levelekből is tudunk mintát venni, így azt is láthatjuk, hogy milyen transzformációs folyamatok mentek végbe a vegetáció során. Az elemzés átfutási idejét is beleszámolva bő 2 hét áll rendelkezésre a beavatkozáshoz. Ezt a szolgáltatást idén augusztusban indítottuk. Vettünk már mintát szójából, szőlőből és kukoricából, de bármilyen növénynél alkalmazható, akár a kertészetekben, akár a szántóföldi kultúrák esetén.

(x)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás