A kamilla az egyik legfontosabb gyógynövényünk, és már országszerte foglalkoznak termesztésével, ami nem meglepő. A kiváló minőségű vadon is előforduló hungarikum már külföldön is nagy népszerűségnek örvend.

A gyógynövény begyűjtése évente 200-500 tonna közötti mennyiségben mozog, és az Alföld és a Tiszántúl területére a legjellemzőbb termesztése. A növénnyel kapcsolatos munkák pedig nagy szervezéssel járnak mind a gyűjtők, mind pedig az átvevők részéről, hiszen rövid idő alatt kell hatalmas mennyiséget feldolgozniuk. Érdemes tudni viszont, hogy az alföldi gyűjtött virágok minőségben eltérnek a termesztettektől, azok ugyanis erősebbek, zamatosabbak és illatosabbak, nem esnek szét és kevésbé porlanak a felhasználás során, valamint az illóolajat is jobban tartják.

Külföldön is keresett a magyar gyógynövény, mely elsősorban gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. (Fotó: Pixabay, Szjeno09190)

Termesztésével viszont napjainkban már az egész ország területén foglalkoznak, legnagyobb területeken Baranya és Somogy megyében, az Észak-Alföldi régióban illetve a Dunántúlon termesztik. Termesztő területe az utóbbi időben folyamatosan növekszik, és 300-500 hektár körülre tehető, vetése pedig augusztusban történik, fejlődését pedig nagyban befolyásolja a tavaszi csapadékmennyiség alakulása. Betakarításánál fontos az időzítés, ezért folyamatos mintavételezést és laborvizsgálatokat végeznek a termesztők. A szakértők szerint az idei év aszályos időszaka ellenére jó termés várható, a zöldtömeg ugyan megritkult, a növény viszont nem károsodott - írta meg a hellovidek.hu.

Hazánkban igen elterjedt az alkalmazása megbetegedések esetén, gyulladáscsökkentő hatása miatt vált ennyire népszerűvé. Ez pedig később átalakult, és már nem csak itthon, de külföldön is keresetté vált a kamilla. Az előállított drog nagyobb része nem itthon kerül felhasználásra, hanem exportálják, feldolgozásakor pedig a gyógyszer- és a kozmetikai iparban veszik hasznát.

A legismertebb termék, amely készül a kamillából az talán a gyógytea, amely bárhol beszerezhető, viszont érdemes odafigyelni minden gyógynövényből készült készítmény vásárlásakor, hogy a növény aktív hatóanyagot tartalmazó részeiből készüljön.

A hazai gyógynövények már több száz éve elismertek határon belül és határon túl egyaránt, a vegy-, élelmiszer- és gyógyszer-kozmetikai iparban pedig egyre inkább a természetes anyagok felhasználását részesítik előnyben, továbbá turisztikailag is számottevő jelenlétük. A gyógynövények gyűjtése pedig jó munkalehetőség is, főképp a hátrányosabb helyzetű régiókban, illetve az alacsonyan iskolázottak számára.

Hazánkban hatósági engedély nélkül gyűjthetők a vadon termő gyógynövények, engedélyre csak akkor van szükség, ha magán- és állami területeken, vagy nemzeti parkokban szeretnénk gyűjtést folytatni. Aki erre adja a fejét, bőven tud miből válogatni, hiszen 120-130 fajra tehető a gyűjthető gyógynövényfajok száma, amelyből 70-80 faj begyűjtése rendszeres természetes élőhelyéről. A feldolgozott növényfajok körülbelül 70 százaléka vadon termett növényből származik.

A legnagyobb mennyiségben gyűjtött növények: kamillavirág, csipkebogyó, csalánlevél, zsurlófű, feketebodza, fagyöngy, vadgesztenye, orbáncfű, fehérmályva, cickafarkfű.

Termesztés tekintetében a gyógy-, fűszer- és aromanövények 18.000-21.000 hektár területet foglalnak el megközelítőleg, termesztett gyógynövényeink közé pedig az alábbiak tartoznak: mák, koriander, konyhakömény, ánizs, kapor, édeskömény, kamilla, borsfű, levendula, bazsalikom, orbáncfű, máriatövis, citromfű, mustár.

Megosztás

További híreink

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Háromtengelyes kombájn prototípust láttak Franciaországban - videóval

2024.07.26.

Európa különböző országaiban megkezdődtek az egyelőre titokzatos, háromtengelyes, monumentális kombájn tesztjei.

Másodvetés júliusban? Igen, egy sor zöldség ilyenkor is elültethető

2024.07.25.

Nyár közepére a tavasszal elvetett zöldségeink javarészt beérnek, különösképpen azért, mert 2-3 héttel korábban kezdődtek és fejeződtek be a növények folyamatai, így helyük a kertjeinkben üresen marad. Nem muszáj azonban ennek így lennie, a nyár második szakaszára és őszre vethetünk úgynevezett másodvetésre alkalmas zöldségeket.

Készüljünk a 40 napos nyári szárazságra

2024.07.25.

A klímaváltozás hatásai egyre súlyosabb kihívások elé állítják a magyar mezőgazdaságot. Az éghajlatváltozás következtében a nyári szárazságok időtartama és intenzitása növekedett, amely kedvezőtlen hatással van a mezőgazdasági termelésre. Jelenleg a nyári száraz időszakok átlagosan 20-25 napig tartanak, de az előrejelzések szerint ezek az időszakok a század végére akár 25-30 napra is növekedhetnek, ha nem történik érdemi üvegházgáz-kibocsátás csökkentés. A pesszimista forgatókönyvek szerint a 40 napot meghaladó száraz időszakok gyakorisága is növekedhet, ami komoly kihívást jelenthet a mezőgazdasági termelők számára.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás