Franciaországból hozott tejelő Lacaune juhfajtát Dunapatajra egy helyi gazdálkodó, és nem bánta meg a döntését. A Bács-Kiskun megyei tanyán európai viszonylatban egyedi fejőházat látni, a juhállomány modern körülmények között éli mindennapjait. A Szelidi-tóhoz közeli majort irányító Bévárdi Pál 1984-ben szerzett agrárdiplomát, pályája a hartai Erdei Ferenc Téeszhez kötődik, ahol az állattenyésztés egy részét irányította.

21 éve árverezték el a helyi téesz állattenyésztő-telepét, ami egy lepusztult hodályból és 2 hektár földből állt – idézi fel a múltat Bévárdi Pál a Szabad Föld riportjában. Senkinek nem kellett. Csodálkoztak is rajtam az öreg juhászok, amikor megvettem az ingatlant. Se áram, se ivóvíz, se kövezett út nem volt. Egy kőműves ismerősömmel kezdtünk neki a javításoknak, és rengeteg gonddal kellett szembenéznünk.

A dunapataji Lacaune juhok kiváló körülmények között élnek- Fotó: Adam's Photovision

A gazdát Gergátz Elemér genetika professzor, egykori agrárminiszter biztatta, hogy eredeti tenyészhelyén, Franciaországban tanulmányozza a Lacaune juhfajtát, melynek a tejéből a világhírű „roquefort” sajt készül. Bévárdi felkeresett néhány gazdaságot, és az ott látottak alapján úgy döntött, hogy ezzel a jól tejelő és szapora birkával akar foglalkozni. Azon melegében vett is belőlük 50 példányt. Élete első pályázata révén az ezredfordulón sikerült kialakítania a törzstenyészetet. Szakmai segítséget a mosonmagyaróvári és a kaposvári agrártudományi egyetem tanáraitól, valamint a juhtenyésztők szövetségétől kapott. A fejőházban ma már számítógéppel vezérelt technika működik, hogy minél hatékonyabb legyen a tejtermelés.

Lacaune juhok pihennek a Bévárdi majorban- Fotó: Adam's Photovision

A családi gazdaság állományát ma 1000 anyajuh alkotja. Időközben hatalmas fejlődésen ment át a major, amely 2012-ben megkapta a bemutató mintatelep címet. Ezáltal részt vesznek a kaposvári és a gödöllői egyetem duális képzésében, több diplomadolgozat is született már náluk.

Bévárdi Pál mutatja be a gazdaságát a Szent István Egyetem nép- és tájrajz szakirány vezetőjének és egykori hallgatóinak

Az állattenyésztéshez terület is kell

A birtokunkat folyamatosan gyarapítottuk. Ma már csaknem 400 hektár szántót művelünk és 300 hektár legelőt használunk. Ezek a Duna, a Nagyéri-csatorna, a Szelidi-tó ölelésében, többségében természetvédelmi területeken találhatók. Közel van Kalocsa, Hajós és a Szelidi-tó, kézenfekvő a turizmus lehetősége, ami a vállalkozásunk egyik pillére lehet. Vízparti szálláshelyet már tudunk adni, a tejtermékeinkből pedig kóstolót kínálunk. Sokan megfordulnak a majorban, tavaly több, mint 1000 városi diák fedezte fel magának az állatainkat. Köztük az őshonos mangalicát, a szürke marhát és a rackát is.

A Bévárdi major Dunapatajon

Annak ellenére, hogy sajtüzemre van is egy nyertes pályázatuk, nagyobb mérvű feldolgozást egyelőre nem terveznek. Az itt termelt tejet a kisteleki M+M Kft. készíti el sajtnak, juhtúrónak és más tejterméknek. Ám Bévárdi Pál 60 évesen is gyakran gondol a jövőre. Ha a fogorvos lányának nem is, agrármérnök fiának átadhatja a gazdaságot.

Cikkajánló: Hasznos praktikákra tanították a gyakorló juhászokat Karcagon
https://www.youtube.com/watch?v=89fV84XJWyI
Bévárdi Pál néhány napja a tönköly termesztéséről és felhasználásáról is beszélt

Megosztás

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás