A szalmabálákból kialakítható emelt ágyásba, de akár a bálába lyukat fúrva, azt földdel feltöltve is ültethetőek növények a szalmába. A bálában végbemenő mikrobiológiai folyamatok alulról melegítenek, ezzel, valamint az éréskor napfényt visszaverő hatásukkal fokozzák a koraiságot. A szalmabálákból az ágyások kerete, vagy az egész ágyás is megépíthető. Kerülhet bele zöldség, gyógy-, és fűszernövény is. A közöket termőfölddel feltöltve a bálák közé is lehet ültetni. Mivel a szalma még nem lebomlott növényi rész, így a növények számára felvehető formában nem tartalmaz tápanyagokat. A megfelelő tápanyagellátás komposzttal, vagy jó minőségű kerti földdel biztosítható.

A szalmabála legalább egy évig nem esik szét, mert szorosan összefogja a kötöző anyag. Több évre is tervezhető szalmaágyás, csak a bálák évről-évre egyre inkább elkezdenek lebomlani, így később tartásuk romlik, és idővel a kártevők és kórokozók is felszaporodnak bennük. A friss szalmabálának nagy előnye a közeg tisztasága: kevés benne a kártevő, és gyommag. Miután jó hőszigetelő, és a szerves anyag bomlási folyamata hőfelszabadulással jár, kitolja a szezont, mert melegen tartja a növényeket. A bálák mennyisége, elrendezése függ a rendelkezésre álló helytől, a területi adottságoktól, mint a benapozottság, öntözhetőség - írta a Magyar Mezőgazdaság szakcikkében Nagy Z. Róbert.

Különleges szerepet is betölthet a szalmabála a kertészetekben

Öntözés

Az átlagos méretű, 30x100x40 centiméteres kisbála szalmáját a felhasználás előtt alaposan be kell öntözni, és legalább két hétig szükséges állni hagyni, hogy megfelelően beinduljanak a biokémiai folyamatok. A pihentetés híján a szalma később összeesik. A friss szalma „érési” folyamatai szükség esetén beöntözéssel összekötött nitrogén műtrágyázással gyorsítható fel. A művelet addig ismételhető, amíg a hőmérséklet már nem ugrik meg, hanem a bála belsejében mintegy 15-20 centiméter mélységben mérve állandó marad. Nitrogénezett bálába első körben salátaféléket nem érdemes ültetni, mert azok nitrát halmozók, és így elfogyasztva akár mérgezést is okozhatnak.

Mivel a talajszintből kiemelkedik, a szél is szárítja. Minél több kerti föld kerül a belsejébe, az annál optimálisabban pufferolja majd a vízgazdálkodást. Az egyik legalkalmasabb módszer erre a csepegtető öntözés. A szalmabála ágyásokba történő ültetés esetén a megfelelő tápanyagellátás szintén alapfeltétel. A szalmabálák szervesanyag-tartalma, és ezen keresztül a tápértéke növelhető, ha talaj, szerves trágya és komposzt kerül még a szalmához. Használható erre a célra még haltáp, vagy csontliszt is.

https://www.youtube.com/watch?v=Ynkt_hSkTmw
Szalmabála kertészet

Gyomok, és áttelelő károsítók

A szalmaágyás egyik nagy előnye, hogy alacsony a gyomosodás veszélye. Amennyiben mégis megjelenik néhány gyomnövény, azokat egyszerűen eltávolíthatóak a laza közegből. Szervestrágyázáskor nagyobb mértékű lehet a gyomosodás a komposzt használatához viszonyítva. A szalmaágyásokban a kártevők elleni védekezés is egyszerűbb, aminek egyik oka a talajszintnél magasabb elhelyezkedés.

https://www.youtube.com/watch?v=Yv4HL38DZcI
Nagyon hasznos a kertészet számára a szalma

Jó tudni, hogy a szalmaágyás többnyire csak egy szezonban használatos. Ezért az áttelő károsítók nem maradnak meg a környezetében. A helyesen kezelt komposztban pedig nem alakul ki fertőzési góc. Amennyiben mégis megjelennek kártevők, azok többsége szárnyas rovar, tehát berepülve érkezik. Ezek ellen a hagyományos védekezési módok alkalmazhatók. Az egyéves elhasznált bálák komposztálhatók, vagy beáshatók a talajba. Az új bálák beszerzésük után egyből leendő helyükre kerülhetnek, mert a csapadék, és egyéb időjárási esemény nem árthat nekik.

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás