Lezárult az európai uniós támogatású mezőgazdasági kutatás-fejlesztési együttműködés a Széchenyi István Egyetem, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. és a konzorciumvezető Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. részvételével. A projekt célja egy új típusú, gyógynövényeket is tartalmazó étrendkiegészítő és kozmetikai termékcsalád létrehozása volt. Az új készítményekben a szőlőmagolaj hatóanyagait egészítették ki különböző gyógynövényekkel, illetve azok kivonataival. A projekt költségvetése 856.571.545 forint, melyből a támogatás összege 510.071.689 forint volt.

Az együttműködés során a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. feladata a szőlőmag feldolgozása, a szőlőmagolaj előállítása, valamint a végtermék összeállítása (szőlőmagolaj gyógynövény kivonatok) volt. A projektben beszerezték a pincészet számára az ehhez szükséges technológiát, gépeket és berendezéseket - írta a Győr plusz. A Széchenyi István Egyetem kutatási kapacitását bocsátotta rendelkezésre a projektben. Itt végezték a szőlőmag szárítási paramétereinek meghatározását, a gyógynövény extrakciós technológiák fejlesztését, az alapanyagok és végtermékek vegyületazonosítási műveleteit, azok mikrobiológiai, valamint kémiai-fizikai stabilitásvizsgálatát.

A Pannonhalmi Főapátság szőlőmagolaj kinyerését fejlesztette ki

Kísérletek, gyógynövények

A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. végezte a kis- és nagyparcellás kísérletek során az alkalmazni kívánt gyógynövények (többek között citromfű, borsmenta, rozmaring, körömvirág, zsálya) termesztéstechnológiai kísérleteit, továbbá a technológiai folyamat alatt keletkezett melléktermékek/hulladékok komposztálási, talajerő-utánpótlási kísérleteit is. A projekt végeredményként létrejövő termék csomagolása és piaci bevezetése a konzorcium ipari résztvevőinek feladata - írták.

A „Borászati melléktermékek és kertészeti termékek kombinált hasznosítása” című, GINOP-2.2.1-15- 2016-00022 azonosítószámú projekt az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és a magyar állam támogatásával valósult meg. A projekt kedvezményezettjei a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt., a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft., és a Széchenyi István Egyetem. A projekt költségvetése 856.571.545 forint, melyből a támogatás összege 510.071.689 forint.

Ezeket fejlesztették Pannonhalmán

A projekt célja a borszőlő feldolgozása során keletkezett melléktermékek és a gyógynövények komplex hasznosítása révén egy új típusú, innovatív, egészségmegőrző étrend-kiegészítő termékcsalád létrehozása volt. A szerzetesi receptúrák bázisán, a szőlőmagolaj és gyógynövények innovatív úton nyert kivonatai felhasználásával masszázsolajok, olaj bázisú salátaöntetek kerültek kifejlesztésre. A gyógynövények minőségmegőrző feldolgozása, illetve a melléktermékek hasznosíthatósága szintén a projekt részét képezte.

A Pannonhalmi Főapátság szőlőmagolaj alapú termékei - Fotó: Széchenyi István Egyetem
Feldolgozás, szárítás, sajtolás

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet kialakított egy szőlőmagfeldolgozó rendszert, amely a borkészítés melléktermékéből (törköly) képes elválasztani a szőlőmagot, majd ebből történik a termékek alapját képező olaj előállítása. A szőlőmagok leválasztása nagymértékben függ a törköly fizikai állapotától, a szőlőfeldolgozás alkalmazott technológiájától (bogyók leválasztása, zúzásfolyamat). Fontos a magok sértetlensége, a magolaj tartalmának megóvása érdekében. A magok a törkölyben 50–60 százalék nedvességtartalommal rendelkeznek. A magok 8–10 százalék nedvességtartalomra történő kíméletes szárítása (felhasználva az Széchenyi István Egyetem által végzett szárítási kísérletek eredményeit) ideális alapot adnak a magolaj előállításának ebben az esetben hidegen sajtolás során a 6–8 százalék (esetenként max 20 százalék) kinyerhető olajtartalommal számolhatunk - áll a projektleírásban.

A főapátsági gyűjteményben talált receptek és más szakirodalmi adatok felhasználásával 21 receptúrát, illetve termékkört határoztak meg, amelyek a készítmények alapját képezik.

Ezek közül az alábbi 10 bizonyult alkalmasnak arra, hogy terméket készítsenek belőle:

  • Gyógybalzsam
  • Szőlőmagolajos ápolókrém körömvirág olajjal
  • Szőlőmagolajos kézkrém levendulaolajjal
  • Szőlőmagos masszázsolaj levendula- és mandarinolajjal
  • Szőlőmagos masszázsolaj levendula- és citromfűolajjal
  • Oleum Abbatis Apáti saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj fűszernövényekkel ízesítve)
  • Gastro saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj gyógynövényekkel ízesítve)
  • Köményes saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj köménnyel és gyógynövényekkel ízesítve)
  • Szőlőmag saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj)
  • Oleum benedicti Szerzetesi saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj fűszernövényekkel ízesítve)

Megosztás

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás