Hirdetés
Különleges technológia kell a magyar sárgarépa és petrezselyemgyökér termesztéséhez
A sárgarépa és a petrezselyemgyökér termelése speciális tudást és technológiát igényel. A hazai termelők ugyanakkor a belső piaci igények kiszolgálása mellett már az export piacokra is szállítanak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös körképe szerint a tavalyi szezonban a betakarított mennyiség és a termésminőség egyaránt jó volt.
Jó évet zárhattak tavaly a sárgarépatermesztéssel foglalkozó hazai gazdálkodók - írta a NAK. A répa öntözött kultúra, ráadásul a termelőterület nagy részén már a legkorszerűbb mikroöntözési technológiákat alkalmazzák, így kevésbé kitett a talaj- és légköri aszály miatti hozamingadozásnak. Mivel a külföldi termés is jó volt, a sárgarépa ára csökkent az előző évhez képest.
A gyökérzöldségek hazai helyzete
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös piaci körképe szerint a kedvező termésmennyiség és -minőség ellenére a szűkös tárolókapacitás a 2024-2025-ös szezonban is nehézséget okoz a termelőknek. A tárolók fejlesztésére nagy szüksége lenne, ezt az is alátámasztja, hogy a KAP Stratégiai Terv keretében meghirdetett pályázatra komoly túligénylés érkezett - fogalmaztak.
Hirdetés
A sárgarépa egy a kiskereskedelemben folyamatosan rendelkezésre álló termék, a boltok polcain egész évben megtalálható. A hazai termelők már a szezon korai időszakától kezdve egészen a végéig ki tudják szolgálni a hazai fogyasztói igényeket, ez azt jelenti, hogy május végétől februárig biztosan elérhető a magyar termesztésből származó sárgarépa a piacon. Ezt követően érkezik be import is az országba. A hagyományos exportpiacainknak számító Ausztria és Románia mellett az elmúlt években dinamikusan bővült a Csehországba és Szlovákiába irányuló magyar kivitel is.
Hazánkban összesen mintegy 1300-1500 hektáron termesztenek sárgarépát, a betakarított termés mennyisége 50–70 ezer tonna között mozgott az elmúlt években. A legnagyobb sárgarépa termőterületek Csongrád Csanád és Pest vármegyében találhatóak. Bár igény lenne a termelés bővítésére, az új szereplők belépése nehézkes. Ennek elsődleges oka, hogy a sárgarépa termesztése a vetéstől a feldolgozásig speciális gépek használatát teszi szükségessé, emiatt nagyon magas a termelés tőkeigénye.
A frisspiaci áru mellett a sárgarépa feldolgozóipari alapanyag is. A gyártók – az ipari paradicsomhoz hasonlóan – integrátorként termeltetnek répát. A feldolgozóipar elsősorban sárgarépalevet gyárt belőle, amelynek mintegy 70 százaléka a hazai piacon kel el, 30 százalékát pedig exportálják. Legnagyobb exportpartnerünk Japán.
A sárgarépához hasonlóan a petrezselyemgyökér termelése is speciális tudást és tapasztalatot igényel. A sárgarépa kelése és korai fejlődése igencsak hektikus, ráadásul vízigényes növény, a teljes felültetet rendszeresen öntözniük kell a gazdálkodónak. Az elmúlt évek csökkenő tendenciája után 2024-ben fordulat következett be és növekedésnek indult a petrezselyemgyökér termőterülete. Ennek fő oka, hogy az elmúlt néhány évben nagyon magas árat fizetett a piac a zöldségért, ami sok termelőt ösztönzött, ráadásul a sárgarépával ellentétben nem csak a kifogástalan külalakú terméket veszik át az áruházláncok.
A petrezselyemgyökér Európa-szerte speciális termék, így például az eltérő gasztronómiai kultúra miatt Nyugat-Európában szinte egyáltalán nem fogyasztanak petrezselyemgyökeret. Ennek megfelelően az exportunk főként a környező országokra korlátozódik.
A termelés tekintetében az utóbbi 10 évben a makói régió jelentősége csökkent, ezzel párhuzamosan azonban Békés vármegyében egy új termőterület jött létre, miközben a mórahalmi és szabadszállási régió is erősödött. A termelők számában csökkenés érezhető, de az előállított mennyiség nem csökken, köszönhetően a magasabb szintű technológiák alkalmazásának - írta a NAK.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az Agromag kukoricahibridjei légköri aszály esetén is megoldást nyújtanak
A Zombor (FAO 290-310) egy korai érésű szemeskukorica, amely kiváló alkalmazkodó képességgel rendelkező háromvonalas hibrid. Stabil terméshozamát még száraz évjáratokban is képes biztosítani, ami az erős genetikai alapjának köszönhető.
Készüljön fel a 2025-26-os év kihívásaira a HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia és Kiállításon
2025. február 13-án, a Debreceni Egyetemen kerül megrendezésre az agrárszektor idei egyik legfontosabb szakmai eseménye, a HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia és Kiállítás. A rendezvényt a Magro.hu piactér és hírportál szervezi, helyszínadó partnerével, a Debreceni Egyetemmel közösen. 4 szekcióban, több mint 30 előadáson, 5 ágazati kerekasztal-beszélgetésen nemcsak a legújabb trendeket, technológiákat és lehetőségeket ismerhetik meg a résztvevők, hanem kézzel fogható támpontokat is kapnak ahhoz, hogy 2025 és 2026 kevésbé küzdelmes legyen.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.300 hirdetés 160 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés