A világ legrégebbi, 50 éve lefagyasztott spermájával ugyanolyan sikeresen termékenyítettek meg merinó juhokat Ausztráliában, mint a frissen lefagyasztott hímivarsejtekkel. Az ausztráliai Sydney-i Egyetem közleménye szerint 56 nőstényt termékenyítettek meg az 1968-ból és 4 kostól származó spermával, és közülük 34 hozott világra utódot. A 61 százalékos eredményességi arány nagyon jónak számít.

Az ereklyének számító (a kutatók szerint a világon a legrégibb, még működőképes) spermát nagy folyékonynitrogén-tartályokban, mínusz 196 Celsius-fokon tárolták. Az in vitro vizsgálatok során meggyőződtek arról, hogy a sperma életképes. Az a lenyűgöző ebben az egészben, hogy semmi különbséget nem találtunk az 50 és az 1 éve lefagyasztott spermaminták között – mondta az egyetem híroldalának a kutatásban részt vevő Jessica Rickard. Amikor 19 kos egy éve lefagyasztott spermájával próbáltak 1048 anyajuhot megtermékenyíteni, 618 egyednél jártak sikerrel – így az ötvenéves sperma 61 százalékos, az egyéves pedig 59 százalékos sikert ért el – írta a Qubit anyaga. Jessica Rickard szerint valószínűleg a világ legrégebbi lefagyasztott ondójáról van szó, és egészen biztosan a legrégebbi olyanról, amelyből utódok születtek.

Az 50 éves sperma hasonló eredményeket hozott a megszületett bárányok számát nézve, mint az egy éve lefagyasztott - képünk illusztráció

A magas eredményességi mutató azt bizonyítja, hogy a folyékony nitrogénben lefagyasztott ondósejtek 50 évig is megtartják a megtermékenyítő képességüket - állapította meg Simon de Graaf kutató.

A megszületett kisbárányok az előző század közepén élő merinó juhok külső jegyeit hordozzák: akkoriban a lehető legnagyobb bőrterület volt a legfontosabb. A minél több gyapjú érdekében kialakult testi gyűrődések viszont a későbbi tenyésztés során háttérbe szorultak, mivel nehezebb volt nyírni őket, és a legyek is előbb támadták meg a dús gyapjút.

Így mozog az 50 éves sperma
https://www.youtube.com/watch?v=tBI_mFSwLXY

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás