Korszerű technológiával, fajtaválasztással és bőséges öntözéssel is csak nagyon nehezen tudnak védekezni a nagy meleg ellen a zöldség- és gyümölcstermesztők. Például a paprikánál a 30-35 fok feletti tartós nappali és 20 fok feletti éjszakai hőmérséklet nem csupán a termés mennyiségére, hanem a minőségére is hatással lehet. Ennek következtében több görbe paprika jelenhet meg a piacon. Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint a 30 Celsius-fok feletti hőmérséklet a zöldségek közül  a legnagyobb veszélyt a zöldborsóra, a salátafélékre, és egyes káposztafélékre jelenti. A témát a FruitVeb írta meg bővebben.
A nagy meleg miatt a mennyiség és a minőség is kedvezőtlenül változhat a zöldségeknél és a gyümölcsöknél
Hajtatott paprikát fóliában az országban évente 1500-1600 hektáron termesztenek, ahonnan 170-180 ezer tonnás termésre számítanak. Ezen kívül a termesztők 600-650 hektárról 21-23 ezer tonna szabadföldön termesztett paprikát takaríthatnak be. A várakozások alapján a hajtatott paradicsomból 360-370 hektáron 120-125 ezer tonna teremhet az idén. A fő fajtatípus a fürtös, de a megnövekedett igény miatt egyre többen termelnek koktélparadicsomot is. A számítások szerint a szabadföldön termesztett paradicsomból nagyjából 1800 hektárról 125-130 ezer tonnát takaríthatnak be az idén, azonban a mennyiség függ az időjárás alakulásától – tette hozzá Ledó Ferenc.
Az öntözés a megoldás a nagy meleg ellen
A szakember megjegyezte, hogy szárazság idején a zöldségtermő terület 70-75 százalékán pótolható öntözéssel a hiányzó víz. A gazdák 70-75 százaléka öntöz szabadföldi zöldségeket, míg gyümölcsöket a termesztők 20-25 százaléka. Elmondása szerint az öntözőberendezések nagyjából fele régi és elavult, ezért a hatékonyság növelése érdekében le kellene azokat cserélni. Egy új öntözőrendszer kialakítása 2-3 millió forintba kerül hektáronként, míg a korszerűsítés az öntözőtípustól függően 0,5-3 millió forint között mozog.
A szervezet elnöke szerint a most érő gyümölcsök közül a szeder a legérzékenyebb a hőségre. A legkevésbé pedig a csonthéjasokat, így az őszibarackot, mandulát, kajszit veszélyezteti. Ha a hőség vízhiánnyal párosul, a termésmérettel is bajok lehetnek, ez pedig még a jövő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolhatja.
Ledó Ferenc emlékeztetett arra, hogy az idén a szélsőséges időjárás több gyümölcsre hatott rosszul. A márciusi fagy nagy károkat okozott a kajszibarack-termésben, amely 30-35 ezer tonna volt a korábbi években, az idén pedig a 10 ezer tonnát sem éri el. A jelentős fagykárok miatt a tavalyi termésnek csak 55-60 százaléka várható az őszibarackból, a cseresznyetermést pedig minőségi romlás érte. Dióból átlagos termés várható az idén, míg szilvából rekordközeli, mintegy 65 ezer tonnát becsülnek a gazdák. Továbbá az átlagosnál több, 35-40 ezer tonna körte is teremhet az országban. Ezeken kívül 750-800 ezer tonna alma várható, amely az elmúlt évek egyik legnagyobb mennyisége – tette hozzá az elnök.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás