Hirdetés
Küzdenek az importtal a magyar hagymatermesztők: fejlesztenek, tanulnak, összefognak
Megkezdődött Magyarországon a júniustól jellemzően augusztusig termő „áttelelő” vöröshagyma betakarítása. A tavalyi magyar hagyma már januárban elfogyott, ám a következő hónapokban a hazai áru újra megjelenik a piacokon és az üzletekben. Az éves fogyasztásnak jelenleg csak nagyjából 50-60 százalékát tudja lefedni a magyar hagymatermesztés. Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás mintegy fejenként 10-12 kg, az éves hazai termésmennyiség átlagosan 65-70 ezer tonna.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) írt arról, hogy a jövőben javítani kívánnak az importtal szembeni arányon. Ehhez egyebek között technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség. Ugyan a vöröshagyma termőterülete az elmúlt esztendőkben fokozatosan csökkent, a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a hozamok emelkedtek. A területalapú támogatások adatai szerint 2018-ban közel 1470 hektáron termesztették.
![](/public/agronews/an_article_inner/8492/aa786afec22e167c8574b2505e24114d_1.jpeg)
A fő vöröshagyma-termőterületek: Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye. A vöröshagymát a fogyasztók a korábbi évtizedekkel ellentétben ma már friss termékként vásárolják. A házi tárolás gyakorlatilag megszűnt. A hazai piacon jelen vannak a nagy hagymatermelő országok termékei is, így a magyar hagymásoknak a lengyel, osztrák, német, holland árukkal kell versenyezniük.
Hirdetés
Munkacsoport jött létre 2 éve a magyar hagymatermesztők segítségére
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán belül 2017 tavaszán hagyma munkacsoport jött létre, ami a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben fejleszt. Alapvető cél, hogy amikor van magyar áru a piacon, akkor a kereskedők azt forgalmazzák. A magyar vöröshagyma versenyképességének erősítéséhez a tárolhatóság javítása és a tárolókapacitás növelése is szükséges, hogy a vöröshagyma minősége a betakarítástól 5-6 hónapon keresztül a piaci igényeknek megfelelő maradjon. Alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a vöröshagyma frisspiaci termékké vált, mert ezen azok az európai termelők vannak versenyelőnyben, akik nagyobb hozamot állítanak elő a jó minőségből, valamint megfelelő tárolókapacitással rendelkeznek. A hazai hatékonyságnövelést összehangolt tevékenység, közös tárolás, kiszerelés és értékesítés segítheti - írják.
Tervezés, versenyképesség
A munkacsoport szerint a jövőben jól tervezett áttelelő hagyma termesztéssel növelhető a hazai áru jelentősége, ami időben és mennyiségben illeszkedik a tavaszi (tavasszal vetett, ősszel termő) hagymáéhoz. A technológia terén is fejleszteni kell. Ezek legfőképp a betakarítási technológia, a növényvédelem, a gyomirtás, a tápanyag-utánpótlás és az öntözés területére fókuszálnak. Másrészt cél az, hogy az ősszel felszedett hagymát ne kelljen azonnal értékesíteni. Ehhez olyan tárolókapacitások kiépítése szükséges, amivel a magyar hagymakészlet január helyett március-áprilisig kitart. A termelők versenyképességének növelése érdekében a hagyma munkacsoport rendszeresen szervez szakmai programokat és konzultációkat. Legutóbb június 4-én, Kamuton tartottak nagyszabású technológiai és fajtabemutatót. A résztvevők a Békés megyei településen – egy helyi termelőnél – tavaly ősszel elvetett közel 20 fajtát, valamint a modern, hatékony termesztést segítő technológiákat ismerhettek meg. A rendezvényen 85 termelő vett részt, az ország nagyobb hagymatermesztőinek kétharmada volt jelen. Augusztusban ugyanott hasonló bemutatót tart a kamara, akkor a tavaszi vetésű hagymák lesznek a középpontban.
Cikkajánló: Szükséghelyzeti felhasználási engedélyt kapott a tavaszi és őszi vetésű vöröshagyma
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés