A magdarabszám vagy az ezerszemtömeg?

A KWS ADVISIO a FAO 400-as éréscsoport olyan hibridje, amely azon körülmények között tudja potenciáljának maximumát nyújtani, ahol a környezeti hatások összessége a közepes vagy annál alacsonyabb szinten van. Az éréscsoportjára jellemző tőszámnál alacsonyabb tőállománynál nincs korlátozó tényező, hiszen az ezerszemtömegének változása a versenytárs hibridekénél alacsonyabb léptékű. A KWS ADVISIO stabilitásnak és széles körű adaptálhatóságának egyik kulcsfontosságú, termésképző komponense az ezerszemtömeg-stabilitás, ami azt eredményezi, hogy ez a dél-kelet európai régió kedvelt hibridje.

Kétségtelenül a mérsékelt vagy súlyos aszályos körülmények okozták a szántóföldi haszonnövényeink hozamcsökkenését, vagy teljes állományok megsemmisülését 2022-ben. A szélsőségek felerősödése miatt egyre többször kell számolnunk azzal, hogy a termőhelyi potenciál részletes ismeretével, a hibridválasztással, a vetés időpontján és mélységén keresztül, a kivetett tőszám sűrűségével, a vetőmag csávázással és egyéb kezelésekkel csökkenthetjük a kockázat mértékét, és ezzel minimalizálhatjuk veszteségeinket.

2 hibrid ezerszem tömeg változása különböző termés potenciálokon és eltérő tőszám bontásban

A termés egy „szám”. Ez a hektáronként betakarított magok mennyiségének súlya (általában tonnában kifejezve) és kukorica esetében 14%-s szemnedvességre kalkulálva. Ez a szám további összetevőkre bontható, amelyek mindegyike hozzájárul a betakarított termés súlyához. Néhány összetevőt a genetika szabályoz, de a betakarított hozam nagy részét közvetlenül befolyásolják a környezeti feltételek és a gazdálkodási gyakorlat.

KWS Magyarország Kft. tőszámkísérleti eredmények 2022.

A termés mennyiségét meghatározó elemek közé tartozik:

  1. a hektáronkénti növények száma,
  2. a növényeként termett csövek száma,
  3. a csövön meglévő szemek száma
    • a csövön meglévő magsorok száma,
    • a csövön meglévő sorokban található szemek száma,
  4. az egyes magok súlya (ezerszem tömeg)

Ezeket az összetevőket többnyire ebben a sorrendben határozhatjuk meg a tenyészidőszak alatt.

KWS Magyarország Kft. tőszámkísérleti eredmények 2022.

A szemek súlyát a mag mérete és sűrűsége, az ezerszemtömeg határozza meg. A vegetációs időszakban az asszimiláták a rendelkezésére álló források függvényében képződnek és épülnek be a növény vegetatív és generatív részeibe. Az ezerszemtömeg túlnyomó részben a genetika oldaláról szabályozott, de a vegetációs időszak végi limitáló tényezők, például az aszály vagy hőstressz, a betegségek is kihatnak rá. Bármilyen hatás, ami csökkenti a növény aktivitásait ebben az időszakban, befolyásolja a szemek kitelítődésének mértékét és a szemek súlyát.

KWS Magyarország Kft. tőszámkísérleti eredmények 2022.

A KWS Magyarország Kft. fontosnak tartja, hogy az agrotechnikai kísérleteiből, ezen belül a tőszámkísérletek, (ahol: 10 hibrid, 5 tőszám, 2 ismétlésben az ország különböző lokációiból) adatait felhasználva javaslatot tegyen az alacsony, közepes és magas termőhelyi potenciállal bíró területeken vetett hibrideinek tőszámoptimumára. A termésbecslés során használt képletben a tőszám és annak hatása nagy súllyal szerepel. Túl magas tőszámmal vetett populációban előfordulnak terméketlen növények, ellenkező esetben pedig duplacsövességet tapasztalhatunk a nagyobb térállás miatt (ennek kedvezőtlen hatása is lehet, ugyanis a másodcső betakarításkori szemnedvessége magasabb, valamint a kártevők és kórokozók intenzívebb jelenlétével jár).

KWS Magyarország Kft. DEMO kísérleti hálózat eredménye

Van-e összefüggés a tőszám és az ezerszemtömeg között, és ha igen a hibridek tőszámreakciója és a szemkitelítődésük jósági foka alapján lehet-e őket csoportosítani?

Az elmúlt év tapasztalata alapján igen. A két fő csoport egyikébe azok a hibridek tartoznak, amelyek hangsúlyosan a m²-i magdarabszámra fókuszálnak és minden energiájukkal tesznek ezért. Ezek a nagyrészt abortálódott vagy alacsony ezerszemtömeggel rendelkező magok a betakarítás során elvesznek vagy a késői kártevők és kórokozók telepednek meg rajtuk. A másik csoportba tartozó hibridek stresszhatás esetén a m²-i magdarabszám képzését a hattérbe szorítva inkább a szemkitelítődés minőségére fordítják a felszabadult energiájukat. Ezeknél a hibrideknél a megvizsgált minták ezerszemtömegénél a szórás egyaránt alacsonyabb volt a termőhelyi és a beállított tőszámszinteken is.

(x)

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás