Aktivizálta magát a FruitVeb: már júliustól csökkentenék a zöldségek és gyümölcsök áfáját, méghozzá 5 százalékra. Ezzel állítanák meg a feketekereskedelem térhódítását az ágazatban.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint 17 éve nem látott államháztartási többlettel rendelkezik jelenleg hazánk. Ebből kifolyólag örülne, ha ’nemes gesztusként’ már júliustól bevezethetnék a gyümölcsökre és zöldségekre az 5 százalékos áfakulcsot – ha már éppen van rá keret.

5 százalékos áfát kérnek a zöldségekre és a gyümölcsökre
 

A nak.hu szerint ugyanis sokan már kilónként egy-kétszáz forintos plusz nyereségért hajlandóak feketén értékesíteni portékájukat, ami megmérgezi az ágazatot. Egy esetleges adócsökkentéssel azonban ez már nem érné meg senkinek. Sőt, ezzel a lépéssel magasabbak lennének a termelői árak, abból pedig ki lehetne sáfárkodni az élőmunka-igényes ágazat minimálbéremelés miatt jelentősen megnövekedett költségeit is.

Öntözés nélkül nincs profit

Jelenleg összesen a gyümölcstermő területek 25 százalékát öntözik a gazdálkodók. Szakértők szerint tisztán látni, hogy az öntözés hiánya komoly károkat okoz, és ebből adódik, hogy az éves termésátlagok között 25-30 százalékos különbségek is előfordulnak.

Az idei évre is érkeztek már jóslatok: a termőrügyek állapota alapján jelenleg szép év elé nézhet az ágazat. Tavaly is így volt, de az áprilisi–májusi fagyok elvitték a termés harminc százalékát. Bizakodásra ad okot most az is, hogy a szerződéskötések száma nőtt a csemegekukorica és a zöldborsó tekintetében is. Úgy tűnik, hogy görögdinnyével kisebb területen foglalkoznak majd ebben az évben, ám ipari paradicsomból – a feldolgozói kapacitásbővülésnek köszönhetően – harmincszázalékos termésbővülés várható.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás