A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét. Ilyentájt újrafüvesítésre várnak általában a kisebb-nagyobb vakondtúrások, vízmosások, gépkocsi-keréknyomok és más apróbb-nagyobb hiányok is.

Ám az aszály miatt most esetenként jóval nagyobb területek újrafüvesítése válhat szükségessé. 

Az újrafüvesítéssel érdemes megvárni a kora őszi csapadékosabb időszakot, ám ha rendszeres öntözést tudunk biztosítani, akkor hamarabb is elkezdhető a vetés (Fotó: Pixabay)

Ez a nyár nem a gyepek kedvence volt

Az újrafüvesítéssel érdemes megvárni a kora őszi csapadékosabb időszakot, ám ha rendszeres öntözést tudunk biztosítani, akkor hamarabb is elkezdhető a vetés. A kelés és a kezdeti fejlődés ugyanis gyorsabb lesz a magasabb hőmérsékletnek köszönhetően. 

A fűhiányos foltok esetében a legegyszerűbb megoldás a felszíni talajegyengetés és az esetleges talajhiányt pótló földterítés utáni fűmagvetés, vagyis az újravetés.

A foltokban kitépett, a gyomoktól ugyan megtisztított, de a gyomnövények eltávolításával feltűnően hiányossá vált – különben egészséges, életerős – füves felületeket szintén fűmaggal felülvetve lehet újjávarázsolni. Ezt kell tennünk a kitaposott helyeken is – tanácsolja a magyarmezogazdasag.hu írása.

Lazítsunk, mármint talajt

A felülvetéssel történő felújításhoz a szükséges gyomirtás után a talajfelszínt erős fogú gereblyével jól fel kell lazítani, porhanyosítani. Erre a fellazított felületű talajra lehet azután vetni a fűmagot. Ilyenkor elegendő a szokásos fűmagadagnak a fele is, ami általában 4-5 dekagramm négyzetméterenként. A hiányok helyén a lehető legegyenletesebben elszórt fűmagot gereblyézzük, a gereblye fogas részével szinte ütögessük bele a talajba. Még jobb megoldás, ha négyzetméterenként fél-egy kilogramm finoman rostált komposztfölddel betakarjuk az elvetett fűmagot. Ezt követheti a hengerezés vagy lelapogatás, majd az öntözés.

A felújító fűmagvetés akkor válik igazán időszerűvé, amikor a nyár elmúltával már nem kell számítani kifejezetten szárító, meleg időjárásra. Hasonlóan az ekkor szokásos füvesítéshez, a felújítás is ilyenkor a legeredményesebb. Késlekedni viszont nem szabad, mert a kikelő fűnek még meg kell erősödnie a tél beköszöntéig.

A fűmag nem száradhat ki a keléséig, tehát naponta akár kétszer is öntözve – ha ez meleg idővel párosul – akkor három-négy nap alatt kikel a fű, és pár nap alatt látványosan megerősödik.

Gyepszélek határolása

A felülvetéshez gyakran szegélykiigazítás is társul. Ez a füves felületek széleinek a virágfoltokba, útfelületbe történő benövéseit hivatott megszüntetni. A gyepszélek kijelölésének és lehatárolásának leghatékonyabb eszköze a gyepszél-határoló lemezcsík, amely műanyag hullámlemez csíkhoz hasonló, és már a füvesítéskor lerakható.

A tartani kívánt határokat mindig előre jelöljük ki kitűző zsineggel.

Az egyenesre vágandó szakaszrészeknél deszka is lefektethető. A túlnőtt gyepszélek feszes zsineg, még inkább deszka mentén, élesre reszelt élű ásóval, rövid szakaszokon pedig erős pengéjű késsel jól levághatók. Ezek más helyütt alkalmasak lehetnek foltok kitöltésére, de komposztba kerülve is jól hasznosulnak.

Mohásodás: idén nem nagyon volt

Ahol ez a jelenség felüti fejét, ott a mohosodás orvoslása is szükséges.

A felesleges nedvesség levezetése segíthető gyepszellőztetéssel, de ilyen speciális eszközök hiányában legalább vasvilla vagy ásóvilla leszurkálásával (kötöttebb talajon akár 15 cm mélységben, egymástól 15-20 cm távolságban) szellőztessük a talajt.

Könnyebb, homokos talajon csak 5 cm mélyen és mindössze 30-40 centiméterenként szükséges a szellőző lyukak mélyítése. A lyukak komposzttal történő feltöltése különösen hasznos. Ha nem várható csapadék, egy alapos beöntözés ekkor se maradjon el.

A talajszellőztetésről, a harmonikus tápanyagellátásról és szükség esetén a megfelelő vízelvezetésről is gondoskodni kell.

Megosztás

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás