3,1 százalékkal haladta meg 2019-ben az előző évit a magyar mezőgazdaság teljes kibocsátásának folyó alapáron számított értéke – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal által készített Mezőgazdasági Számlarendszer első előzetes adataiból. Az egyik legnagyobb visszaesést az almatermesztésben lehetett érzékelni, a termés 25,6 százalékkal volt kevesebb a 2018. évitől, a zöldségtermesztés volumene pedig 7 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A Mezőgazdasági Számlarendszer (MSZR) előzetes adatai szerint Magyarországon a mezőgazdasági termelés költségei összességében 4 százalékkal emelkedtek. A bruttó hozzáadott érték 1,7 százalékkal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 0,2 százalékkal magasabb 2019-ben a 2018. évihez viszonyítva. Az egy fő teljes munkaidős dolgozóra számított mezőgazdasági tevékenységből származó reáljövedelem viszont 0,3 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál - írta a Napi.hu.

A magyar zöldség termesztésének volumene 7 százalékkal csökkent az előző, 2018-as évhez viszonyítva

Az előrejelzés készítésének időpontjában rendelkezésre álló információk szerint a gabonafélék kibocsátásának volumene 3,3 százalékkal nőtt. Elsősorban azért, mert kukoricából a tavalyi 8 millió tonnához képest idén 2,4 százalékkal több termett. Búzából (durumbúzával együtt) összesen 5,4 millió tonnát takarítottak be, ami 2,1 százalékkal nagyobb érték, mint a 2018. évi, és valamivel több az elmúlt 5 év átlagánál is. Többnyire a további gabonafélék betakarított mennyisége is változott az előző évihez képest: az árpáé 20 százalékkal több, a rizsé 21,5 kevesebb volt, mint 2018-ban, a tritikálé mennyisége nem módosult. A napraforgó termésmennyisége 2019-ben 6,6 százalékkal elmaradt a 2018. évi terméstől, és 4 százalékkal lett kevesebb a 2014-2018. évek átlagánál. Repcéből 2018-ban rekordtermés volt, meghaladta az 1 millió tonnát, 2019-ben viszont 12 százalékkal kevesebb termett, ami még így is 6 százalékkal több az előző 5 év átlagánál.

Kevesebb a zöldség és a gyümölcs

A friss zöldségfélék volumene 7 százalékkal csökkent az előző, 2018-as évhez viszonyítva. A gyümölcstermés (szőlővel együtt) 13 százalékkal csökkent, ezen belül az almatermés 25,6 százalékkal volt kevesebb a tavalyinál. Az előrejelzés szerint a mezőgazdasági termelői árak az előző évhez képest 2019-ben összességében emelkedtek. Az ipari növények 4 százalékos, a zöldségfélék, kertészeti termékek 12 százalékos, a burgonya 38 százalékos és a gyümölcsfélék 5 százalékos áremelkedésével kalkuláltak, a gabonafélék esetében pedig 1 százalékos termelői árcsökkenéssel számoltak. A gabonafélék körében a búza termelői ára várhatóan 2 százalékkal magasabb, a kukoricáé 4 százalékkal alacsonyabb 2019-ben, mint 2018-ban. A gyümölcsfélék közül az őszibarack termelői ára 22 százalékkal, az almáé 8 százalékkal csökkent, a körte termelői ára viszont 30 százalékkal magasabb. Általános volt az ipari növények termelői árának növekedése, a repce termelői ára 8, a napraforgóé 3, a cukorrépáé 5 százalékkal emelkedett, a szója termelői/felvásárlási ára 1 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2018-ban. A vonatkozó statisztikákat a NAIK AKI publikációi között lehet elolvasni.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás