A bélfertőzés a globális sertéságazat egyik slegnagyobb problémája, amit gyakran bakteriális kórokozók okoznak. A növendék sertésekben a Lawsonia intracellularis az egyik legfontosabb és legnagyobb kihívást jelentő kórokozó. Egy négyrészes cikksorozat – amely a baktérium ökológiájától és elterjedtségétől az ellene való védekezésig ível – első eleme a mostani írás, a betegség meghatározására és terjedésére fókuszál.

Még a magas szintű biológiai biztonsággal és helyes állománygazdálkodási gyakorlatokkal rendelkező gazdaságokban is kihívást jelent a baktériumok és vírusok folyamatos távoltartása. Számos különböző kórokozóról ismert, hogy sertésekben bélfertőzést okozhat.

A L. intracellularis nevű kórokozó a néhai Dr. Gordon Lawsonról kapta a nevét, aki az Egyesült Királyságban, az Edinburgh-i Egyetemen eredetileg kimutatta és jellemezte a baktériumot Ez a kórokozó gyakran felülmúlja a többit. (Fotó: Pixabay)

A tenyészsertésekben a kutatások kimutatták, hogy a sertések bélsármintáiban talált baktériumok alapján a L. intracellularis gyakran felülmúlja a többi kórokozót. Ezért az L. intracellularis elleni küzdelem prioritás a sertések jólétének és termelékenységének helyreállítása érdekében.

A baktérium és a betegség

A L. intracellularis a néhai Dr. Gordon Lawsonról kapta a nevét, aki az Egyesült Királyságban, az Edinburgh-i Egyetemen eredetileg kimutatta és jellemezte a baktériumot. Ez az obligát, intracelluláris, gram-negatív baktérium természetes módon fertőzi a sertések és lovak, de kisebb állatok, például rágcsálók bélrendszerének sejtbélését is.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a sertéstelepeken a kártevő állatok is rezervoárt jelenthetnek. A sertések szájon át fertőződnek a szennyezett ürülékkel.

A bélsejtek fertőzése az úgynevezett proliferatív enteropátiát (PE) okozza. Ezt a proliferatív és vérzéses elváltozások jellemzik, valamint a bélfal (főként) ileum, de a bél egyéb részeinek megvastagodása is. Ez viszont gyakran hasmenéshez vezet, és az állatok teljesítményének csökkenésével jár. A gyakorlatban a tünetegyüttest többnyire „ileitis”-nek nevezik.

Különböző formák és súlyosság

A sertéseknél a betegség 3 klinikailag különböző formája fordulhat elő.

- Az akut forma étvágytalansággal, véres hasmenéssel (fekete/tarry színű), súlyvesztéssel, időnként hányással és hirtelen elhullással jár. Ez az akut forma általában fiatal, felnőtt, négy és 12 hónapos kor közötti tenyészállatoknál figyelhető meg.

- A betegség krónikus formáját a laza vagy vizes hasmenés, változó étvágytalanság és az evés ellenére sem tapasztalható súlygyarapodás jellemzi. Erre a formára leginkább a hat és 20 hetes kor közötti sertések érzékenyek.

- A betegség harmadik (szubklinikai) formája a leghosszadalmasabb, ezért súlyos, hosszan tartó károsodással jár. Az ileitis ezen enyhébb változatának nincsenek klinikai tünetei, például hasmenés, ami megnehezíti a diagnózist a gazdák és az állatorvosok számára.

A betegség szubklinikai formája azonban általában jelentős hatással van a növekedésre, a takarmányhasznosítási hatékonyságra, az egyneműségre és az egészségre, és ennek következtében hatalmas gazdasági veszteségeket okoz.

A bélrendszer egészségére gyakorolt hatás

Amint a L. intracellularis megfertőzi a bélhámsejteket, az éretlen sejtek hiperpláziája, valamint a bélnyálkahártya duzzanata és megvastagodása figyelhető meg. Ez viszont a bélműködés károsodásához, így a tápanyagok csökkent emészthetőségéhez és felszívódásához, valamint a víz és az elektrolitok csökkent felszívódásához vezet (ami a hasmenés kialakulását segíti elő).

A fertőzés a nyálkahártya és a bél integritásának megbomlásához is vezet, ami viszont utat nyithat más bélrendszeri kórokozók, például a Salmonella, a Brachyspira és az Escherichia coli számára, ez súlyos és összetett társfertőzéshez vezet.

A bélmikrobiótára gyakorolt hatás

A kiegyensúlyozott és változatos mikrobiom fontos az állategészség és teljesítmény javításának szempontjából. Ha azonban az egészséges mikrobióta megzavarodik (más néven diszbiózis), az enterális kórokozók fellángolhatnak, fertőzést és a bél integritásának károsodását okozhatják. A L. intracellularis esetében ennek a baktériumnak más anaerob szervezetekre van szüksége a fertőzés kialakításához.

Ugyanakkor a L. intracellularis fertőzés megváltoztathatja a sertések vékony- és vastagbél mikrobiomjának mikrobiális szerkezetét és összetételét, diszbiózist okozva és növelve a más kórokozókkal való társfertőződés kockázatát. A sertések bélmikrobiótájának módosítása (a diverzitás növelése és a mikrobiótának a hasznos baktériumok irányába történő elmozdítása) probiotikus takarmány-adalékanyagok használatával bizonyítottan a L. intracellularis székletből történő kiválasztásának csökkenését eredményezi a fertőzött sertésekben. Ez a probiotikumok szerepét sugallja a sertések ileitisének szabályozásában.

Széles körben elterjedt

A L. intracellularis mindenütt jelen van. A kutatások kimutatták, hogy a kórokozó kimutatási aránya a nyugat-európai gazdaságokban több mint 90%, az orosz gazdaságokban 88,5%, az amerikai gazdaságokban 77-90%, Kínában és Brazíliában pedig mindig jelen van a vizsgált sertéstelepeken.

Bár a vizsgálatokban szereplő magas számok egy része azzal magyarázható, hogy olyan gazdaságokat vontak be, amelyekben korábban hasmenéses megbetegedések fordultak elő, a százalékos arányok várhatóan nagyon magasak és ezért aggasztóak.

Az aktív fertőzés főként a növendékvágási szakaszban fordul elő, amint azt több nyugat-európai, brazil és amerikai tanulmány is mutatja. Ebben a korcsoportban mérték a baktérium kimutatásának vagy a szerokonverziónak a legmagasabb előfordulását.

A klinikai ileitist nem mindig észlelik minden gazdaságban. Például az állatorvosok és a gazdák körében végzett kérdőíves felmérések azt mutatják, hogy az ileitis klinikai formáját a brit sertéstelepek 56%-ában és az amerikai gazdaságok 32,8%-ában észlelték.

Sertésenkénti gazdasági költségek

Az ileitisnek az állatok fontos teljesítményparamétereire gyakorolt hatása jelentősen nefolyásolja a gazdaság gazdaságosságát. Egy sor angliai eset-kontroll vizsgálatban a fertőzött sertések súlygyarapodásában a kontrollsertésekhez képest akár 31%-os különbségekről számoltak be.

Ezen túlmenően a fertőzött sertések a súlygyarapodás kilogrammonként akár 33%-kal több takarmányt is fogyaszthatnak, mint a kontrollsertések.

Más hasonló tanulmányok a napi súlygyarapodás 3-19%-os csökkenéséről számoltak be, a betegség súlyosságától függően, és a takarmányhatékonyság akár 7%-os csökkenéséről.

Akut esetekben a sertések elhullási aránya 1,3 és 6,7% között lehet. A termeléskiesés költségein kívül a kezelés és a megelőzés költségei is felmerülnek. Amerikai kutatások szerint az ileitis teljes gazdasági költsége sertésenként 2-3 dollárra tehető enyhe és szubklinikai esetekben, súlyos esetekben pedig sertésenként akár 15 dollárra is.

Következtetés

A L. intracellularis által okozott ileitis fontos betegség a globális sertéságazatban. A betegség negatívan befolyásolja a bélrendszer egészségét, megváltoztatja a bélműködést, megzavarja a nyálkahártya és a bél integritását, és végül mikrobiom-diszbiózishoz vezet, ami egészség- és teljesítményveszteséget okoz.

Az ileitis szubklinikai formája gyakran észrevétlen marad a gazdálkodó és az állatorvos számára. Mégis, a gazdasági hatás óriási lehet, különösen a növendék sertéseknél, a csökkent súlygyarapodás, a takarmányhasznosítás csökkenése és a vágási súlyváltozások miatt.

Az elmúlt két évtizedben a betegség megfékezésére többféle védekezési intézkedést, többek között antibiotikumokat és vakcinázást alkalmaztak. Ezt a témát e cikksorozat következő részeiben még részletesebben kifejtik a szerzők.

(Forrás: pigprogress.net)

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás