Az enyhébb téli napokon már érdemes elkezdeni a gyümölcsfák téli metszését, valamint a faápolási és a tisztogatási munkákat is. Fontos, hogy a metszés során is figyelni kell a növényvédelmi szempontokra. A besűrűsödött koronarészek ritkításának növényvédelmi jelentősége is van, mert a lazább korona nem kedvez a fertőzéseknek, ugyanakkor a permetlé jobban átjárja a lombot. Emiatt a növényvédő szerek hatása jobban érvényesül.

A Magyar Mezőgazdaság szakcikkét szemléztük. Eszerint a pajzstetvekkel és lisztharmattal fertőzött fás részek, a hernyófészkek és a fákon maradt gyümölcsök eltávolítása a metszés alkalmával jelentősen csökkenti a tavaszi fertőzések kialakulásának arányát. A moníliával fertőzött gyümölcsmúmiák tavasszal nagy szerepet játszanak az új fertőzések megindításában. Ezért azokat összegyűjtve el kell égetni, vagy mélyen a talajba forgatni. Lehetőség szerint a lehullott, fertőzött levelekkel is így kell eljárni. Az idős fákról először kéregkaparóval, majd drótkefével kell eltávolítani a felcserepesedett, elhalt kérget, illetve azzal az alatta megbújt kártevőket. Ilyenek például az almamolyok, az aknázómolyok, a sodrómolyok, a kéregmolyok, az almafaszitkár hernyói és bábjai, illetve a pajzstetvek és a takácsatkák áttelelő alakjai.

A gyümölcsfák téli védelme megalapozza a növények jó tavaszi fejlődését

Óvakodni kell a sérülések okozásától a gyümölcsfák téli védelme során

A kéregkaparás során arra is figyelni kell, hogy ne okozzunk sérüléseket, különösen óvatosan dolgozzunk a csonthéjasokon. A kaparék a károsítók szaporítóképleteit tartalmazza, ezért a munka csak akkor lesz eredményes, ha az eltávolított, fertőzött növényi részeket és a lekapart, összegyűjtött kéregtörmeléket azonnal megsemmisítjük. Nagyon fontos a metszéssel és fűrészeléssel ejtett nagyobb sebek kezelése. Az így keletkezett sebeket éles kacorkéssel érdemes simára faragni és szükség esetén meg kell tisztítani azokat, majd fasebkezelő anyaggal lezárni a felületet.

Fontos, hogy az eszközökkel (metszőolló, ágfűrész, hernyózóolló, kacor) ne vigyük át a fertőzést egyik fáról a másikra. Ezért ezeket fertőtlenítsük 25 százalékos hipóoldattal, vagy valamilyen növényvédelmi célú fertőtlenítőszerrel.

Lisztharmat, gyümölcsmúmiák, lepkekártevők

Már a metszés során érdemes eltávolítani a lisztharmattal fertőzött vesszőket, majd a kaliforniai pajzstetű tömeges fertőzését jelző fás részeket, ahol az áttelelő alakok szürke, réteges bevonatot képeznek. Fontos még továbbá az almafa-monília telelését szolgáló gyümölcsmúmiák, és ha előfordulnak, a nagy lepkék (pl. galagonyapille, aranyfarú pille, gyűrűspille) hernyófészkeinek, kúp alakú szürke tojásainak leszedése is. Gyapjaslepke-kártétel esetén a taplóra emlékeztető, sárgásbarna szőrökkel borított tojáscsomókat késsel távolítsuk el a fák törzséről és ágairól, majd semmisítsük meg azokat - írja a cikk.

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás