Az afrikai sertéspestis miatt a károk csökkentése és a kockázatok mérséklése érdekében fokozottan ellenőrzi az állattartásra vonatkozó előírásokat a Nébih. A hónap elején vizsgált ceglédi telepen számtalan előírást sértettek meg, ezért a hivatal 166 házi sertés és 34 juh forgalmi korlátozását rendelte egy ceglédi állattartó telep ellenőrzésekor. Így a telepről állatokat, vagy azokból előállított termékeket kivinni, illetve oda bevinni nem szabad. Az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.

Egy Pest megyei, ceglédi állattartó telepen tartottak ellenőrzést júniusban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. A telepen a juhok tartását be sem jelentette az állattartó, a sertés- és juhállomány egyedei között pedig jelöletlen állatok voltak.

A juhtartás be sem volt jelentve, a képen az illegálisan tartott jószágok

Hiányzó vizsgálati lapok, nyilvántartás, kerítés

A gazda a kötelező nyilvántartások vezetésének hiányán túl az előírt, kötelező vizsgálatok elvégzését sem tudta igazolni. A Nébih ellenőrei 166 darab házi sertés és 34 darab juh forgalmi korlátozását rendelték el. A Cegléd lakott területén kívül található gazdaság nem volt megfelelően bekerítve. Például kapuval sem rendelkezett, így nem akadályozta meg az idegen állatok bejutását. A telepen egyáltalán nem állt rendelkezésre szociális helyiség, nem biztosították megfelelően a higiénikus kézmosás lehetőségét, sőt a telep az elpusztult állatoknak előírt hullatárolóval sem rendelkezett.

A fizikai hiányosságokon túl, az állattartó több ponton megsértette a jogszabályi kötelezettségeit is. Az érintettnek nem volt szerződése szolgáltató állatorvossal, az állatok gyógykezelésére vonatkozó dokumentumokat nem vezették. A sertés- és juhállományban jelöletlen állatok is voltak. A tulajdonos a kötelező nyilvántartásokat sem vezette az állományokról, egyes állatok vásárlása kapcsán még dokumentumokat sem tudott felmutatni - írta a Nébih.

Rengeteg szabálytalanságot találtak a ceglédi állattartó telep ellenőrzésekor a Nébih szakemberei

A nem megfelelő állatjelölések, a bizonytalan eredet és az előírt diagnosztikai vizsgálatok igazoltságának hiánya miatt az állatok egészségügyi állapota ismeretlen.

Emiatt, továbbá az állattartó telep működéséhez szükséges alapvető tárgyi feltételek hiánya miatt az ellenőrök a sertések és juhok összes egyedére azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendeltek el. A forgalmi korlátozás alá helyezett állattartó telepről állatokat vagy azokból előállított termékeket kivinni, illetve oda bevinni nem szabad.

https://www.youtube.com/watch?v=OMkVR4VBPi0

A Nébih ezúton is felhívja az állattartók figyelmét, hogy az afrikai sertéspestis miatt – a károk csökkentése és a kockázatok mérséklése érdekében – az állatok tartására vonatkozó előírásokat ebben az időszakban fokozottan ellenőrzik. Az érintett ceglédi állattartó adatai megtalálhatóak a jogsértés listán, ide kattintva.

Sok szabálytalanságot talált a telepen a Nébih

A szabálytalanság rövid leírása:

Sertés és juh fajú állomány állatai részben nem rendelkeznek a jogszabályoknak megfelelő jelöléssel,
az állományban jelöletlen állatok vannak, továbbá
az ügyfél az állatállományáról a jogszabályi követelményeknek megfelelő nyilvántartásokat nem vezet,
juh tartás nem került bejelentésre,
jogszabály szerinti nyomonkövethetőség nem teljesül továbbá
gyógykezelési naplót nem vezet,
telep szerződött állatorvossal nem rendelkezik.

Állatállomány nyilvántartás nélkül - ez még Cegléden sem mehetett sokáig

Az állomány állategészségügyi státusza nem igazolt. A nagy létszámú állattartó telepen a működéshez szükséges alapvető tárgyi feltételek (szociális helyiség, dokumentáció, megfelelő elkerítettség, hullatároló) nem rendelkezik.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás