A növénykondícionáló termékek használatával lényegesen javul a növény vízfelvétele és vízhasznosítása. Egyrészt nagyobb lesz a gyökértömeg, másrészt kedvező fiziológiai illetve növényélettani hatással van a növényekre. A makro-, mezo- és mikroelemek fokozzák a növényi anyagcserét, továbbá serkentik a tápanyagok felvételét.  A növények életének legfontosabb alapfeltétele a harmonikus, elegendő és állandó mennyiségben elérhető illetve felvehető tápanyagok jelenléte. Ha pedig a cukortermelés rendben történik és a cukor elegendő mennyiségben képződik, akkor van energia a növekedéshez, a védelem zavartalan működéséhez, a nagyobb termés, valamint a jobb minőség eléréséhez.
Egy jó kondícióban lévő növény lényegesen ellenállóbb a különféle gombabetegségekkel szemben - erre is jó a növénykondícionáló szer
Jut energia a következő évi termés-előkészítéséhez, a környezetből érkező stresszhatások kezeléséhez, sőt, még a néha kibillenő egyensúly gyors visszaállítására is. A gazdák pedig kisebb ráfordítással nagyobb termést várhatnak, jobb minőségben.
További lényeges szempont a relatív tápanyaghiány kezelése. Ennek többféle oka lehet. Ilyenek például az antagonizmusok, amikor bizonyos elemek túlsúlya gátolhatja más elemek felvételét, a kedvezőtlen pH, a szárazság, illetve a víztelítettség. Ugyanakkor az egyoldalú műtrágyázásból és növénytáplálásból is adódhatnak tápanyag-felvételi problémák. Ezeken kívül a nem megfelelő agrotechnika és növényvédelem is jelenthet a növény számára olyan stresszhelyzetet, ami a termés mennyiségének csökkenését és minőségének jelentős romlását eredményezheti. Ráadásul a növények energia-intenzív fenofázisaiban kijuttatva, energiabombaként működik. Az időjárási szélsőségeknek és gyakoriságuk növekedésével a megfelelő fenofázisban végzett szakszerű növénykondicionálásnak egyre inkább növekszik a jelentősége. Van olyan növénykondícionáló is, ami a levelekre kipermetezve létrehoz egy állandó, homogén készenléti tápelem raktárat, ami egyenletesen szétterül és véglegesen ráragad arra. Ezt pedig már nem mossa le sem eső, sem egy esetleges másik kezelés.
A Liebig féle minimum elv
Justus von Liebig 1840-ben fogalmazta meg azt a minimum-törvényt, mely szerint a növények növekedését, virágzását, a termés mennyiségét és minőségét mindig az igényekhez képest legkisebb mennyiségben jelenlevő tápanyag határozza meg. A növény a legkisebb mennyiségű tápelem arányában veszi fel a többit is. Ez azt jelenti, hogy ha egy elemből hiány van a talajban, az korlátozza a növény fejlődését. A Liebig elmélet nem csak a tápanyagokra, hanem minden környezeti tényezőre igaz, tehát az egyenletes fejlődéshez a megfelelő tápláláson kívül a fényt, hőmérsékletet és vizet is biztosítani kell a növény számára. Minden tápelemnek optimális mértékben kell a növény rendelkezésére állnia ahhoz, hogy a növény harmonikusan fejlődjön, figyelembe véve az egyes tápelemek közötti kölcsönhatásokat is. Ehhez az egyensúlyhoz segítenek hozzá a növénykondícionálók.
A makro-, mezo- és mikroelemek fokozzák a növényi anyagcserét, továbbá serkentik a tápanyagok felvételét. Az ásványi összetevők biztosítják a tápanyagok tartósabb felvehetőségét, speciális szerves anyag tartalmuk pedig javítja a növény ellenálló képességét és stressztűrését.  Különösen ajánlott vízhiányos időszakokban a tápanyaghiány pótlására.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás