Nem az orvosi célú marihuánáról van szó, hanem a tetrahidrokannabinol-tartalommal (THC) alig bíró ipari kenderről, amit több ágazatban lehet alapanyagként hasznosítani. Az ipari kender felhasználható többek között az üzemanyag-, a textília-, és az élelmiszergyártásban is. Ezen kívül a gyógyászatban is fontos alapanyag a belőle kinyerhető kannabiszolaj. A Huffington Post cikkére az Index.hu bukkant rá, ezt az anyagot szemléztük. A kendertermesztés általános engedélyezéséről szóló törvényt Donald Trump amerikai elnök írta alá, és idén januártól lépett hatályba. Az ipari kendert korábban annak ellenére, hogy nem tartalmaz értelmezhető mennyiségű THC-t (ez az az anyag a marihuánában, ami a bódult állapotot okozza) a kábítószerek között tartották nyilván.
Idén januártól legális az ipari kender az USA összes államában
Eric Steenstra, az amerikai kenderlobbi egyik legnagyobb szószólója, a Vote Hemp szervezet vezetője azt nyilatkozta a lapnak, hogy a törvény elfogadása óriási győzelem a mozgalmuknak, és kedvező hatása lesz a vidéki gazdálkodó közösségekre is.
Az ipari kender többek között üzemanyag-, textília-, és élelmiszergyártásban is felhasználható. Ezen kívül a gyógyászatban is fontos alapanyag a belőle kinyerhető kannabiszolaj, amelyről az utóbbi években derült ki, hogy fájdalom- és szorongáscsillapító hatással bír.
Utánanéztünk a magyar kender múltjának, és az Agromag oldalán találtunk erről bővebb leírást, ebből idézünk.
Magyarországon elkülönülten történik a rostkender termesztés és a vetőmag előállítás
A magkender termesztése főként kézi munka, és a rostkender kévék kúpolása is így történik. Az egész (nem darabolt), vízmedencékben áztatott kóróból hosszú textilipari minőségű rost nyerhető ki. A nyugat-európai kendertermesztés kettős hasznosítású állományokban történik. A gépesítése megoldott, kézimunkát nem igényel, azonban a learatott, a bálákba tömörített, feldarabolt kóró durvább rostja inkább más ágazatok, mint az építőipar, a járműipar és a papíripar számára megfelelő alapanyag. Ugyanazon állományból learatott vetőmag csökkenti a termesztési költségeket.
Az első magyar kenderfajtát 1923–ban ismerték el, ez az F-kender nevet kapta.
A kompolti kutatóintézetben született és az intézet alapítója, Fleischmann Rudolf hozta létre olasz alapanyagból. Az addig köztermesztésben lévő olasz tájfajtákat felülmúlta rosttartalomban, de a köztermesztésben csak az 1930-as években terjedt el, amikor Olaszország a kendervetőmag exportját beszüntette. 1954-ig ez fajta uralta a magyar kendertermesztést, amikor a Kompolti fajta elnyerte az állami elismerést. 1924-ben Bredemann egy új, a rostnövelésre igen hatékony nemesítési módszert közölt. Ennek lényege, hogy a kétlaki kendernél mind a két ivarban biztosította az irányított szelekciót a magas rosttartalomra. Ez a módszer elméletileg megduplázta a rostdúsítás hatékonyságát és alkalmazásának köszönhetően 36 év alatt, 13-ból 40 százalékra sikerült növelni a Kompolti fajta anyatöveinek a rosttartalmát.
1959-ben ismerték el a Szegedi-9 rostfajtát
Az elismerés idején magasabb rosttartalommal rendelkezett, mint a Kompolti, amelyik csak 1962-re érte be a Szegedi-9 rosttartalmát. Az utóbbihoz Jakobey István szegedi nemesítő neve fűződik, aki a „normatengely módszerével” egyidőben tette lehetővé tette a kórótermés- és rostszázalék növelését. A két tulajdonság összefüggése negatív, de az ő grafikus módszerének köszönhetően kiválaszthatók azok az anyatövek, amelyek XY koordináta rendszerben, illetve rosttömeg-kórótömeg rendszerben a korrelációt törő régióba tartoznak. Ezt a módszert alkalmazva gyors hektáros rosttermés növekedést ért el. Annak ellenére, hogy mind a két fajta sikeres volt és kiszorította az idegen fajtákat a hazai piacról, a Szegedi-9 fajtát törölték a nemzeti listáról, holott a Kompolti a mai napig az EU fajtalistán szerepel. Mivel világvezető fajta volt a rosttartalmat tekintve, évtizedeken keresztül standard fajtának használták az állami kísérletekben hazánkban és külföldön is. A magyar kendernemesítés ezeket az eredményeket  a rostdúsító fajtafenntartásnak és leginkább a Bredemann módszernek köszönhetően érte el.
1971-ben nyert állami elismerést egy másik kétlaki fajta, a Kompolti sárgaszárú
Ez volt az első szabadalmazott fajta. A vegetatív stádium befejeztével a levelekben és a szárban lévő klorofill elbomlott, és ezáltal a rostszíne világosabb lett, ami akkoriban a rostipar egyik minőségi követelménye volt. A rendszerváltáskor 25 százalékos volt az országos rost átlagtermés, ami világelsőnek számított. Hazánkban a kendert kizárólag rostnyerés céljából termelték, kötöző anyagok és textilgyártásra használták. Ilyen célra a kétlaki fajták felelnek meg a legjobban. A rostnövelés a Bredemann módszerrel csak a kétlaki fajtákon alkalmazható és a rostminőségük is jobb a hímkender arányának köszönhetően. A kétlaki fajták hátránya az alacsonyabb magtermés. [embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=9iO_ljYv8qQ[/embedyt]

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás