Szombattól veszi kezdetét a veszettség elleni védekezés, emiatt ebzárlat és legeltetési tilalom lesz az országban a rókák vakcinázása miatt.

A rókák 2017. évi őszi, veszettség elleni, szájon át történő országos immunizálási kampányára szeptember 30. és október 14. között kerül sor - írja a NAKA veszettség elleni védekezés részletes szabályait leíró 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet 8. § (5) bekezdése alapján az illetékes járási főállatorvos 21 napos ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni annak érdekében, hogy a kijuttatott, vakcinát tartalmazó csalétkeket ne a háziállatok, hanem  a vörös rókák vegyék fel.

A rókák 2017. évi őszi, veszettség elleni, szájon át történő országos immunizálási kampánya keretében a Dél-Dunántúlon, valamint az ország Dunától keletre eső teljes területén szervezik meg a védekezést az érintett megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonságért felelős főosztályainak együttműködésével. A kampány első napja most szombat, 2017. szeptember 30. befejezése pedig szintén szombat, 2017. október 14.

A hatóságok a lakosság és a gazdálkodók minél rövidebb ideig tartó zavarása érdekében gyors és hatékony intézkedéssel terveznek. A csalétkek kihelyezése kisrepülőgépes kiszórással történik majd. A lakott területek kimaradnak a mentesítésből,  így Budapestet sem éri a szórás. Abban az esetben, ha a vakcina kijuttatását végző munkatársak a repülőgépről bármilyen tevékenységet végző, a szabadban mozgó emberek jelenlétét látják, szüneteltetik a csali kiszórását.

Szombattól veszi kezdetét a veszettség elleni védekezés, ebzárlat és legeltetési tilalom lesz.
 

A NÉBIH felhívja minden gazdálkodó, állattartó és a szabadban bármilyen tevékenységet végző figyelmét arra, hogy tartsa be a szabályokat, és kéri, hogy minden érintettet szíveskedjen figyelmeztetni a kampány alatt, aki az általa ismert területeken akár szabadidős, akár gazdasági tevékenység végzése céljából megfordul. A NÉBIH által adott tájékoztatás alapján a vakcinázott területeken a lakosság figyelmét  piros színű plakátok hívják fel az immunizációs kampányra, arra figyelmeztetve, hogy a megtalált csalétkektől mindenki tartsa távol magát és háziállatait. A csalétek kerek, barna színű, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében a vakcina alumínium bliszterben található. Ha a vakcina valahogy mégis az ember szájába, orrába, vagy sérült bőrfelületére kerül, azonnal orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a vakcina kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal alaposan le kell mosni szappannal és bő vízzel.

Magyarországon az elmúlt években Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében 2013. évben 24, 2014. évben 23 esetben állapított meg veszettséget a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága. 2015. évben mindössze egy esetben, egy denevérben állapítottak meg veszettséget. 2016 februárjában egy Szerencsről, 2017. március 3-án pedig egy ugyanarról a környékről, Bekecsről származó rókában, majd egy közeli tanyán két kecskében mutatta ki veszettség vírusát a NÉBIH.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás