Szinte minden háztartásban fellelhető a vaj, amelyet felhasználhatunk étkezéseink során sokféleképpen, akár közvetlenül fogyasztva, akár sütemények alapanyagaként. Egészséges, sok felhasználási módot rejt magában és már jól ismert, Belgiumban mégis arra a döntésre jutottak a kutatók, hogy akár más módon is elő lehetne állítani a terméket, ezzel csökkentve az ökológiai lábnyom mértékét. Erre pedig megoldásként a rovarok szolgáltak.

A rovarokat a keleti országokban már évszázadok óta fogyasztják. (Fotó: Pixabay, Satyaprem)

A belgiumi Genti Egyetem kutatói azzal kísérleteztek, hogy vajon a rovarokból kinyert zsír, egész pontosan a katonalégy lárvájának zsírja helyettesítheti-e a mindenki által ismert vajat. A választás azért épp a rovarokra esett, mert ezek ökológiai lábnyoma elenyésző azon állatokéhoz képest, amelyek élelmiszerforrásként szolgálnak az emberek számára. Így úgynevezett vakkóstolásokat szerveztek, ahol háromféleképen elkészített ételt kellett kóstolniuk a jelentkezőknek. Az első tányéron teljes mértékben vajból készült étel volt, ezt követte a negyed részben rovarzsírral készült étel tányérja, a kóstolást pedig a félig rovarzsírral, félig szokásos vajjal készült étel zárta. Az eredmények alapján pedig a kutatásban résztvevők nem vettek észre különbséget az ételek között, mindhárom esetben ugyanolyan finomnak találták azokat.

Ez pedig arra enged következtetni, hogy a jövőben számíthatunk arra, hogy a boltok polcain is szembetalálkozhatunk rovarokból készült zsírral, hiszen mindamellett, hogy az íztesztelők nem vették észre a cserét, és valójában ízlett nekik a termék, a rovarzsír még egészségesebb is a lecserélni kívánt hagyományos vajnál a kutatók állítása szerint.

Miért lehet egészségesebb?

A kutatást végző Daylan Tzompa-Sosa elmondása alapján a rovarzsír más típust képvisel, mint a vaj, valamint laurinsav tartalmának köszönhetően javíthatja is az ember egészségét. A laurinsav képes különböző baktériumokat, vírusokat és akár gombákat is eltávolítani az emberi szervezetből, antibakteriális, antimikrobiális és gombaölő hatásának köszönhetően. Ezen jótékony hatásain kívül pedig könnyebben képes lebontani az emberi szervezet, mint a hagyományos vajat.

Ezen kívül persze a környezetre gyakorolt hatása sem elhanyagolható, hiszen Európában is nagy mennyiségű rovar él, így a szállítás által létrejövő környezetterhelés csökken.  

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Rendkívül kártékony rovar, az őszi sereghernyó lehetséges megjelenéséről jött figyelmeztetés

2024.12.03.

Az őszi sereghernyó (Spodoptera frugiperda) az amerikai kontinens melegigényes őshonos faja, amely kiemelten veszélyes zárlati károsítóként szerepel az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) A1-es karanténlistáján.

13 éve nem volt ilyen hideg Magyarországon

2024.12.03.

Az idei november középhőmérséklete a legalacsonyabb volt 2011 óta. Emellett ez volt az első hónap 2023 májusa óta, amelynek középhőmérséklete országos átlagban az éghajlati normál alatt maradt.

Az aszály hatásai ellenére is lesz elég magyar karácsonyfa az idén

2024.12.03.

Az aszály ugyan megviselte a fiatal ültetvényeket, mégsem kell hiányra számítani fenyőfából a karácsonyi időszakban.

Több változás lép életbe az adótörvényekben

2024.12.03.

Az Országgyűlés elfogadta és kihirdette a 2024. évi LV. törvényt, amely számos adótörvény módosítását tartalmazza.

Tudja, mióta nem érkezett uniós forrás Magyarországra?

2024.12.03.

Június 26-a óta Magyarország nem kapott újabb európai uniós támogatást, bár a 2021–2027-es pénzügyi ciklusban hazánknak járó 21,8 milliárd eurós keret 56 százaléka jelenleg hozzáférhető.

Karácsony közeledtével nem haszontalan tudni, melyek lettek az Év Szaloncukra 2024 díj legjobbjai

2024.12.03.

Az idei fődíjat a maklári Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukor érdemelte ki.

Partnerhírek
Partner

Védjük a gyökereket az Agrováció termékével

2024.12.03.

A gyökérzónába kijuttatott AMG Pro-tech a csapadék/talajnedvesség hatására szétáramlik a gyökérzónában és védelmet alakít ki a kelő mag számára.

Partner

AKG 2025: kiknek érdemes belevágni és hogyan segíthetnek a szakértők?

2024.11.29.

Az agráriumot izgalomban tartó kérdés most az új agrár-környezetgazdálkodási támogatás lehetősége. Minden termelőnek döntést kell hoznia lehetőségei és adottságai függvényében, hogy pályázik-e vagy sem. Ezt a kérdéskört jártuk körbe a Lajtamag Kft. termékfejlesztőjével, Somody Gergővel; Dr. Nagy Idával a Lajtamag Kft. szaktanácsadójával és Nagy Lászlóval, az Agro Profi Kft. vezető szaktanácsadójával.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 1.100 hirdetés 102 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás