Szinte minden háztartásban fellelhető a vaj, amelyet felhasználhatunk étkezéseink során sokféleképpen, akár közvetlenül fogyasztva, akár sütemények alapanyagaként. Egészséges, sok felhasználási módot rejt magában és már jól ismert, Belgiumban mégis arra a döntésre jutottak a kutatók, hogy akár más módon is elő lehetne állítani a terméket, ezzel csökkentve az ökológiai lábnyom mértékét. Erre pedig megoldásként a rovarok szolgáltak.

A rovarokat a keleti országokban már évszázadok óta fogyasztják. (Fotó: Pixabay, Satyaprem)

A belgiumi Genti Egyetem kutatói azzal kísérleteztek, hogy vajon a rovarokból kinyert zsír, egész pontosan a katonalégy lárvájának zsírja helyettesítheti-e a mindenki által ismert vajat. A választás azért épp a rovarokra esett, mert ezek ökológiai lábnyoma elenyésző azon állatokéhoz képest, amelyek élelmiszerforrásként szolgálnak az emberek számára. Így úgynevezett vakkóstolásokat szerveztek, ahol háromféleképen elkészített ételt kellett kóstolniuk a jelentkezőknek. Az első tányéron teljes mértékben vajból készült étel volt, ezt követte a negyed részben rovarzsírral készült étel tányérja, a kóstolást pedig a félig rovarzsírral, félig szokásos vajjal készült étel zárta. Az eredmények alapján pedig a kutatásban résztvevők nem vettek észre különbséget az ételek között, mindhárom esetben ugyanolyan finomnak találták azokat.

Ez pedig arra enged következtetni, hogy a jövőben számíthatunk arra, hogy a boltok polcain is szembetalálkozhatunk rovarokból készült zsírral, hiszen mindamellett, hogy az íztesztelők nem vették észre a cserét, és valójában ízlett nekik a termék, a rovarzsír még egészségesebb is a lecserélni kívánt hagyományos vajnál a kutatók állítása szerint.

Miért lehet egészségesebb?

A kutatást végző Daylan Tzompa-Sosa elmondása alapján a rovarzsír más típust képvisel, mint a vaj, valamint laurinsav tartalmának köszönhetően javíthatja is az ember egészségét. A laurinsav képes különböző baktériumokat, vírusokat és akár gombákat is eltávolítani az emberi szervezetből, antibakteriális, antimikrobiális és gombaölő hatásának köszönhetően. Ezen jótékony hatásain kívül pedig könnyebben képes lebontani az emberi szervezet, mint a hagyományos vajat.

Ezen kívül persze a környezetre gyakorolt hatása sem elhanyagolható, hiszen Európában is nagy mennyiségű rovar él, így a szállítás által létrejövő környezetterhelés csökken.  

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás