Május általában még az áprilisnál is csendesebb a műtrágyaeladások tekintetében. A műtrágyák ára továbbra is hatalmas nyomás alatt van. A CRU elemzői szerint különösen az ammónia és a karbamid ára esik meredeken a bőséges kínálat és a korlátozott kereslet miatt. A nitrátárak is tovább csökkentek. A szemcsés foszfátok csökkenése felgyorsult, mivel az Indiába irányuló DAP-szállítmányok árai jelentősen csökkentek.

A karbamid ára az Egyesült Államok-öbölben további 15–20 USD/tonnával csökkent áprilisban tonnánként 312 USD-ra, júniusra pedig mindössze 303 USD/tonnára. A Közel-Keleten az árak ezen a héten 300 USD/tonna alá estek – áprilisban és májusban 290 USD körüli értékekre lehet számítani.

Elemzők szerint májusig és júniusig a karbamidgyártóknak nagyon keményen kell dolgozniuk, hogy elegendő eladást találjanak termékeiknek. Ez látható a nemzetközi árakon (Fotó: Pixabay)

Csak jelentős engedménnyel lehet eladni

A karbamid-gyártóknak és -eladóknak további jelentős árengedményeket kell adniuk ahhoz, hogy egyáltalán eladhassanak árukat – állítják elemzők. Még ha időnként jelentkeznek is a kereslet csúcspontjai, a piac fejlődése erősen a nagy kínálat felé irányul. A következő indiai tender valószínűleg nem a második negyedév közepe előtt jelenik meg, és új lendületet ad az áraknak.

Európából a kiskereskedők már a kereslet kezdődő szezonális csökkenésének jeleiről számolnak be. Elemzők szerint májusig és júniusig a karbamidgyártóknak nagyon keményen kell dolgozniuk, hogy elegendő eladást találjanak termékeiknek. Ez látható a nemzetközi árakon. Az Egyesült Államok-öbölben ezek további 15-20 dollárral csökkentek tonnánként áprilisban 312 dollárra, júniusra pedig alig 303 dollárra.

A Közel-Keleten az árak  300 USD/tonna alá estek – áprilisban és májusban 290 USD körülire. A kereskedők jelentése szerint a közel-keleti termelők jelentős eladatlan mennyiségekkel rendelkeznek. Úgy tűnik, hogy a karbamid árai addig óriási nyomás alatt maradnak, majd az elemzők szerint elérhetik a mélypontot.

Az ammónium-nitrát (AN) árait is tovább csökkentik, mivel az AN gyártói és kereskedői arra törekednek, hogy távolságot tartsanak a karbamidtól, és ne segítsék elő a karbamid értékesítését. Az AN-értékesítések továbbra is rendkívül visszafogottak Európa-szerte, mivel a nedves és hideg időjárás észrevehetően lelassította a kibocsátást. 

Egyes piacfigyelők szerint a kereslet várhatóan megugrik húsvét után, amikor a tavaszi rendelés már javában zajlik. Az azonban kérdéses, hogy ez a növekedés elegendő lesz-e az árirány megfordításához, különösen mivel a karbamid bőségesen elérhető az AN helyettesítőjeként.

Folytatódik az árcsökkenés – Németországban is

A kalcium-ammónium-nitrát (KAS) átlagosan alig 350 euróba fog kerülni a német gazdálkodóknak. Ez 10 euróval kevesebb, mint egy héttel ezelőtt, és körülbelül 260 euróval kevesebb, mint az év elején.

A legfontosabb hír a nemzetközi ammóniapiacon az volt, hogy megerősítették: a Tampa áprilisi CFR szerződéses ára 155 USD/tonnával 435 USD/tonnára csökkent.

A Közel-Keleten a referenciaár 15 USD/tonnával, 370 USD/t FOB-ra esett, az ammóniát pedig 400 USD/tonna áron kínálják Európában. Az ammónium-nitrát gyenge piaca és a karbamidárak csökkenése megnehezíti az ammóniaárusítók számára, hogy elkötelezett vevőket találjanak. Az ammónia ára Ázsiában is nyomás alatt van.

Németországban a legfontosabb nitrogénműtrágyák árai is tovább estek. A kalcium-ammónium-nitrát, a karbamid és az ammónium-nitrát-karbamid oldat (AHL) ára a német azonnali piacokon tonnánként 10 és 30 euró közötti értékkel csökkent heti összehasonlításban.

A kalcium-ammónium-nitrát (KAS) ezen a héten átlagosan alig 350 euróba kerül a német gazdáknak tonnánként. Ez 10 euróval kevesebb, mint egy héttel ezelőtt, és mintegy 260 euróval kevesebb, mint év elején. Valamivel több mint 470 eurót kérnek a karbamidért a hetekben, és a legfontosabb folyékony műtrágya, az ammónium-nitrát-karbamid oldat továbbra is 350 euró körül mozog tonnánként.

(Forrás: agrarheute.com)

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás