Hirdetés
Leszokhatunk a hús- és tejfogyasztásról az új termékek miatt
Igen nagy változás előtt áll a mezőgazdaság és az állattenyésztés egy új kutatás szerint. Még az is lehetséges, hogy a tej- és marhahús ipar a közeljövőben összeomlik. A RethinkX technológiai változásokkal foglalkozó szervezetnél úgy vélik, hogy megszakadhat a hús- és tejtermékek gyártása a manapság egyre népszerűbb húsmentes termékek és a hús alternatívái miatt. A társaság lemodellezte a folyamatokat, szerintük ez a változás 2030-ra következik be.
A RethinkX egy olyan független ötletgyűjtő központ, ami elemzi és előrejelzi a technológia által vezérelt zavarok sebességét és mértékét, valamint ezek következményeit a társadalomra nézve. A szervezet pártatlan, adatközpontú elemzéseket készít, amelyek azonosítják a társadalom szempontjából fontos döntéseket, amiket a befektetők, valamint üzleti-, politikai- és civil vezetők hoznak meg. A RethinkX jelentésének első része a közgazdaságtant és a jövő lehetséges alternatíváit elemezte. A társaság szerint, ha a jövőben olcsóbbá válnak az új proteinforrások, népszerűbbek lesznek majd, mint a hús – írta a One Green Planet cikkét szemlézve a Hellovidék.hu portál.
A tanulmány szerint a kínálat és kereslet előnyben részesíti majd az új húspótlókat, mivel a kutatások és a technológia eredményeivel olcsóbbak és ízletesebbek lesznek, mint a hús. Ennek következtében a húsipar ma ismert formája össze fog omlani. Többek között drasztikusan csökkenni fog a szarvasmarhatenyésztés is. A tanulmány állítása szerint a jelenlegi húspótlók széles körű elterjedésének csupán a költségük szab határt. A termékek olcsóbbá válásával jelentősen csökkenni fog a hús iránti igény, 2035-ig akár 90 százalékkal is.
Hirdetés
A társaság szerint ez lesz a sorsuk a tejtermékeknek is
A termelés 2030-ra akár 90 százalékkal is csökkenhet, mivel az élelmiszereket a tudósok molekuláris technológiával készítik majd el, és adatbázisokba töltik fel, amelyekhez az élelmiszer-tervezők a világ bármely pontján hozzáférhetnek majd. Így pedig a nyílt hozzáférésű élelmiszerek alacsonyabb árakat biztosítanak majd a termékeknek - írják. A marhahús és a tehéntej termelésének nagy hátránya a környezetszennyezés: az előállítás során nagyon sok a szén-dioxid kibocsátás. Ha ez az iparág 90 százalékkal csökkenne, akkor a környezeti haszon hatalmas lenne. Hiszen, ha a marhahús termelését a leírt mennyiségre csökkentenék, a kapcsolódó káros anyag kibocsátások is jelentősen csökkennének. További előnyt jelentene az is, hogy a jelenleg állattenyésztéshez használt területek felszabadulnának, és más célokra lehetne felhasználni azokat.
Az ipari állattenyésztés a világ egyik legnagyobb és leghatékonyabb élelmiszer-termelési rendszere. A modern alapanyagok és ételek azonban mintegy 10-szer hatékonyabbak minden területen, legyen szó a talaj- és vízfelhasználástól, a nyersanyagfogyasztásról, vagy az energiafelhasználásról - mondta Catherine Tubb, a jelentés társszerzője. A tanulmány szerzői szerint nem alaptalanok a húsipar radikális csökkenésével kapcsolatos előrejelzések, mert a húst pótló készítményekből ma már igen sokféle létezik a piacon. A húsmentes termékek ráadásul egyre népszerűbbek a fogyasztók körében. Sok tudós és környezetvédő keresi a megoldást arra, hogy hogyan lehetne csökkenteni a húsfogyasztást, és hogy ennek érdekében hogyan lehetne megnövelni a húsra kivetett adó mértékét.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés