Letölthető kisokos, hogy ha jön a második hullám, ne menjen olyan sok élelmiszer a pocsékba
A Covid-19 járvány idején Magyarországon is jellemző volt a pánikvásárlás, ami a védekezés szempontjából kedvezőtlen tömegjeleneteket eredményezett az üzletekben. A legtöbb család körülbelül kétheti élelmiszertartalékot igyekezett felhalmozni, ám a felhalmozott készletek gyakran veszendőbe mennek. Éppen ezért a Nébih összeállított egy útmutatót, amely segítséget nyújt az élelmiszerek tudatosabb tartalékolásához. A kiadvány hasznos tanácsokat, ötleteket tartalmaz többek között az otthoni élelmiszertartalék összetételére, tárolására, felhasználására és természetesen az élelmiszerhulladék keletkezésének elkerülésére.
Vész esetén a két hétre elegendő élelmiszertartalék tekinthető szakemberek szerint optimális mennyiségnek. Ezzel az árukészlettel, valamint a heti egyszeri (vagy még ritkább, esetleg online) bevásárlással jelentősen csökkenthető a személyes kontaktusok száma, amely a megelőzés egyik legfontosabb eszköze.
A hasonló helyzetek elkerülése érdekében élelmiszertartalékolási útmutatót állítottak össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ingyenesen letölthető kiadvány olyan szakszerű, gyakorlati tanácsokkal látja el a lakosságot, ami nem csak a különböző veszélyhelyzetekben hasznos, de hatékonyan segíti a tudatos otthoni „készletgazdálkodást”, így az élelmiszerpazarlás csökkentését is.
Hirdetés
Ebben kitérnek például arra, hogy mire figyeljünk a tartalékkészlet
összeállításánál. Ezek a következők:
- A speciális étkezési igényű családtagokra külön is gondoljunk, például cukorbetegség, ételintolerancia, ételallergia, illetve csecsemők, kisgyermekek.
- Olyan élelmiszereket, alapanyagokat válasszunk, amelyeket kedvelünk, ismerünk, ízükhöz kellemes érzések társulnak, ezzel pszichológiailag is könnyebbé tehetjük az elzárva töltött időszakot. Nem érdemes újdonságokkal kísérletezni, előfordulhat, hogy mégsem ízlik, amiből betáraztunk, így nem fogy el és a szemetesben végzi.
- Tegyünk próbát a házhozszállítással is még a karantén előtti időszakban. Teszteljünk több szolgáltatást, így az elzárva töltött időszakban már tudni fogjuk, hogy melyik helyről érdemes rendelni a pékárut vagy éppen a zöldségeket-gyümölcsöket.
Ideális élelmiszerek a tartós, minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerek. Előfordulhat, hogy tartós áramkimaradás miatt nem működik a hűtő, nem tudunk melegíteni, vagy esetleg nincs ivóvíz vételi lehetőség. Ezekre az esetekre készülve előnyös, ha a készletünkben van olyan élelmiszer, amely:
– nem igényel hűtést,
– elkészítéséhez nem szükséges víz hozzáadása,
– nem igényel jelentős előkészítést,
– akár felmelegítés nélkül is biztonságosan fogyasztható.
Gondoskodjunk a megvásárolt termékek felhasználásához szükséges eszközökről (például konzervnyitó).
Az élelmiszertartalék mellett gondoljunk a legszükségesebb gyógyszerekre is. Ugyancsak hasznos lehet vitaminból és étrendkiegészítőből is betárazni.
A felelős háztáji állattartás és a konyhakert fenntartása növelheti az önellátási szintet, továbbá segítenek a keletkező élelmiszerhulladékok környezetbarát felhasználásában (pl. takarmányozás, komposztálás).
Ha van társállatunk, gondoskodjunk számára is 2 hétre elegendő élelemről.
A kisokos kitér továbbá arra is, hogy hogyan kezeljük a tartalékkészletet, valamint, hogy miből és mennyi kerüljön a tartalékkészletbe.
A kisokos letöltéséhez kattintson ide!
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés