Sokan tévesen csak 3 makroelemet említenek, ha a növények számára fontos tápanyagokról beszélnek. A nitrogén, a foszfor és a kálium valóban fontos a növények fejlődésében, de a magnéziumról sem szabad megfeledkezni, különben a növények lombozata megsínyli a hiányt.

A magnéziumhiánnyal elsősorban a kertészeti növénykultúrákat termesztőknek kell megküzdeniük. A mikroelem jelentős része a lombokba épül be és sok esetben a lombozatot nem dolgozzuk be a talajba. Ezzel szemben a szántóföldi növények esetében a növények talajba szántása miatt a levelekben felhalmozódott magnézium újra hasznosulni tud a talajban és később a területen termesztett növényekben.

De mik a hiányra utaló jelek?

Leginkább szembetűnő módon a paprikán, paradicsomon és a kabakos növényeken jelentkeznek a hiánytünetek.

Az egyik tünet összetéveszthető a káliumhiánnyal. A levelek széleitől kezdve egyre nagyobb és élesebb, jól kivehető foltok alakulnak ki. Ezt a tünetet a zöldségfélék csak ritkán produkálják.

A legtöbb zöldségnövényen legyező formájú, sárgás folt kezd kialakulni a levéllemez belseje felől a magnéziumhiány korai stádiumában. Ezt a tünetet leginkább a kabakosoknál, legkevésbé a paradicsom, paprika, burgonya esetében különböztethető meg a káliumhiánytól.

Így néz ki egy magnéziumhiányos paradicsom (Fotó: edenkert.hu)
 

A színelváltozások először a középtájon elhelyezkedő, idősebb leveleken jelentkeznek. A sárgás elszíneződés élénksárga (nem úgy, mint a káliumhiány esetében látható fakósárga színtől). A hiánytünetek az idő előrehaladtával fokozatosan átterjednek a középidős, majd a fiatal levelekre is.

A magnéziumhiány tünetei a termésen nagyon ritkán fordulnak elő, így ezek a tünetek kevésbé ismertek.

Több oka is lehet a magnéziumhiánynak:
  • kiemelkedően magas ammóniatrágyázás,
  • kálium trágya túladagolása,
  • erősen meszes talajok,
  • homokos talajon a túlzott öntözés hatására kimosódik a magnézium a talajból,
  • nem kielégítő magnéziumtrágyázás.
Érdekesség!
Sok gazda úgy kezeli a magnéziumot, mint a bórt, vagy a cinket, amelyek esetében egy-két lombtrágyázás képes kielégíteni a növények igényeit. Pedig ez tévhit, hektáronként akár 100 kilogramm magnéziumot is képesek felvenni a növények!

A magnézium pótlása nem nagy ördöngősség, gyökéren és levélzeten keresztül is pótolható. Elsősorban az őszi alaptrágyázás idején kell kijuttatni a magnéziumot, de május és június környékén egy jól időzített magnéziumos lombtrágyázás is jelentősen javíthatja a növények állapotát.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás