Erőforráshatékonyabbá és környezekímélőbbé válhat a mezőgazdaság az amerikai Carbon Robotics cég fejlesztésének köszönhetően. A vállalat LaserWeeder nevű eszköze lehetővé teszi, hogy a hagyományos technológiákban megszokottnál jóval kevesebb gyomirtóra legyen szükség a jövőben. A lézeres gyomirtó gép éjjel és nappal is képes pontosan működni és majdnem minden időjárási körülménnyel elboldogul a munkája során. 

A HVG írta meg, hogy az Interesting Engineering beszámolója szerint a cég egy olyan robotot fejlesztett ki, ami lézer segítségével gyomtalanítja a talajt. Az eszközt a traktorok után lehet kötni, majd indulás után óránként 200 ezer gyom eltávolítására képes. Maga a robot nem újdonság, azt már 2021-ben bemutatta a cég, a szakembereknek azonban egy év leforgása alatt sikerült megduplázniuk a gép kapacitását.

A LaserWeeder lehetővé teszi, hogy a hagyományos technológiákban megszokottnál jóval kevesebb gyomirtóra legyen szükség a jövőben - Fotó: Carbon Robotics Youtube

Javulhat a talaj és a termény is a robot közreműködésével

Paul Mikesell, a Carbon Robotics alapítója szerint a lézeres gyomirtó nem csak rendkívül hatékony, de a jövőben egészségesebb talajt és termést is eredményezhet, köszönhetően annak, hogy nem kell gyomirtóval végigpermetezni a növényeket és a talajokat.

https://www.youtube.com/watch?v=fK3AQgt47z4

A cég úgy számol, hogy a gazdálkodók a gyomirtásra eddig költött összeg 80 százalékát spórolhatják meg a LaserWeeder használatával, a gép pedig már 2-3 év után behozza az árát. A cikk szerint a vállalat azt ígéri, hogy a gyomirtó gép éjjel-nappal képes működni, és majdnem minden időjárási körülménnyel elboldogul.

Egy évvel ezelőtt ezt írták a robot teljesítményéről:

A gyomirtó robot 12 kamerával pásztázza a terménysorokat. A felvételeket egy fejlett képfelismerő mesterséges intelligencia (MI) azonosítja. Az azonosított gyomokat egy lézersugár pusztítja el. Hatékonyságát mutatja, hogy egy óra alatt több mint 100 ezer gyomnövényt képes azonosítani és elpusztítani. Ez a Carbon Robotics szerint azt jelenti, hogy a robot kultúrnövénytől és fertőzöttségtől függően napi 15-20 hektárnyi ültetvényt képes gyomtalanítani lényegében hasonló környezeti terheléssel, mint a kézi gyomirtásnál. Ehhez képest egy mezőgazdasági munkás jó, ha egy hektárral képes végezni naponta. Ráadásul a kapa gyakrabban vág mellé, mint a lézer – írták.

Az autonóm gyomirtó robotról korábban is írtunk, kattintásra jönnek a cikkek:

Nyolc lézer hőjével irtja a gyomot a Carbon Robotics „traktorja”

Önjáró gyomláló robotokkal váltaná ki a gyomirtószereket a Carbon Robotics – videókkal

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás