A modernkori magyar vadgazdálkodás kulcsa, hogy a vadállományt is megújuló természeti erőforrásként kezeljük. Éppen ezért fontos, hogy egészséges, jó genetikai értékekkel rendelkező vadállományt tartsunk fenn Magyarországon. Többek között erről is beszélt Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a vadgazdálkodás aktuális kérdései című konferencián, a FEHOVA kiállításon. A legfontosabb problémákról is szó volt.

A változó környezeti viszonyok érintik hazánkat, és ezáltal a vadon élő állatok élőhelyét is. Megóvásuk érdekében az ágazatok közötti együttműködésre van szükség.

Olyanra, ami lehetővé teszi:

  • az ökológiai szempontú vadgazdálkodást,
  • az élőhely-fejlesztési programok megvalósítását,
  • a vizes élőhelyek megóvását vagy éppen
  • az inváziós fajok visszaszorítását.
Több, új kihívással is szembesült az elmúlt időszakban a magyar vadgazdálkodás - ilyen a farkasok egyedszámának növekedése is - képünkön farkaskölykök láthatók

A korszerű vadgazdálkodásban a természet és az élőhely védelme a mindennapi munka része – hívta fel a figyelmet az agártárca államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett konferencián. Hozzátette, hogy az elmúlt években számos döntés segítette az ágazatok közti összhang megteremtését.

Több új kihívással és problémával szembesült a magyar vadgazdálkodás, így például:

Az Agrárminisztérium aktívan részt vesz a megoldások keresésében, többek között a tájegységi fővadászi rendszeren keresztül. Illetve támogatja a felsorolt problémákkal kapcsolatos monitoring programokat és kutatásokat. Az államtitkár kitért arra is, hogy a 2021-es magyarországi Vadászati és Természeti Világkiállítás jó alkalom lesz arra, hogy bemutathassuk a magyar vadgazdálkodás nemzetközi elismerést is kivívó, közösen elért eredményeinket.

Új vezető az erdészeti ügyek intézésére

Zambó Péter azt is elmondta, hogy az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a természeti erőforrások megőrzésére és fenntartható hasznosítására. Ezért tartoznak a tárcán belül egy államtitkársághoz a legfontosabb természethasznosítási formák. Úgy, mint az erdő-, a vad- és a halgazdálkodás, valamint az agrárgazdálkodás alapjait jelentő termőföld kezelésével kapcsolatos kérdések. Ezen szakterületek fontosságát mutatja az is, hogy február elejétől erdőkért felelős helyettes államtitkárság jött létre, melyet Szentpéteri Sándor erdőmérnök vezet.

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás