Az április végén lehullott, országosan változó mennyiségű eső után kedvezően változott a határ képe. Ugrásszerűen fejlődésnek indultak a kalászos gabonák és az őszi káposztarepce, több helyen sorol a napraforgó és a kukorica. A növények fejlődésével párhuzamosan kedvezővé váltak a feltételek a betegségek megjelenésére illetve a mostani fertőzés további terjedéséhez és erősödéséhez.

Ilyen szempontból most elsősorban a kalászos gabonák egészségügyi állapotát kell folyamatosan figyelemmel kísérni. A lehullott csapadék és a melegedő idő együttesen elősegíti a kórokozók robbanásszerű felszaporodását. A kalászolás előtt álló őszi árpa és a szárban levő őszi búza különösen fogékony a lisztharmat fertőzésre, a különböző levélfoltosságot előidéző kórokozókra valamint a rozsdabetegségekre.

Már a lisztharmat is veszélyezteti a szántóföldi növényeket (Fotó: agraragazat.hu)
 

A rozsdagombák közül az időjárás felmelegedése most a vörösrozsdának kedvez, de kisebb mértékű sárgarozsda fertőzés is elképzelhető a május eleji időszakban. a növényeknek ebben a fejlettségi állapotában elsődleges célként kell kitűzni, hogy minél tovább meg tudjuk akadályozni a kórokozók terjedését a lombozat alsó szintjéről a kalász irányába.

Virágzástól különösen fontossá válik, hogy a felső levélemeletek, a zászlóslevél és a kalász egészséges maradjon, mert ezek a felületek táplálják a képződő termést.

Ebben az időszakban olyan hosszú hatástartamú készítményeket vessünk be a védekezés során, melyek a kalászvédelem időszakáig megóvják a növényeket a fertőzések terjedésétől.

Az időjárás eddig nem kedvezett a gabonafélék rovarkártevői számára. Továbbra is mérsékelt a vetésfehérítő bogár és a gabonalevéltetvek fertőzése. A terjedés erősödésére csak a későbbiekben lehet számítani. Melléjük csatlakozhatnak a gabonapoloskák és a gabonaszipolyok az idő előre haladtával. Határszemléink alkalmával figyeljünk ezekre a kártevőkre is.

Repcéinken a korábbi védekezések hatására mérsékeltté vált a becőkártevők jelenléte. Az esők hatására az oldalelágazódásokon most is tart még a repce virágzása, mellette már a főhajtásokon a becőfejlődésé a fő szerep. Az elhúzódó virágzás miatt körültekintően kell eljárni az esetleges növényvédelmi kezelések során. Ebben a helyzetben több kártevő és betegség előfordulására kell odafigyelni és mérlegelni a védekezések szükségességét.

Forrás: magyarnovenyorvos.hu

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás