A sikeres növénytermesztéshez nem csak makro- és mezoelemekre, hanem hektáronként néhány gramm mennyiségben mikroelemekre is szükségünk van. A mikroelemek kismértékű hiánya szemmel látható tüneteket nem okoz, ennek ellenére 10-30% terméskiesést eredményezhet. A növényekben, kis mennyiségben jelen lévő fémek jellemzően lassan mozognak, ezért az intenzív növekedés időszakában a fiatal hajtásokon jelentkezhetnek a hiánytünetek, a lombtrágya kijuttatását ezekhez az időszakokhoz kell igazítanunk.
Milyen esetben lehet nélkülözhetetlen a levélen keresztül történő tápanyagpótlás?
1. A talajviszonyok korlátozzák a növény számára a felvehető tápanyagokat. A túl alacsony illetve túl magas talajhőmérséklet jelenthet gátló hatást a növény számára, csakúgy, mint a talaj optimális pH értékétől való eltérés. A magasabb pH-tartományokban például a következő mikroelemek: Cu, Mn, Fe, Zn felvétele csökken.
A mikroelemek kismértékű hiánya szemmel látható tüneteket nem okoz, ennek ellenére 10-30% terméskiesést eredményezhet.
2. Hiányoznak bizonyos tápanyagok a talajból. Egyes tápelemek hiánya esetén beszélhetünk abszolút és relatív hiányról is. Egyes talajainkon például problémát jelenthet a cink hiánya, a cink-foszfor antagonizmus miatt. A nagy mennyiségű szénsavas meszet tartalmazó, illetve az erősen foszfáttrágyázott talajok például gyakran cinkhiányosak. Ahhoz, hogy eldönthessük abszolút vagy relatív tápelemhiánnyal állunk szemben, talaj- és levélanalitikai vizsgálatokra van szükség. 3. A növények fejlődésének olyan intenzív szakaszánál, amikor egyes tápelemek nem tudnak megfelelő mennyiségben az adott szervekhez, szövetekhez eljutni. Az intenzív növekedés, illetve a virágzás és termésképzés időszakában gyakran lehet szükség mikroelempótlásra. A bór például fontos mikroelem a virág és termésképzésben mutatkozó jelentősége miatt. A búza például az egész tenyészidőszak alatt vesz fel ebből a mikroelemből, de legnagyobb mennyiségre a kalászolás-virágzás időszakában van szüksége.
A lombtrágyázás eredményességét tehát számos tényező befolyásolja: a) Kémiai–fizikai tényezők: a tápoldat pH-ja, felületi feszültsége, molekulamérete, stb. b) Környezeti tényezők: relatív páratartalom, hőmérséklet, fény, stb. c) Növény élettani tényezők: levél alakja, kutikula vastagság, levélszőrzet, fenológiai állapot, stb. d) Agrotechnológiai tényezők: cseppméret, hígítás, keverés, stb.
A fenti hatások mind-mind egy nagyon fontos tényezőre vezethetők vissza. Ez pedig nem más, mint hogy hogyan tudnak az adott tápanyagok a levél epidermiszén át a növénybe jutni. A leveleket fajtól, életkortól függően vékonyabb-vastagabb viaszos réteg, kutikula borítja, amelyben a legújabb kutatások szerint 4-5 nm nagyságú pórusok találhatók. A poláris, hidrofil oldott anyagok a kutikulán át történő átjutásának mechanizmusát a kutatók ma is vizsgálják, és úgy vélik a kutikuláris tápanyagfelvétel legalább olyan fontos, mint a sztómális. Véleményük szerint nem a sztóma nyílásokon át történik a tápanyagok bejutása, hanem diffúzió útján a zárósejteken és mellettük található melléksejteken.
A levélen keresztüli tápanyag-utánpótlás előnyei a következők:
  • A tápanyagok közvetlenül és gyorsan hatnak
  • 5-20-szor hatékonyabban szívódhatnak fel bizonyos tápelemek, mint a gyökéren keresztül
  • Hatására a gyökéren keresztüli tápanyagfelvétel hatékonysága nő.
  • Egy menetben végezhető a növényvédelmi munkákkal
  • Kedvezőtlen talajállapot és szélsőséges időjárás miatt gyakran korlátolt a talajból való tápanyagfelvétel, ennek kompenzálására is jó lehetőség a lombon keresztüli táplálás.
A fentiekre alapozva állítottunk össze és építettünk be a Phylazonit-Technológiánkba olyan levélen keresztüli táplálási megoldást, mely két készítményt foglal magába. Kezdeti fejlődésben az Energia Humint alkalmazzuk a korai stresszhatások és esetleges tápanyag hiány kezelésére, majd az intenzíven fejlődő állományt egy magas N, Mg, S és hat mikroelem tartalmú készítménnyel, az Energia Plusszal támogatjuk meg. További információkért kattintson oldalunkra és keresse tanácsadóinkat, képviselőinket a részletek egyeztetéséért!
http://www.phylazonit.hu/munkatarsak
Szerző: Holopovics Zoltán – Fejlesztési és szakmai vezető, Phalyzonit Kft.  (x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás