Tudta, hogy 10 fő tulajdonság határozza meg a ló viselkedését? Akár tapasztalt lótartó, akár kezdő, a júliusi Lovas Nemzetben megjelent Kormos Ferenc cikkéből egyaránt hasznos tudásra tehet szert.

Keresztény gyökerű kultúránkban a Tízparancsolat mindenki számára ismert, e szabályok befolyásoló hatása életünkre nézve tagadhatatlan. A „Mit kíván a magyar nemzet” 1848-as kiáltvány 12 pontja nemzeti öntudatunkat fényesíti. Idősebb vagy érdeklődő olvasóimmal együtt mosolyoghatunk a közelmúlt kisdobosainak 6, illetve úttörőinek 12 pontján, de leszögezhetjük, hogy az efféle pontok fontos társadalmi útmutatók. Jellemzőjük, hogy tömören fogalmazzák meg életünket – s nem utolsó sorban; közösségi életünket – gördülékennyé, könnyebbé tevő bölcsességeket.

Most itt van nekünk, lovasoknak 10 pont. 10 olyan irányadó alapvetés, melyek ismerete nélkül a lóval való foglalkozás szinte elképzelhetetlen. Szinte hallom, hogy sok lovasember rávágja, hogy „ez nekem semmi újat nem mond”, vagy „én ezt már megtanultam – nekem ezt megtanították – vagy egyszerűen megéreztem.”

Amennyiben félreteszem ama tapasztalatomat, hogy sajnos az utóbbi megnyilvánulásokat igazoló, készség szintű tudást ritkán látni, akkor is említésre méltó e 10 pont puritán összefoglaló, rendszerező ereje.

A ló viselkedését többek között a menekülés és a mozgás szabályozása is meghatározza
 

Amiről szó lesz az Dr. Robert M. Miller állatorvos, a lovak viselkedés-szakértőjének 10 pontja, melyekben esszenciálisan taglalja azt a tíz tulajdonságot, melyek a ló viselkedését meghatározzák. Mindezt teszi a hazánkban is kiadott, az „Értsük meg a ló viselkedését” című könyvében, valamint életkorát meghazudtoló vitalitással és humorral élőszóban, előadásain. Nehogy azt képzeljük, hogy az Öregúr tudása elméleti alapokon nyugszik! Jó tudni, hogy Ő az, aki fizikai valójában is ott volt a természetes lókiképzés „forradalmának” minden mozzanatánál, Ő egy élő Legenda, aki eredeti szakmájából kiinduló kritikával állt az „új” kiképző metódusokhoz. Megalapozott tudását rengeteg publikáció, „materiálisan” saját kiképzésű lovainak, öszvéreinek versenyeredményei, valamint az általa kidolgozott, a csikók bevésődési tulajdonságára alapozott idomítótechnikája – az imprinting - igazolja.

Magam is lenyűgözőnek tartom azt a szikár, puritán stílust, mely a taglalt könyvet, vagy akár Dr. Robert M. Miller általam meghallgatott előadását jellemzi, ezért 10 pontját nem tovább bonyolítani, inkább kibontani kívánom. Szó se róla, hogy vállamat nyomja az a felelősség, miszerint mit tudok én ehhez a kerek egészhez hozzátenni!? Szeretném bánásmód- és lovaglás technológiai szempontból értelmezni – kibontani – a 10 pontot, de azt sem bánom,– sőt, cudar módon örülök – ha lesznek olyan olvasóim, akiknek fikarcnyi újat sem mondok, nekik legyen ez egy ismeretfelelevenítő összefoglaló.

A ló viselkedését meghatározó tulajdonságok 10 pontja:

1. Menekülés 2. Érzékelés 3. Reakcióidő 4. Gyors megnyugvás 5. Tanulás 6. Emlékezet 7. Rangsor 8. A mozgás szabályozása 9. Testbeszéd 10. Teljes fejlettség

Ha részletesen is érdeklik a tanácsok, és további hasznos tudnivalók, keresse az újságosnál a Lovas Nemzet júliusi számát!

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás