Kalifornia legjobb tejtermelő vidékén a madárinfluenza idén 14 államban több mint 300 tejelő állományra terjedt ki, és augusztus vége óta 120 csordát fertőzött meg. A vírus idén 25 embert is megfertőzött, köztük tizenegyet Kaliforniában.

Kaliforniában a tehenek sokkal nagyobb arányban pusztulnak el madárinfluenzában, mint más érintett államokban – mondták ipari és állatorvos szakértők. Egyes tetemek a napon indulnak rothadásnak, mivel az ártalmatlanító üzemeknek alaposan meg kell küzdeniük az összes elhullott állat feldolgozásával.

Biztonsági intézkedésként a gazdák az elhullott fertőzött teheneket távol tartják az egészséges csordáiktól, hogy csökkentsék a további terjedés kockázatát (Fotó:  Pixabay)

Elpusztul a fertőzött állományok 15-20%-a

A szabadban hagyott és a dögevők által felszedett tetemek elősegíthetik a madárinfluenza átterjedését más madarakra és vadon élő állatokra, vagy leronthatják a tetemeket úgy, hogy azokat nem lehet feldolgozni – mondták el a Reutersnek.

A kaliforniai fertőzött állományok halálozási aránya eléri a 15-20%-ot, szemben a többi állam 2%-ával – mondta a madárinfluenzát kutató Keith Poulsen állatorvos, a Wisconsin Veterinary Diagnostic Laboratory igazgatója.

A kaliforniai Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium nem válaszolt a Reutersnek a madárinfluenza okozta halálozási arányra vonatkozó kérdésekre.

Súlyosbította a helyzetet a rendkívüli hőség

Az állam központi völgyében a rendkívüli hőség súlyosbította a vírusban szenvedő tehenek egészségügyi problémáit, lázat, lelassult tejtermelést és egyéb tüneteket okozva – mondta Anja Raudabaugh, az állam tejtermelő gazdaságainak csaknem 90%-át képviselő Western United Dairies vezérigazgatója.

Azokban a gazdaságokban, amelyek általában havonta egy vagy két tehenet veszítenek el, most több százan pusztultak el – mondta Raudabaugh.

A gazdálkodók szerzõdést kötnek a hulladékfeldolgozó cégekkel az elhullott tehéntetemek felszedésére. A tetemeket faggyú és bőr előállítására feldolgozó hulladékfeldolgozó cégek azonban nehezen tudnak lépést tartani, ami miatt egyes gazdálkodók napokig kint hagyják az elhullott teheneiket – tette hozzá Raudabaugh.

Késik a tetemeltakarítás a hőség miatt

Steve Lyle, a kaliforniai mezőgazdasági minisztérium szóvivője elmondta, hogy az állam tetemeltakarítási iparának van kapacitása a magasabb elhullási arányokhoz, és hogy az egyik tetemeltakarítási vállalat ebben a hónapban késéseket tapasztalt a melegebb hőmérséklet miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a hőmérséklet a déli Középső-völgyben, ahol sok tejüzem található, októberben eddig hatszor haladta meg a 35 Celsius-fokot.

A Baker Commodities, egy kaliforniai tetemeltakarítási vállalat a hőség és a madárinfluenza miatt megnövekedett számú elhullott tejelő tehenet észlelt – mondta Jimmy Andreoli szóvivő.

Elkerülni a farmról farmra való átvitelt

A vállalat útvonalai némileg lelassultak ugyan a biztonsági intézkedések miatt – ezek közé tartozik, hogy a sofőrök fertőtlenítik a teherautók gumiabroncsait, elkerülendő a madárinfluenza farmról farmra való átvitelét –, de Andreoli szerint a vállalat képes volt lépést tartani a kereslettel.

Az államnak több vizsgálatot kell végeznie a vírus megfékezése érdekében – mondta Crystal Heath, egy Los Angeles-i állatorvos, aki a Tulare megyei Mendonsa Dairy előtt fényképezte az elhullott teheneket.

Biztonsági intézkedésként a gazdák az elhullott fertőzött teheneket távol tartják az egészséges csordáiktól, hogy csökkentsék a további terjedés kockázatát – mondta Raudabaugh, akinek szervezete a Mendonsa Dairyt képviseli. A Mendonsát nem sikerült elérnie kommentárért a Reutersnek.

Joey Airoso, egy Tulare megyei tejtermelő elmondta, hogy olyan tejüzemek veszik körül, amelyeket madárinfluenza-fertőzés sújtott.

„Ahogyan errefelé terjed, úgy érzem, hogy valószínűleg majdnem mindenütt fertőzni fog” – mondta.

(Forrás: reuters.com) 

Megosztás

További híreink

Rothadásnak induló tehéntetemekkel kell megküzdeniük az ártalmatlanító üzemeknek

2024.10.27.

Kalifornia legjobb tejtermelő vidékén a madárinfluenza idén 14 államban több mint 300 tejelő állományra terjedt ki, és augusztus vége óta 120 csordát fertőzött meg. A vírus idén 25 embert is megfertőzött, köztük 11-et Kaliforniában.

A szántóföldi robotoké vagy az autonóm traktoroké lesz a jövő?

2024.10.26.

A jövőre nézve milyen jármű a legmegfelelőbb a munkák és feladatok autonóm elvégzésére? Egy pilóta nélküli traktor, egy többcélú terepi robot vagy a kettő kombinációja? I. rész. A szántóföldi robot.

Nehéz feladat az élelmiszerpazarlás megelőzése, konvojjal segítettek Budapesten

2024.10.26.

Az élelmiszerpazarlás megelőzésével és tudatos vásárlással mindenki sokat tehet a Földünkért.

Összesen 66 milliárd forint célzott támogatást nyertek a fiatal gazdák

2024.10.26.

A most záródó Vidékfejlesztési Programban közel 2300 fiatal gazda pályázott sikeresen különböző konstrukciók keretében, és nyert el 66 milliárd forint számukra célzott támogatást.

Minél egészségesebb füvet esznek az állataink, annál egészségesebbek leszünk mi, fogyasztók is

2024.10.25.

A növények gyökérváladékok segítségével biztosítanak tápanyagot, felvehető cukrokat a mikroorganizmusok számára, azok cserébe felvehetővé teszik a talajban lévő tápanyagot a növény számára. Így a földben fennmarad a természetes táplálékkörforgás

Érkeznek a támogatási pénzek a gazdák számláira

2024.10.25.

Miután az Agrárminisztérium közzétette, hogy mekkora támogatási előlegre számíthatnak a gazdálkodók a 2024. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó közvetlen támogatások kapcsán, megkezdődtek az átutalások.

Partnerhírek
Partner

117 mázsa kukorica AGRO.bio baktériumkészítmények segítségével

2024.10.24.

Fürnstall Zsolt és párja, Kerülő Szilvia Baranya vármegyében, Szentlőrinc közelében gazdálkodik 65 hektáron. Míg korábban másoktól kértek tanácsot, most ők lettek a helyi gazdák példaképei: a titok nyitját az AGRO.bio baktériumkészítményei jelentik, amelyekkel látványosan növelték a terméshozamot, és jelentős költségmegtakarítást értek el.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 97 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás