Az idei Bábolnai Gazdanapokon egy szakmai program keretében tartottak előadást a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. és az Agrosense képviselői, aminek középpontjában a Smart Agricultural Farming (SMAF) projekt bemutatása állt. Az Európai Unió digitalizációs, tudásátadást elősegítő projektje összesíti és átadja azokat a tapasztalatokat és digitális megoldásokat, amik befolyásolják az agrár-élelmiszeripar működését.

Az adatalapú információszerzéssel a digitális megoldásoknak köszönhetően, olyan, a gazdaság tevékenységét elősegítő döntéseket hozhatnak a gazdálkodók, amelyeket adatgyűjtés nélkül nem tudnának meglépni a gazdaságok - írta a Magyar Mezőgazdaság.

Az adatalapú információszerzéssel a digitális megoldásoknak köszönhetően a gazdaság tevékenységét elősegítő döntéseket hozhatnak a gazdálkodók
Az adatalapú információszerzéssel a digitális megoldásoknak köszönhetően a gazdaság tevékenységét elősegítő döntéseket hozhatnak a gazdálkodók

Napjainkban már különböző digitális rendszerekkel dolgoznak a gazdálkodók, okos traktorokkal, drónokkal, gazdálkodást segítő szoftverekkel, digitális gazdálkodási naplóval. Ezekkel az eszközökkel a begyűjtött adatok egységesíthetők, kezelhetők, ami nagy segítséget jelent az adatok közötti eligazodásban, összegzésben és elemzésben.

A digitalizált területrészek adatait egységesen kell kezelni, ezzel a szemlélettel lehetséges, hogy az ágazatok közötti ellátási lánc szereplői kapcsolódhassanak egymással.

Ilyen fontos területrész a gyomkezelés is, ami szintén digitalizálható. Ehhez kiváló megoldás a drónok használata, mert ezekkel az eszközökkel olyan digitalizált térképek hozhatók létre, amelyek ismertetik a területen található gyomfertőzöttség részleteit (a gyomnövény fajtáját, és annak fenológiai fejlettségi szintjét), illetve megfelelő fejlesztések alapján azt is képes lehet előrejelezni, hogy mikor, mennyi és milyen gyomirtó szer kijuttatása javasolt az adott területrészre. 

Drónnal a komplett állomány részletes felmérése is lehetséges, hiszen nem csak a gyomkezelést lehet a felvételezésnél megvizsgálni, hanem azt is, hogy milyen a növény, az állomány stresszhelyzete, mekkora a talaj nedvességtartalma, a napsütés és a hőösszegek ismeretében hogyan fejlődik az állomány.

Az adatok begyűjtése, majd kiértékelése rendkívül fontos ahhoz, hogy létrejöjjön egy biztonságos élelmiszer-termelési rendszer, amelyből kikövetkeztethetőek az adott növénykultúra betakarítás utáni mennyiségi és minőségi adatai.

Az egyre gyakrabban jelentkező időjárási anomáliák miatt a jól megválasztott időzítésnek is egyre nagyobb szerepe lesz a gazdálkodásban - írták. A fajtaválasztást és a vetésforgó kialakítását is az éghajlati változásokhoz kell igazítani, mert a jövőben már nem lehet, vagy nem érdemes azokat a módszereket alkalmazni, amiket az előző években választottak a gazdálkodók - közölték.

Ezek a gazdálkodási, illetve gazdaságossági szempontok a vállalatok költségszerkezetét befolyásolják, mivel egyrészt optimalizálhatók a kiadások, másrészt pedig minél pontosabb előrejelzéssel rendelkezünk, annál nagyobb hozamot lehet elérni, annál biztosabb piacot tudunk teremteni, ezzel csökkentve a kiszolgáltatottságot a külföldi piacok felé - írták.

Több lehetőség is létezik

Az Európai Uniónak számos olyan pályázati programja van, amiben lehetőség nyílik arra, hogy ezt a digitalizált tudást át lehessen adni akár díjmentesen is az érdeklődőknek.

A Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.-nek is több ilyen jellegű pályázata van, amiknek az az elsődleges célja, hogy minél több tudást és tapasztalatot átadhassanak az érdekelteknek az agrár-élelmiszeriparban, egyben begyűjtve a gazdálkodók és feldolgozó vállalatok igényeit is. Ennek a zászlóshajója a SMAF. Az EU4Advice elnevezésű pályázatuk a Rövid Élelmiszer-ellátási Láncok szaktanácsadóinak képzését segíti, hogy minél egyszerűbben, gyorsabban és pontosabban juthasson el minél több információ az érdekeltekhez - írták.

Az oktatási, technológia transzferre irányuló lehetőségek és pályázatok mellett innovációs, fejlesztési lehetőségek is rendelkezésre állnak.

A gyakorlati haszon a mesterséges intelligenciából

A Campden BRI Magyarország és az Agrosense együttműködése olyan eljárást létrehozásán dolgozik, amely során a növények hajtáscsúcsát vizsgálva el lehet dönteni, hogy az adott növény generatív vagy vegetatív állapotban van, amiből a gazdálkodó döntést hozhat arról, milyen beavatkozások szükségesek a növény optimális fejlődési értékeinek megtartásához.

Az eljárás elsősorban intenzív növénytermesztésnél ajánlott - írták. A mesterséges intelligencia térnyerése az agráriumban is jelentős, ebben a fejlesztésben is egy mesterséges intelligencia által vezérelt modell található, ami a hajtáscsúcsról készített képek alapján megmondja, hogy a növény milyen állapotban van.

A különböző agrár-élelmiszeriparban alkalmazandó digitális megoldások és innovációk bemutatásáról, valamint a szektort érintő digitalizációs lehetőségek összegzéséről, a Smart Agricultural Farming – SMAF EIT Food projektről további információkat a Campden BRI Magyarország weboldalán találnak - írták.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyar fejlesztés segíti adatalapú gazdálkodással a döntéshozatalt

2024.10.02.

Az adatalapú információszerzéssel a digitális megoldásoknak köszönhetően a gazdaság tevékenységét elősegítő döntéseket hozhatnak a gazdálkodók.

A szerves trágya lehet a jövő mezőgazdaságának kulcsa – használja már?

2024.10.02.

A szerves trágyák használata – legyen szó feldolgozott vagy természetes formákról – javítja a talaj szerkezetét és vízmegtartó képességét, így nemcsak kedvezőbb feltételeket teremt a növények számára, hanem a termelési költségeket is csökkentheti.

Teljesen ellehetetlenítheti a magyar libamájat, ha EU-s engedélyt kap a francia labormáj

2024.10.02.

Egy francia vállalat libamájra emlékeztető terméke kerülhet elsőként forgalomba az unióban, a szóban forgó termék azonban könnyen utat törhet a további labor-termékeknek.

Köztes növénytermesztés: Hatékony megoldások a terméshozam növelésére

2024.10.02.

A köztes növénytermesztés (intercropping) és a csúsztatott köztes növénytermesztés (relay intercropping) olyan innovatív mezőgazdasági módszerek, amelyek segítenek a gazdáknak növelni a terméshozamot, javítani a talaj egészségét, valamint csökkenteni a kártevők és betegségek előfordulását.

Tippek a muskátli helyes teleltetéséhez: Hogyan védje meg növényét a fagyoktól?

2024.10.02.

A muskátli (Pelargonium) sok kertben és erkélyen kedvelt virág, de ahhoz, hogy évről évre újra virágozzon, fontos megfelelően teleltetni. A magyar hobbikertészek számára az egyik leggyakoribb kérdés a muskátli helyes teleltetése, amely megelőzi a fagy okozta károsodást és biztosítja a növény tavaszi feléledését.

Jóval kevesebb traktort vettek a magyar gazdák 2024 augusztusában, mint egy évvel korábban

2024.10.02.

A magyar gazdák 53,7 százalékkal kevesebb traktort vettek 2024 augusztusában, mint egy évvel korábban.

Partnerhírek
Partner

A csapadék csak fél siker, legyen ott a tápanyag is - gyökértömeg-növelés és növénykondicionálás repcében

2024.10.01.

Az őszi kezeléssel a gyökértömeg növelésére nyújthatunk támogatást növényeinknek, biostimulátor tartalmú lombtrágyaoldatokkal, melyek a talajról is hasznosulni képesek. A TIMAC AGRO gyökérstimulátor oldat termékcsaládjába tartozó FERTIACTYL RADICAL magas bórtartalmával és mangánnal az olajos növények kezdeti bórpótlására, gyökeresedésének támogatására és ellenálló képességének fokozására lett kifejlesztve.

Partner

Hatékony védelem a mezei nyulak károkozása ellen

2024.09.30.

A 2023-as szezonban kiugróan sok alkalommal és nagy területen okoztak kárt a mezei nyulak, különösen a tavaszi időszakban, a napraforgó kelését követően. A jelenség természetesen az alföldi gazdákat érintette jobban, de a jelenség országos. A Cont-Eco villanypásztor- és kerítésrendszerei azonban hatékony védelmet nyújtanak, ráadásul azok területre, gazdaságra szabhatók.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás