Eljutott a magyar élelmezésbiztonsági javaslat az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetéhez, a FAO-hoz. Bencsik Dávid helyettes államtitkár a FAO főigazgató-helyettesével, Vladimir Rakhmaninnal, valamint a szervezet római központjának növénytermesztési rendszerek fenntartható intenzifikálásáért felelős mezőgazdasági tisztviselőjével, Hafiz Muminjanovval folytatott online megbeszélést a fejlesztésekről és a lehetőségekről.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) regionális és globális szinten is aktív szerepet vállal a fenntartható mezőgazdaság és élelmezés kialakításában. Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára folytatott egyeztetést a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatalának vezetőjével, valamint a római központ illetékes szakértőjével a magyar agrárinnovációk szerepéről és lehetőségeiről a fenntartható élelmezési rendszerek kialakításában.

Zöldségnövények fejlődnek mesterséges fényviszonyok között a Tungsram Group vertikális farmján az avatása napján a Tungsram budapesti központjában 2021. május 5-én. MTI/Máthé Zoltán

Technológiai agrárfejlesztések és a feldolgozóipar

A helyettes államtitkár, aki az ENSZ Élelmezési Rendszerek magyar nemzeti koordinátora is, kiemelte, hogy Magyarország nagy hangsúlyt fektet a technológiai agrárfejlesztésekre és a feldolgozóipar fejlesztésére. Bencsik Dávid szerint a cél az, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar nagyobb tudásbázisra, csúcstechnológiára építve, alacsonyabb költséggel, kisebb környezeti terhelés mellett fenntartható, egészséges és piacképes árukat és szolgáltatásokat állítson elő - írta az Agrárminisztérium.

A helyettes államtitkár a találkozón az ENSZ képviselőinek egy magyarországi fejlesztésű, a tudomány és a privátszféra közös fejlesztésén alapuló beltéri vertikális gazdálkodási koncepciót is bemutatott, amely technológia útján az előállított zöldség, gyümölcs és akár állati takarmány jelentősen növelheti az élelmezésbiztonságot, különösen a szélsőséges éghajlattal sújtott országokban. A helyettes államtitkár beszámolt róla, hogy jelenleg is fejlesztés alatt áll Budapesten egy Közép-Európában is egyedülálló zárt, körforgásos rendszerben működő, hulladékmentes városi beltéri növényfarm fejlesztése a tudomány és a vállalati szféra összefogásával.

Vertikális farm Budapesten

Az eseményen Szabó István, a MATE oktatási és nemzetközi rektor-helyettese beszámolt a beltéri vertikális gazdálkodási koncepció tudományos hátteréről és a koncepció körül kialakuló nemzetközi tudományos együttműködésekről. A koncepciónak otthont és technológiai alapot adó nagyvállalat, a Tungsram elnök-vezérigazgatója, Joerg Bauer a kormányzati, tudományos és vállalati szintű partnerségi együttműködésről és a program nemzetközi vetületeiről adott részletesebb tájékoztatást. 

A FAO főigazgató-helyettese és európai, valamint közép-ázsiai regionális képviselője a magyar élelmezésbiztonsági javaslat minél szélesebb körben történő bemutatásának szükségességére hívta fel a magyar partnerek figyelmét és kiemelte a kezdeményezés fontosságát, annak létjogosultságát. Vladimir Rakhmanin hozzátette, hogy a FAO már foglalkozik a kérdéskörrel, többek között a vertikális farm technológiával is. A magyar javaslat pozitívumaként értékelte, hogy nem profit-, hanem a közösségi felelősség orientált. A javaslat egy nemzetközi kutatói és tudományos bázison nyugszik, amelyet egy világhírű magyar vállalat, a Tungsram biztosít.

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás