A hazai gombatermesztés gyümölcsét a külföld élvezi
Növekszik a gombafogyasztás Magyarországon, amire jól reagálnak az áruházak is. Ennek ellenére a gombatermesztés nincs jó helyzetben itthon a korábbi népszerűsítő kampány ellenére sem.
A magyar gombatermesztés a 2008-as 18 ezer tonnáról közel 30 ezer tonnára nőtt 2016-ra. Az egy főre eső gombafogyasztás Magyarországon nagyon alacsony, évente 1-1,5 kilogramm, de az elmúlt két évben lassú növekedést mutat – közölte a NAK. A változás részben a hazai gomba fogyasztását népszerűsítő kampánynak köszönhető, így a termék előre léphet a hazai gasztronómiában. A NAK – a korábbi, alma és dinnye fogyasztását népszerűsítő programjához hasonló – kampányának célja, hogy a hazai gomba fogyasztását 3 kg/fő éves szintre emeljék. Az átlagos fogyasztók többsége még nem hallott arról, hogy a csiperkét nem szabad meghámozni, sőt, akár nyersen is lehet fogyasztani, és még gyógyhatása is ismert. A csiperke és laskagomba húspótló szerepe is többnyire ismeretlen a háziasszonyok számára, pedig a gombákat a nyugati országokban használják különböző ételekben hús helyett is.
Tízből kilenc, hazánkban megtermelt gomba csiperke, a többi pedig leginkább laskagomba, a termelés csaknem 60 százaléka pedig exportra megy. A csiperke legnagyobb részét Ausztriába és Romániába exportálják.
Hirdetés
A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka friss áru, 25 százaléka konzerv, a laskagomba pedig jellemzően frissen kerül a fogyasztókhoz. Rajtuk kívül még shiitake, ördögszekér és shimeji gomba kapható frissen, de arányuk nem jelentős.
Hazánkban 18-20 nagyobb és 300-400 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat pedig mintegy 4500 embert foglalkoztat. A legtöbb gombát Bács-Kiskun, Pest és Heves megyében termesztik. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Az utóbbi időben a pincék helyett egyre inkább modern, épített gombatermesztő házakban történik a termesztés.
Laskából a hazai piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvenc, a legnagyobb termőhely pedig Budapest és Kecskemét. Külföldön leginkább Németország a magyar laska érkezési helye. A termesztők beszámolója szerint idén fordult elő először, hogy a kevés cikkel dolgozó diszkontáruházak nyáron nem váltották le a laskagombát más termékre, korábban ilyenkor kivezették a terméket, hogy helyet biztosítsanak az idényzöldségeknek.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés