Hirdetés
Nagy bajba kerülhetnek a magyar gyümölcslevek, mert túl kevés a hazai alapanyag
Hirdetés
![](/public/agronews/an_article_inner/9022/acf63eef92c8deaae02c35edddfaa8e5_1.jpeg)
A gyümölcsök termesztésének kihívásai
- Kajsziból a Magyar kajszi és a hazai nemesítésű fajták alkalmasak velőgyártásra, de erős versenyt okoz a pálinkafőzés. Az árversenyt nem lehet bírni légyártással, amit így a főzdék nyernek meg. A nagyarányú fapusztulás miatt pedig egyre kevesebb kajszit tudnak felvásárolni.
- Körtéből tapasztalható termőterület-növekedés, a fő termőtáj még mindig Nagykanizsa és Sárospatak környéke. Ezt a gyümölcsöt elsősorban a friss piacra termesztik, a lének felajánlott mennyiség nagyon ingadozó.
- Meggynél a hatalmas mennyiségi és áringadozás jellemző, ez a légyártókat is érinti. Az előző évi termés minősége is nagyon rossz volt, ezért csak kevés meggyet dolgoztak fel a Siónál.
- Almából összesen 5000 tonnát vásárol a Sió Eckes Kft., elsősorban édes, jóízű fajtákat, vagyis Golden típusokat, Jonagoldot, Jonagoredet és Jonatánt, teljesen érett, „kásás” állapotban. Az almavelő-gyártásban hatalmas lehetőségek vannak, az osztrákok például közvetlenül is fogyasztják. Arra azonban figyelni kell, hogy ehhez az almának a fán kell megérnie, nem a tárolóban. Továbbá a hullott gyümölcs sem alkalmas velőgyártásra. Egyre keresettebb a préselt almalé, amit szintén csak ép, érett, egészséges gyümölcsből lehet készíteni. Saját kísérleteik alapján a cégnél frissen dolgozzák fel az almát és a kész aszeptikus levet tárolják, mert így jobb minőségű a termék - mondta Apel Margit.
Sok minden hiányzik a sikerhez
Gyártóként gondot okoz, hogy bár kötnek szerződést a beszállítókkal, nem tudják ellenőrizni, hogy miért nem kapják meg a szerződött mennyiséget. Igen nagy az áringadozás, és hiába próbáltak átlagárat megadni a szerződésben 10-15 százalékos rátartással, 21 év alatt nem sikerült bevezetni ezt a megoldást. Nehéz követni azt is, hogy gyakran változik a tulajdonosi kör, és egyik évről a másikra ötletszerűen kötnek szerződést. Magyarországon nincs igazi ipari céltermelés, mindenki a frisspiacról kieső gyümölccsel keresi meg a feldolgozókat. Ha nem alakul ki valamilyen iparigyümölcs-termelési kultúra Magyarországon, hamarosan nem lehet magyar alapanyagból készíteni a klasszikus magyar gyümölcsleveket - írja a cikk.Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés