Magyar ötletekkel tennék hatékonyabbá a mezőgazdaságot, a fejlesztéshez nagy nemzetközi cégek biztosítanak lehetőséget. Három hónapig tartó inkubációs programot indított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Design Terminal segítségével NAK TechLab néven nagyvállalatok bevonásával, hogy segítse az ágazatot modern eszközökkel közelítő megoldások piaci elterjedését. Fertőzéselőrejelzés, megfigyelt rovarcsapdák és modern gabonamintavételezés.

A Portfolio.hu írta meg, milyen mezőgazdasági fejlesztéseken dolgoznak a résztvevők.

NAK TechLab néven nagyvállalatok bevonásával indítottak inkubátorprogramot, hogy segítse az ágazatot modern eszközökkel közelítő megoldások piaci elterjedését - képünk illusztráció

Szenzoros adatgyűjtés

A mi szolgáltatásunk az egy szenzoros adatgyűjtésre alapozott adatelemzés, és az így nyert információk megjelenítése, amelyet a gazdák döntéstámogatásra használhatnak. Például egy gyümölcsösben a szenzorok segítségével olyan meteorológiai paraméterek észlelhetők, mint a páratartalom, a napfénytartam, a csapadék mennyisége, a légnyomás, és a szélsebesség. Ezekből az adatokból pedig arra tudunk következtetni, hogy mi a megjelenési valószínűsége a növénykultúrát veszélyeztethető fertőzéseknek. Így a gazda el tudja dönteni, hogy mikor érdemes permeteznie – mondta Berencsi Márk, az Agrodat üzletfejlesztéssel foglalkozó embere. A cég rovarcsapdákat is használ, amivel meg tudja figyelni a kártevőket. A ragacsos felületre egy adott típusú szexferomon vonzza oda a kártevőket, egy kamera pedig napi 3 felvételt küld erről, így látszik, hány rovar van rajta.

Előrejelzés és pontos jóslás

A cég moduláris csomagban kínálja a szolgáltatásait, kérhető egyszeri meteorológiai felmérés, ebből az derül ki, hogy az adott terület klímája milyen növény termesztésére alkalmas. Ez tovább bővíthető hiperlokális időjáráselőrejelzéssel, amiből 90 százalék feletti valószínűséggel meg tudják mondani, hogy milyen időjárás várható az elkövetkező 24 órában az adott területre. További kiegészítés a betegség-modell előrejelzés, amely az adott klímát kedvelő fertőzések és gombák megjelenési valószínűségét jelzi előre, illetve plusz szolgáltatás a kártevő megfigyelés is. A szolgáltatási csomagot egyénre szabottan, a gazda igényei szerint állítják össze.

A gabona mintavételezés és minőségvizsgálat folyamatát változtatnák meg

Amikor egy cég megvásárol egy tétel búzát, akkor annak fel kell mérni a minőségét és az értékét. Ez mintavételezési folyamattal történik, amit jelenleg manuálisan végeznek. Ez nem csak körülményes, de sok esetben pontatlan is. Ezért fejlesztettünk ki egy drónt, ami a rászerelt vákuumos mintavételező egységgel és a beépített elemző spektrométerrel képes mintát venni és a minőségét egyből meghatározni. Így a folyamat sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá válik – mesélt az Alzagro Kft. fejlesztéséről az egyik alapító, Rombolotto Alfréd.

A termékből egyelőre egy prototípus készült el, jelenleg a szoftveres háttér fejlesztésén dolgoznak, amelyet termékként terveznek értékesíteni. Két irányban zajlik a termékfejlesztés, az egyikben a mintavételezést végző drón külön megvásárolható. Ezt a mintát ezután még ki kell vizsgáltatni. Valamint kapható lesz a kapcsolódó szoftverrel is, amely egyben a minőségvizsgálatot is elvégzi” – folytatta Túri Zalán, a másik alapító.

Alma- és kukoricamoly ellen fejlesztenek

Akár a termés 60-70 százalékát is el tudják vinni az almamolyok, amelyek ellen szexferomon csapdákkal védekeznek. Ez a hím egyedeket fogja be. Ezekhez időnként ki kell menni, és megnézni, mennyi molyt fogott be a csapda. Mi egy olyan automatizált rendszert fejlesztettünk ki, amelyben egy képfelismerő program számolja meg a befogott egyedeket és továbbítja az információt a gazda okostelefonjára. Ebből és a szintén rögzített hőmérsékleti adatokból lehet következtetni a molyok rajzására, így ennek megfelelően végezhető el a permetezés – mondta Zsigó Miklós, a Moly.Net ötletgazdája. A megoldás feltételezhetően kukorica esetében is működni fog.

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás