Kész felüdülés volt ez a hét a tejtermelőknek, hosszú idő után ugyanis jó híreket kaptak a nyerstej felvásárlási árával kapcsolatban. Közben egy olyan okostelefon applikáció is megjelent, ami a korrekt őstermelőknek előnyös lehet, de tilosban járók könnyen pórul járhatnak. Továbbá, 24 ezer olyan fiatal kezdte meg tanulmányait szeptember 1-én, akik a jövő mezőgazdaságát vihetik majd sikerre. Lemaradt a hét legfontosabb híreiről? Önnek készítettük el heti Agrárhír-összefoglalónkat!

Az utóbbi időszakban kizárólag rossz hírek érkeztek a tejágazattal kapcsolatban. A héten viszont fordult a kocka. A kínai piac élénkülése miatt a tavasz végi 65-66 forintos literenkénti felvásárlási ár augusztusra 70 forint közelébe emelkedett. Az Ázsiában tapasztalható keresletnövekedés hatását a magyar tejágazat szereplői közvetlenül is megtapasztalhatják. A tervek szerint ugyanis októberben írják alá azt a kínai-magyar megállapodást, amely lehetővé teszi magyar tejtermékek exportját. 2013-14-hez képest a nyerstej felvásárlási ára 2015-ben mintegy 27 százalékkal csökkent; az idei első fél évben pedig az árzuhanás tovább tartott és 12 százalékot tett ki. A piaci fellendülés most elsősorban az azonnali vásárlásoknál érződik. Itt ugyanis a korábbi 52-55 forintos literenkénti felvásárlási ár 90 forint fölé emelkedett. Ez azért fontos, mert a korábbi 65-66 forintos átlagos felvásárlási ár a termelők önköltségének csak mintegy 60 százalékát fedezte.

Zöld utat kap Kínába a magyar nyerstej
 

A tejpiac javulása mellett az őstermelőkhöz is érkeztek hírek. Ami a legfontosabb: már folyamatban van az új őstermelői kártyák kézbesítése. Azokat az ideiglenes igazolványok 2016. szeptember 30-i lejártáig mindenki megkapja. Azoknak az őstermelőknek pedig, akiknek még a régi, papír alapú igazolványuk van, október 1. és december 31. közötti időszakban kell igényelniük az új őstermelői igazolványt, amennyiben 2017. január 1-jétől őstermelőként, jogfolytonosan kívánják folytatni tevékenységüket.

Szintén az őstermelőknek szóló hír volt, hogy szeptember elsejétől elérhető egy okostelefonos applikáció, amelynek segítségével bárki ellenőrizheti az őstermelő igazolványának érvényességét az igazolvány száma alapján, amelyet az őstermelőknek kötelezően fel kell tüntetniük az árusítás helyszínén. Az alkalmazás megadja az őstermelő által termesztett növényfajok és tartott állatok megnevezését, illetve az értékesíteni kívánt növényi, állati eredetű termékek felsorolását is, így a fogyasztó meggyőződhet arról, hogy az árusított terméket ténylegesen az őstermelő termelhette-e.

Mostantól könnyen megüthetik a bokájukat a csaló őstermelők
 

Apropó, szeptember elseje. Megkezdődött a 2016/2017-es tanév az agrárszakképző iskolákban is. Az első számok alapján huszonnégyezer diák tanul szeptembertől a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 48 agrárszakképző iskolájában. Összesen 63 helyszínen majdnem 4500 pedagógussal, oktatóval végzik a mezőgazdasági, élelmiszeripari és környezetvédelmi oktatást. Elvárás az iskolákkal szemben a környezeti és fenntarthatóságra vonatkozó nevelési feladatok ellátása. 2016-ban az FM intézményeinek kétharmada elnyerte az ökoiskola vagy az örökös ökoiskola címet, így az elvárásoknak minden iskola maximálisan igyekszik megfelelni.

Pozitív információkat hallhattunk a 30. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok megnyitóján az agráriummal kapcsolatban. Az elhangzottak szerint a mezőgazdasági kis- és középvállalkozások hangulata kedvező, tízből hat agrárvállalkozás legalább ugyanannyi árbevételt vár az idén, mint tavaly. Az árbevétel növekedésére számítók pedig átlagosan 15 százalékos bővüléssel kalkulálnak. Támogatások terén is jól áll a mezőgazdaság. Míg idén 657 milliárd, jövőre 763 milliárd forintot fordítanak a mezőgazdaságra a vidékfejlesztési és halászati programok támogatásával együtt.

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült el!

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás