A paradicsomot és paprikát is károsító paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) 2018. óta ismert károsító Európában. Az Európai Unióban Spanyolországban Franciaországban és Hollandiában jelent meg. 2020-ra elérte az összes ismert, illetve nagyobb kertészeti kultúrával rendelkező európai országot, hivatalosan 14 tagállamban mutatták már ki a vírus jelenlétét. Hazánkban idén bukkant fel két kertészeti vállalkozás egy-egy telephelyén, Csongrád-Csanád megyében egy 5,2 hektáros és Győr-Moson-Sopron megyében egy 6,2 hektár nagyságú üvegházból vett mintákból mutatták ki. 

A FruitVeB számolt be róla, hogy a károsító jelen ismereteik szerint csak ezen a két telepen van jelen, a széles körű hatósági mintavételezés során új fertőzést nem találtak. Sajtóközleményükben arról írtak, hogy a fertőzés reményeik szerint lokalizálódott a két helyszínen, és rohamos szétterjedése nem következik be az országban. A kórokozó levegőben nem terjed, csak valamilyen hordozóval, például fertőzött növényi résszel érintkezett zöldséges rekesszel vihető át egyik kertészeti üzemből a másikba. A kórokozó áthurcolása a rekeszek és egyéb, az árumozgatáshoz, szállításhoz szükséges eszközök okszerű fertőtlenítésével megakadályozható.  

Magyarországon is megjelent a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV)

Vírusnövekedés

A paradicsomvírusok több évtizede jelen vannak Európában, az intenzívebb termesztéstechnológiák és a nagyobb termesztőfelületek elterjedésével a vírusok száma is megnőtt. Ezek károkozására az évek során megoldásokat lehetett találni, így a terméket megvásárló fogyasztó nem találkozik annak hatásaival. Jellemző tünetek vírusok esetében a növények levél- illetve termésszínének elváltozásai és a növény általános kondíciójának gyengülése. Mivel a növényvírusok semmilyen formában nem károsak sem az állati, sem az emberi egészségre, kártételeik csak a termelőknél jelentkeznek és kizárólag gazdasági hatással bírnak. A legeredményesebb védekezési mód ellenük a megelőzés fertőtlenítéssel és okszerű fajtanemesítéssel. A különböző zöldségfajokhoz kapcsolódó fajtanemesítés egy folyamatosan fejlődő üzletág, a fajtákat úgy nemesítik, hogy ellenállóvá váljanak a különböző vírusokkal szemben. Évről-évre új fajták jelennek meg, melyek már ellenállók az új károsítókkal szemben is. Így van ez a 3 éve Európában és idén hazánkban is megjelent ToBRFV esetében is. Már kaphatóak olyan paradicsomfajták, melyek rezisztensek erre a vírusra. Ugyanezen nemesítők munkájának köszönhető a paradicsomoknál tapasztalható óriási fajtaválaszték és az utóbbi években nagy teret nyerő, oly népszerű szín és ízvilággal rendelkező cherry fajtatípusok is.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közleményében egyértelműsítette, hogy a barna termés-ráncosodás vírus Magyarországon nincs szétterjedve, jelenleg két kertészetben van jelen. Elmondható, hogy Európában az elmúlt 3 év tapasztalatai alapján a vírus jelentős terméskiesést nem okozott. Az érintett országokban a károsító felszámolása eredményesen megtörtént vagy jelenléte nem erősödött. A FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleménye felhívta a lakosság figyelmét, hogy

a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus az emberi egészségre semmilyen negatív hatást nem gyakorol.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás