A Kárpát-medencében a klímaváltozás hatására egyre több növényfaj tűnhet el, amelyek korábban jól alkalmazkodtak a régió éghajlatához. Míg a málna szinte teljesen eltűnt, addig olyan mediterrán növények, mint a füge és néhány banánfajta, egyre gyakrabban fordulnak elő Magyarországon. A változó klimatikus viszonyok és az agráriumra gyakorolt negatív hatások központi témai a Kárpát-medencei Nagy Diák Agrárteszt 4. – Mezőgazdálkodj okosan! online vetélkedőnek, amelyet a DUE Médiahálózat hirdetett meg, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai támogatásával.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora és agrármérnöke hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás az agrárium számára azonnali és átfogó szerkezetváltást követel meg. Kiemelte, hogy a talajhasználat és a területek kezelése drámai változtatásokra szorul. Például a hagyományos szántást egyre több helyen el kellene hagyni, mert az jelentős nedvességveszteséget és talajromlást okoz. Szántás helyett modern, talajkímélő technológiákat kellene alkalmazni, amelyek fenntarthatóbb megoldásokat kínálnak a termőtalaj megőrzésére.

füge
Fotó: Pixabay

A klímaváltozás másik fontos kihívása a vízgazdálkodás. Nem feltétlenül a csapadékmennyiség csökkenése jelenti a problémát, hanem az egyre növekvő hőmérséklet miatt bekövetkező intenzív párolgás, ami megakadályozza a víz hasznosulását a talajban. Ráadásul a csapadék egyre inkább szélsőséges időjárási események formájában érkezik, ami megnehezíti a tárolást és a hasznosítást. Gyakori, hogy rövid idő alatt hatalmas mennyiségű eső esik, amit a talaj nem képes elnyelni, és megfelelő vízelvezető rendszerek hiányában kárba vész.

A rektor hangsúlyozta, hogy a magyar agrárium talajhasználati rendszereit sürgősen hozzá kell igazítani az új éghajlati viszonyokhoz. A jelenlegi magyar éghajlat inkább hasonlít az 1950-es évek dél-európai klímájához, ezért a növénytermesztést és az állattenyésztést is ennek megfelelően kell átalakítani. A technológiai fejlesztések mellett a termesztett növény- és állatfajok kiválasztását is új alapokra kell helyezni.

Egyre több olyan növényfaj tűnik el, mint például a málna és a szeder, amelyek egykor kedvező körülmények között fejlődtek a Kárpát-medencében. Ma már csak néhány száz hektáron termelnek málnát az országban, szemben a korábbi több ezer hektárral. Ezzel szemben olyan növények termesztése válik lehetővé, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak Magyarországon.

A rektor szerint az idő ellen versenyt futunk, mivel a magyar gazdák és a hazai gazdaság évről évre jelentős károkat szenvednek el a klímaváltozás miatt. Ugyanakkor pozitív lehetőségek is rejlenek a kihívásokban. A növénytermesztéshez kapcsolódó feldolgozóipar és élelmiszeripar, különösen a gabonafélékre és kukoricára alapozva, hatalmas potenciált kínál, amelyet eddig még nem aknáztunk ki teljesen.

Forrás: novenyvedoszer.hu

További híreink

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Az elmúlt napok után fontos tudni, milyen idő várható a héten - mutatjuk

2024.09.16.

Hétfőn estig nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet. Délutántól délkelet, kelet felől már elkezd szakadozni, helyenként csökkenni a felhőzet, és arrafelé egyre kevesebb helyen valószínű csapadék.

Érdemes figyelni a földhasználati kötelezettség szabályaira a földforgalom és az illetékmentesség szempontjából is

2024.09.16.

A vállalt földhasználati kötelezettség szabályait a földforgalom és az illetékmentesség szempontjából is érdemes megismerni.

Pár nap alatt leesett a szeptemberi havi csapadékmennyiség

2024.09.15.

A legtöbb helyen pár nap leforgása alatt lehullott a szeptemberi havi átlagos csapadékmennyiség. Országos átlagban 51 mm esett.

Szeptemberi ültetendők – más nézőpontból

2024.09.15.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a zöldségeket és virágokat, amelyek elültetése – különös tekintettel az Egyesült Királyságra – feltétlenül ajánlott, lehetőleg még szeptemberben.

Automatizált kormányzási megoldás érintés nélküli műveletekhez

2024.09.15.

A kínai mezőgazdasági technológiai vállalat, az XAG bejelentette az APC2 AutoPilot Console globális piacra dobását, amely egy automatizált kormányzási megoldás az érintés nélküli műveletekhez.

Partnerhírek
Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

MTZ 820

Hitelesített telefonszám

5 300 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 68 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás