Lezárult a Talentis Agro Zrt.-hez tartozó agrár- és élelmiszer-ipari cégek integrációja. A vállalatcsoport létrejöttétől sokkal szorosabb együttműködést, a szinergiák kihasználását és a hatékonyság javulását várják. Csák Gyula vezérigazgató az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok első napján Hódmezővásárhelyen beszélt a cégcsoportról, amihez 12 vállalat – a közvetett érdekeltségeket is beleértve megközelítőleg 40 gazdasági társaság – tartozik. Az éves árbevétel 22 milliárd forint, 2200 állandó és idénymunkást foglalkoztatnak.

A 24.hu számolt be róla, hogy tavaly októberben született döntés arról, hogy szorosabb együttműködésre lépnek a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó agrár- és élelmiszer-ipari társaságok. A vállalatcsoport közel 38 ezer hektáron gazdálkodik. A 30 ezer hektár szántóföld java bérelt terület. Csák Gyula a közös informatikai rendszer kialakításán kívül az egységes kereskedelempolitika kidolgozásában és a cégcsoporton belül termékláncok létrehozásában lát komoly fejlődési lehetőséget. Szerinte a magyar mezőgazdaság korszakváltás határán áll, az első lépéseket pedig a Talentis Agrohoz hasonló méretű vállalkozásoknak kell megtenniük. 3-4 éven belül pedig a precíziós gazdálkodásnak a mindennapok részévé kell válnia a hatékonyságnövelés és a termelésbiztonság javítása érdekében – mondta.

A Talentis Agro Zrt. 12 vállalat egyesítésével jött létre

A vezérigazgató elmondta, hogy a vállalkozásnak Tokaj, a Balaton, Etyek és Somló térségében vannak szőlői. A termést a Chateau Dereszla Pincészet és a Canter Borház dolgozza fel. Jelentős nagyságú a csoport 3 állattenyésztési divíziója. A tejelőszarvasmarha-ágazat az egyik legnagyobb Magyarországon: a 7 szarvasmarhatelepen összesen 6 ezer tehenet és ugyanennyi nőivarú szaporulatot nevelnek. A 3 fehérsertés- és egy mangalicatelep 53 ezer állat befogadására alkalmas. A vállalkozás székesfehérvári és békéscsabai telephelyén 240 ezres tojótyúk-állomány van, amelyek évente 60 millió tojást állítanak elő.

A következő 12 cég állt össze:

Búzakalász 66 Felcsút Kft., Aranykorona Zrt., Hidasháti Zrt., Agrosystem Zrt., Aranka Malom Kft., Kunhalom Agrária Kft., Vért Vadászati Kft., Canter Borház Kft., Dereszla Kft., Lajta-Hanság Zrt., Sárvári Mg Zrt., Szombathelyi Tangazdaság Zrt.

A Talentis Agro Zrt. bemutatkozó prospektusát először a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok konferenciatermében mutatták be

A termelés kétharmada az állattenyésztés takarmányigényét fedezi, valamint fontos a több évtizedes hagyományokkal rendelkező vetőmagtermesztés is. A csoporthoz tartozik a közelmúltban korszerűsített Aranka Malom Bicskén, amely célja a kiskereskedelem mellett a jövőben a jelentős ipari felhasználók igényeinek kielégítése is – mondta a vezérigazgató. A Talentis Agro Zrt. több mint 42 ezer hektáron végez vadgazdálkodási és vadászati tevékenységet, a nyúlvadászattól egészen a trófeás vadakig.

Mészáros Lőrinc további agrárérdekeltségeiről szóló híreinket itt olvashatja:

Nagyban játszik Mészáros Lőrinc izocukorgyára: közel félmillió tonna idei kukoricát is felvásárolhat
Mészáros Lőrinc veszi meg Simicska Lajos egykori agrárcégeit

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás