A kultúrnövények számára kedvezőtlen kora tavaszi időjárás miatt kevesebb zöldség kerül idén a boltokba. Ez egyúttal komoly áremelkedést is jelent. Többet kell majd fizetni a zöldségekért, mint korábban. A folyamat az egyébként is drágább bio- vagy organikus termesztésű zöldségeket is érinti. Azonban ezek a magasabb áruk ellenére egészségesebbek és környezettudatosabbak is. Egy kertészeti szakértő elemezte a magyar zöldségek helyzetét.

Idén áprilisban több alkalommal is elfagyott a termés. A csonthéjasok a virágzás időszakában kaptak jelentős hideget. Ez pedig nem csupán Magyarországot, hanem a szomszédos országokat is érinti. A korai burgonya is megsínylette a korai fagyokat, a megszokottnál legalább 2-3 héttel később lesz szabadföldi újburgonya. Ez azt fogja eredményezni, hogy a fóliás burgonyák után május végén hiányra lehet számítani, ez pedig ismét az árak emelkedését idézi majd elő  – mondta a Zabosfa KerTÉSZ Kft. szakértője az Agrárszektornak.

Már biztos, hogy jelentősen drágulnak a magyar zöldségek, a biotermesztésűek sem maradnak ki az áremelkedésből

A magyar zöldségek közül a bio is drágább lesz

Az eleve drágább bio- vagy organikus zöldségek területén is áremelkedést lehet tapasztalni, ezeknél is okozott problémákat a hideg tavasz. Azonban ezek az árukkal a környezettudatosságot is tükrözik, ugyanis a biogazdálkodás törekszik arra, hogy megóvja a termőterületen élő fajokat, a fajok sokszínűségét. Ezt pedig csak költségesebb növénytermesztési technológiával lehet megvalósítani.

A hagyományos gazdálkodás növényvédő szer és műtrágya-használata és esetleges túltermelése környezetvédelmi szempontból kedvezőtlen hatással lehet a talajvízre és az ivóvízkészletekre is. A biogazdálkodást ellenőrző szervezetek éppen ezért tiltják és korlátozzák bizonyos gyomirtók, növényvédő szerek, trágyák, műtrágyák használatát a mezőgazdasági folyamatok során, hiszen ezek sokszor káros, vagy egyenesen veszélyes hatással lehetnek a művelés alatt álló területekre és azok környezetére  – mondta a Zabosfa KerTÉSZ Kft. szakértője. A biológiai gazdálkodás kulcsa a természettel való összhangban található. A vegyszerek helyett például a legegyszerűbb módszereket használják a kártevőkkel szemben: a természetes ellenségeit vonzzák oda a termőföld közelébe. Ez lehet akár egy fasor a földterület szélén vagy egy kisebb vízfelület, mely kedvező a ragadozó, illetve rovarevő állatok számára. Ez a módszer pedig a minőségen is meglátszik.

A biotermesztés előnyei és magasabb ára

A cikk szerint kutatások egyértelműen bizonyították, hogy az organikus és a bio alapú élelmiszerek feldolgozott változatai is egészségesebbek a nem organikus versenytársaiknál. Sokan nem értik, hogy miért drágább a bio- vagy organikus zöldség. A magasabb árfekvésnek sok oka lehet. A munkabérköltségek arányosan magasabbak, mint a nem biogazdálkodások esetében, hiszen speciális tudást és sokszor több munkaórát jelent a fenntarthatósági szempontok alapján szervezett mezőgazdasági gyakorlat. A másik fontos szempont a kisebb termékvolumen, azaz kevesebb a termés, mint a hagyományos gazdálkodás esetében. Így a különleges szakértelmet kívánó terület kevesebb termelőt és nagyobb keresletet eredményez, ami természetesen magasabb egységárat okoz a gyümölcs vagy a zöldség esetében - közölte a szakértő.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás