Minden az agrárkár-enyhítési rendszerben tag, aszálykárokkal érintett termelőnek figyelnie kell arra, hogy az aszály miatti károk legkésőbb szeptember 30-ig jelenthetők be a Magyar Államkincstár erre szolgáló elektronikus felületén, ügyfélkapus bejelentkezést követően a Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer menüponton keresztül. A kárenyhítési rendszerben az aszálykárokat azok bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül kell bejelenteni. Aszály esetén a káresemény bekövetkezésének – az aszály bekövetkezésének tényleges időpontjától függetlenül – azt az időpontot kell tekinteni, amikor a károsodással érintett területen termesztett növénykultúrán a károsodás első alkalommal észlelhetővé válik. Ugyanakkor aszály esetén legkésőbb tárgyév szeptember 30-ig kell megtenni a kárbejelentést. A Kincstár fentiekben is említett, kárbejelentésre szolgáló elektronikus felülete ide kattintva érhető el.
Már csak 2 nap maradt az aszálykár jelentésére (Fotó: Pixabay)
Egyéb támogatási feltételek (például legalább 30%-os hozamcsökkenés és 15%-os termelésiérték-kiesés) fennállása esetén az aszálykárok után kárenyhítő juttatást akkor vehet igénybe a termelő, ha az agrárkár-megállapító szerv által igazolt kárbejelentéssel rendelkezik, tárgyévben a kárenyhítési hozzájárulást határidőben megfizette, az agrárminiszter közleményben az érintett terület vonatkozásában legkésőbb október 31-ig aszályhelyzetet hirdet és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet majd novemberben, legkésőbb november 30-ig benyújtja. A 2018. szeptember 24-ig beérkezett termelői kárbejelentések alapán a hatóságokhoz eddig több mint 4.000 db aszálykárra vonatkozó bejelentés érkezett összesen közel 83.000 hektár területre. A legnagyobb területen, közel 46.000 hektáron Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ezt követően 7.600 hektáron Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és 6.000 hektár területen Bács-Kiskun megyében tettek a termelők aszálykár-bejelentést.  A növénykultúrákat tekintve a legnagyobb területen, közel 34.500 hektáron a kukorica, 15.800 hektáron a napraforgó, míg 7.000 hektáron az őszi búza károsodott az aszály miatt. A kárenyhítési alapban az idei évi károk kezelésére közel 26 milliárd forint gyűlhet össze jövő év elejéig, amely bizonyosan elegendő forrást biztosít a jogos kárigények visszaosztás nélküli kompenzálására.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás