Agrárium 2023 néven végez mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást a Központi Statisztikai Hivatal. A 2023. május 15. és július 15. között zajló adatfelvétel célja, hogy valósághű képet szolgáltasson a magyar mezőgazdaság helyzetéről. Az összegyűjtött adatok felelős szakpolitikai döntések alapjául szolgálnak majd, így nagyban befolyásolják az ágazat jövőjét. Az összeállítás a legutóbbi - 2020. évi - teljes körű agrárösszeírás adatai alapján a vármegyék legjellemzőbb mezőgazdasági sarokszámait mutatta be, valamint ismertette a jelenlegi összeírásban érintett gazdaságok számát és teendőit.

A 2020. évi Agrárcenzus adatai szerint az országban 241 ezer gazdaság folytatott árutermelést, ebből több mint 14,2 ezer Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A vármegye 313,6 ezer hektáros mezőgazdasági területének 74%-a a szántó művelési ágba tartozott. 2020-ban a vármegyében összesen 123,8 ezer hektáron termesztettek gabonát, főként búzát (64,7 ezer hektár) és kukoricát (42,7 ezer hektár) - írta a KSH.

Már csak néhány hétig aktív az Agrárium 2023 mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírás - Fotó: Magro.hu, CSZS, Újpetre

Adatok, területek, állatok

A gyümölcsültetvények területe meghaladta a 7,2 ezer hektárt. Itt található az ország legnagyobb kajszibarack-területe, több mint 1,5 ezer hektáron, de országos viszonylatban is kiemelkedő a körtetermesztés (581 hektár). Az előbbi terület az országosnak a 22%-át, az utóbbi pedig a 21%-át teszi ki. 

Szőlő az országos terület közel 10%-án, 6,1 ezer hektáron termett. A vármegyében 1,9 millió tyúkot, 64,4 ezer juhot és 58,5 ezer sertést tartottak. A gazdálkodók átlagos életkora 57 év volt. 73%-uk férfi, 27%-uk nő, 11% rendelkezett felsőfokú mezőgazdasági végzettséggel.

Az Agrárium 2023 felmérés során Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében összesen 8475 gazdálkodó válaszait várják. Közülük 7,2 ezer egyéni gazdálkodó online is kitöltheti a kérdőívet május 31-ig. Azokat az egyéni gazdálkodókat, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel, tablettel felszerelt összeírók fogják felkeresni június 1. és július 15. között. A vármegyében található 1015 gazdasági szervezet és 226 kiemelt jelentőségű egyéni gazdálkodó számára az online kitöltés kötelező - tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal.

Megosztás

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás